Рівне:

Створення та просування сайтів

То ж скільки тих центрів

Особливий погляд 27-сер, 2009, 09:329 prov 1 191
Донедавна вважалось: географічний центр Європи знаходиться поблизу села Ділове, Рахівського району, на Закарпатті. Ще 122 роки тому, тут споруджено стелу з надписом : „Постійне, точне, вічне місце. Дуже точно, зі спеціальним апаратом, що його виготовлено в Австрії та Угорщині, за шкалою меридіанів і паралелей установлено центр Європи, 1887 р”(текст - латинською).
Геодезичний знак засвідчує точку перетину уявних ліній між Лісабоном і Уралом, землею Франца - Йосипа та Боспором, Кавказом і Північним морем. Замір здійснили вчені Віденської цісарсько – королівської академії наук Австро-Угорської імперії. Поряд із австрійським знаком, височіє новий, встановлений вже за часів Незалежної України. Тут же, розміщено стенди з краєзнавчою інформацією про Україну, а також символічний матеріал із прапорами країн Європи.
Але останнім часом з’являються повідомлення, що доводять, ніби місце визначення центру Європи може зміститися. Так, уряду Литви відповідний сертифікат видав Інститут географії Франції. Справа в тому, що співробітники Інституту засумнівались у істинності розміщення центру континента в Діловому, провели нові виміри, згідно з якими, географічний центр „пересунувся” до передмістя Вільнюса.
З цим твердженням не погодилися у Польщі, де також претендують на цей „центр”. Тут стверджують, що геометричний центр Європи припадає на околицю їх столиці Варшава.
Виявляється, що це ще не все. Нещодавно, в Полоцьку відкрито... пам’ятний знак „Географічний центр Європи”. Білоруські геодезисти „спробували знайти центр континенту, за допомогою сучасних комп’ютерних програм і дійшли висновку, що він знаходиться якраз у Полоцьку”. У Російському Центральному НДУ геодезії, аерознімання й картографії „підтвердили розрахунки білоруських колег і погодились і з їхньою методикою визначення кордонів Старого Світу”. Отож, якщо ви побуваєте в Полоцьку, то отримаєте сертифікат, що „відвідали центр Європи”.
А де ж географічний центр України? Ще в кінці 80-х років минулого, століття, доктор географічних наук Олександр Шевченко встановив, що це місцина поблизу селища Добровеличківка, на Кіровоградщині. Спершу, цю знамениту точку позначили скромним пам’ятником. І лише кілька літ тому її нарешті облаштували, встановивши 20-тонний валун, на якому виведено слова: „Географічний центр України”. Але, здається, поспішили організатори пам’ятника. В цьому впевнений професор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, голова обласної організації Всеукраїнської Спілки краєзнавців Василь Мельниченко. Він стверджує, ніби „кіровоградський” центр визначався застарілими, недосконалими методами. Нові розрахунки, упродовж кількох років проводили київські та львівські вчені, разом із співробітниками Придніпровського відділення Міжнародної академії наук екології, безпеки людини й природи в Черкасах. Як результат, географічний центр Європи знаходиться в зовсім іншому місці – біля села Мар’янівка, що неподалік райцентру Шпола, Черкаської області.
До слова, це відкриття затверджено на засіданні Національної ради по географічних назвах – уповноваженого органу топографо-геодезичної та картографічної діяльності. А державний комітет природних ресурсів „підкорегував” визначення місцезнаходження географічного центру України. Його точні координати такі: 49 градусів 01 хвилина 39 секунд північної широти і 31 градус 28 хвилин 58 секунд східної довготи.
Що стосується Добровеличківки, то, як підтверджують спеціалісти, це селище всеодно не зникне зі списку особливих населених пунктів, позаяк тут знаходиться ще й геометричний центр України. Виявляється, є й такий. Отака виходить петрушка з цими центрами та славою від них.
Василь Яноші,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору