Рівне:

Створення та просування сайтів

У Тернопільському обласному архіві розпочала роботу виставка «Жнива скорботи»

Тернопільська область 26-лис, 2009, 07:549 prov 967
Відкриття експозиції, присвяченої вшануванню пам’яті жертв голодоморів в Україні, пройшло 25 листопада.
Про це повідомляє прес-служба Тернопільської ОДА.

Заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Федір Шевчук, відкриваючи виставку, відзначив, що представлені на ній документи, є незаперечним свідченням того, що Голодомор був спланованою тодішнім режимом акцією, спрямованою проти українського народу.

Також Федір Шевчук наголосив, що хоч в 1932-1933 роках Тернопільщина й не зазнала голодних лихоліть, але її мешканці відгукнулися на біду Великої України, та надавали посильну допомогу своїм братам з-за Збруча, про що йдеться й у представлених архівних матеріалах.

Також перед присутніми виступив голова обласної ради Олексій Кайда, який поділився спогадами своєї родини, про лихоліття голодоморів.

Про експозицію розповів присутнім начальник обласного державного архіву Богдан Хаварівський.

Відвідувачі виставки мають можливість ознайомитися з повідомленнями в газетах «Прикарпатська Русь» від 8 серпня 1921 року і «Вперед» від 27 липня 1921 року про голод в Радянській Росії.

Тут же розміщена заява професора Юліана Яворського до Тернопільського воєводи від 29 листопада 1921 року, щодо надання дозволу діяльності «Галицко-русского Комитета помощи голодающему населению России», створеного у Львові та донесення Тернопільського воєводського управління від 10 липня 1922 р. щодо діяльності Комітетів надання допомоги голодуючим в Радянській Україні.

Серед експонованих архівних документів є й оголошення «Тим, що забули «Голодну Україну» про збір коштів на допомогу голодуючим в Радянській Україні від 13 травня 1922 року.

У другій частині виставки експонуються документи про голодомор 1932 – 1933 років: Розпорядження Міністерства Внутрішніх Справ Польщі Тернопільському воєводі від 12 грудня 1932 року про надання притулку голодуючим біженцям з СРСР та лист Міністерства Внутрішніх Справ Польщі Тернопільському воєводі від 14 червня 1933 року про виділення фінансової допомоги перебіжчикам з Радянської України.

Також представлено донесення повітових старост Тернопільського воєводства про проведення в селах і містах краю днів жалоби у жовтні – листопаді 1933 року, про відправлення богослужінь, панахид за померлих у Радянській Україні, та повідомлення про збір коштів на допомогу голодуючим.

Зацікавлять дослідників документи із архівно–кримінальних справ Даниліва Федора Юрійовича, Крушельницького Корнила Андрійовича.

Вражають своєю відвертістю і неприхованим болем спогади про голодомор 1932 – 1933 років уродженців Східної України, які проживали на території Тернопільської області.

В завершальній частині виставки розміщені документи про «третій удар голодом» у 1946 – 1947 роках на жаль він не оминув і частину Тернопілля.

Зокрема, це постанова виконкому Тернопільської обласної Ради і Бюро обкому КП/б/У від 25 жовтня 1946 р. «Про проведення додаткових заходів по економії і наведення порядку по витрачанню хліба».

Цікавими є постанови райвиконкомів про розподіл талонів на хліб у жовтні 1946 року – січні 1947 року та про боротьбу із спекуляцією продовольчими товарами із найсуворішими мірами покарання у 1946 році, а також довідка про роботу Тернопільського обласного карткового бюро (по впорядкуванню звітності в розподілі хлібних і продовольчих карток) за перший квартал 1947 рроку.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору