Рівне:

Створення та просування сайтів

На Житомирщині двоє мешканців Коростеня постраждали від вибуху артилерійського снаряду

Житомирська область 20-лис, 2009, 12:399 Lobanovskiy 794
На своєму подвір’ї тридцятитрирічний мешканець Коростеня облаштував справжній виробничий майданчик. За поплічника взяв сімнадцятирічного родича. Вибухонебезпечні предмети шукали на території колишнього військового полігону. До обійстя звозили все на власній автівці. Але ж ціле стріливо в пункті приймання брухту не беруть.

В'ячеслав Орчинський, заступник керівника ГУ МНС у Житомирській області:

- Вони їх демонтують, виймають тротил, і потім як фрагменти якогось снаряду.

Ось так виглядає імпровізований виробничий майданчик. Небезпечне стріливо тут демонтували простими інструментами: автогеном і болгаркою.

Олексій, сусід постраждалого:

- Ріжуть, а що вони ріжуть - хто його знає.

Того дня дует саме проводив роботи на подвір’ї. Господар пиляв, а юнак стояв поруч. Коли розрізали артилерійський набій автогеном, здетоновував тротиловий заряд.

Валентин, сусід постраждалого:

- Офигенный хлопок… У меня двое маленьких детей, они подскочили, и я сам сначала не понял, в чем дело.

Денис Ситник, керівник піротехнічної групи ГУ МНС у Житомирській області:

- Следы газового резака, а дальше - вот, видите, пошел разрыв метала. Скорее всего, что сработал именно этот. Предположительно, взорвался боеприпас 125 мм. Танковый выстрел.

Вибуховою хвилею сімнадцятирічному юнакові розірвало живіт. Він помер іще до приїзду швидкої. Старшого чоловіка з численними пораненнями повезли до реанімації.

Костянтин Вишинський, завідувач відділу Житомирської обласної лікарні:

- Травма грудной клетки, живота, конечностей, оскольчатые травмы, там его правый глаз практически потерян, его уже нет.

Дуже постраждало обличчя, а по всьому тілу - численні опіки. Така трагедія могла статися на обійсті археологів і раніше, будь-якої миті. Адже фахівці нарахували там іще вісімдесят п’ять артилерійських набоїв. Більшість розібрати ще не встигли.

Так ризикують життям, аби на хліб собі заробити. А вибухонепезпечної зброї тут удосталь. Це спадщина Великої радянської армії. Утилізовувати небезпечний крам держава не поспішає.

В'ячеслав Орчинський, заступник керівника ГУ МНС у Житомирській області:

- Відпрацьована програма протимінної діяльності на 2009-2014 роки, в 2009 році ця програма не працювала на території жодної області, тому що не були передбачені кошти ні державним бюджетом, ні місцевим.

Поки чиновники гадають, де взяти грошей, гине все більше місцевих сміливців. Два роки тому за схожих обставин померло двоє. В гонитві за грішми вони навіть не замислюються про власну безпеку.

Олена Ткаченко, Олександр Райковський. Житомирська область. НТН.

НТН
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору