Рівне:

Створення та просування сайтів

Перспективи Львівщини - нанесені на карту

Львівська область 27-лис, 2009, 08:139 Lobanovskiy 842
Комісія з питань планування території, містобудування, архітектури та ЖКГ винесла розгляд сесії Львівської обласної ради питання про затвердження Схеми планування території Львівської області. Для представлення проекту Схеми депутатам були запрошені розробники схеми – заступник директора Діпромісто (м. Київ) Юрій Палєха та головний архітектор проекту Тетяна Несвіт. В перший пленарний день сесії це питання не було розглянуто. Тож депутати будуть його розглядати вже на наступному пленарному засіданні 2 грудня.
Про це повідомляє Львівська обласна рада.


Підстав для роботи над Схемою планування Львівської області було декілька. Це Закон України "Про планування і забудову територій" від 2000 року і Закон України "Про генеральну схему планування території України" від 2002 року - розповів голова постійної депутатської комісії з питань планування території, містобудування, архітектури та ЖКГ Львівської обласної ради Валерій Калинюк.
Обласна рада V скликання, створивши комісію з питань планування території, визначила питання наведення ладу в питаннях планування та будівництва, як одне із пріоритетних. Це є нова функція, якої до цього часу не було в обласній раді.
З утворення комісії з питань планування території, містобудування, архітектури та ЖКГ почався аналіз попередні рішення різних комісій, які були дотичні до цього питання. Були опрацьовані всі ці нормативні документи, які існували на час створення комісії, і проаналізовано що було вже зроблено.
Виявилося, що рішення про доцільність і необхідність схеми планування приймалося ще сесією III скликання. Але воно у свій час не було реалізовано. Продовжили роботу депутати IV скликання. Але й тут розробка Схеми призупинилася через брак фінансування. Депутатський корпус обласної ради V скликання підтримав і вишукав кошти на фінансування цих робіт.
У 2006 році комісія з питань планування території прийшла до висновку, що потрібно змінювати технічне завдання на схему планування у зв’язку з тим, що з`явилися нові умови. Було проведено ряд нарад, заслухано представника розробника Київського Містопроекту, і підготовлено зміни до технічного завдання. Потрібно було враховувати цілий ряд факторів, які з`явилися на той час, зокрема: Генеральну схему планування України, Схему транскордонних територій, і розвиток пунктів пропуску, та схеми, які пов’язані з розробкою автомобільних доріг, ліній електропередач і перспективи розвитку залізничної колії загальнонаціонального значення. Також проводилися обласні, загальноукраїнські та міжнародні теоретичні конференції.
Розробник врахував і Стратегію розвитку Львівщини, і результати конференцій, і результати розробки схеми планування транскордонної території Україна – Польща. Враховувався і Закон України "Про статус гірських територій" та багато інших. На сьогоднішній день робота є завершена. Підсумки були підведені на розширеному засіданні із залученням голів рад різних рівнів, голів комісій обласної ради. Вся інформація про схему планування розміщена на сайті головного управління містобудування архітектури та просторового розвитку. За час обговорення цього проекту надійшло дуже багато пропозицій. Всі вони були опрацьовані. Деякі враховані повністю, деякі – частково.
Головним завданням Схеми є допомогти правильно використовувати територію відповідно до стратегії розвитку області.
Те що передбачається у Схемі, не означає, що завтра почнеться якесь будівництво, але схема захищає ці території. Наприклад, якщо заплановано прокладання європейської колії чи будь якої іншої магістралі, то на цих землях не можна нічого іншого будувати. Якщо якась територія передбачена для розвитку туризму та рекреації, то в цій зоні не може з'явитися жодне промислове підприємство. Якщо територія передбачається для транскордонної співпраці, визначені місця для пунктів перетину кордонів, то вже місцеві ради, зокрема районні в своїх схемах мають передбачати розвиток відповідної інфраструктури.
З моменту затвердження Схеми на сесії обласної ради вона стає обов'язковою при будь якому плануванні на території області. Після прийняття схеми планування області районні ради повинні розробити і затвердити відповідні схеми планування районів.
Особливість і складність в розробці Схеми планування Львівської області полягала в тому, що це прикордонна область, і потрібно було враховувати не лише внутрішні проблеми і перспективи, але зовнішні. Проходили узгодження із польською стороною, відбувалися координаційні наради, працювала міжурядова комісія з просторового розвитку. Це був великий об'єм робіт.
Львівська область не є першою, яка розробила таку схему, але наша схема визнана найкращою на містобудівній раді міністерства будівництва та регіональної політики. Наша схема і підходи до її складання можуть бути прикладом для інших областей.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору