Рівне:

Створення та просування сайтів

Сміттєвий “айсберг”

Особливий погляд 29-бер, 2007, 20:529 prov 1 805
— Ми й далі продовжуємо забруднювати місто фекаліями і не тільки… — зауважив секретар Рівнеради Юрій Торгун.

Згодом з’ясувалося, що пану Торгуну зусилля рівненських сміттєзбирачів нагадують його безтурботне дитинство, коли він, всюдисущий хлопчисько, не раз бігав на залізничний вокзал, щоб підняти… Що б ви думали?

Справжнісінький паровоз!

— Ну, піднімали ви паровоз, – звернувся він, іронізуючи, до відповідальних працівників, — але, як це не прикро, навіть з місця не зрушили…

Однак кожен на власні очі може переконатися, що паровози з наших колій таки зникли, що вселяє певний оптимізм стосовно сміття. Ну, не сьогодні й не завтра, а років через п’ять-десять, коли під купою відходів зникне й саме Рівне, перетворившись, наприклад, на сміттєзвалищний полігон сусіднього обласного центру. Словом, таким чином можна вбити не одного зайця…

“Парфуми” та прищіпки

Тим часом сміттєві гори в Рівному стають все вищі і вищі. Тому рівняни приречені вдихати, м’яко кажучи, неприємні запахи не тільки стихійних смітників, а й туалетів, які так само стихійно з’являються під стінами будинків та в парках. Мало того, їм вдається не помічати, що сміття з мікрорайонів, де їм “пощастило” мешкати, не вивозять тижнями.

Воно й не дивно, адже, наприклад, прищіпка на носі значно дешевша і не коштує ті 60 гривень щомісяця, які, за словами головного інженера КТП-1728 Юрія Прокопчука, кожна квартира повинна була б платити за вивіз сміття.Саме за таку ціну німці погоджувалися свого часу розвивати проект будівництва сміттєпереробного заводу. Хоча в ідеалі такий завод повинен отримувати прибуток насамперед завдяки продажу виготовленої продукції, а не за рахунок населення, котре постачатиме сміття.

Комунально-танкове підприємство

З багатьма рівнянами, за словами Юрія Торгуна, КТП-1728 просто не укладає угоди про вивіз сміття. Цей факт підтвердили й мешканці центральної частини міста. Забули про вивіз відходів і з приватного сектора, де сміття умудряються виносити куди завгодно, аби подалі як від своєї домівки, так і від КТП-1728.

— Приватний сектор — ось де наші приховані резерви! – зробив висновок Юрій Торгун,Тим часом щодня з Рівного вивозиться 1 тисяча 300 метрів кубічних сміття. Застаріла техніка КТП-1728 такого навантаження не витримує. Це й не дивно, адже навіть танки списують.

Гарний стимул — половина справи

Розумні люди подейкують, що коли використовувати міське сміттєзвалище так, як це роблять, наприклад, у цивілізованій Польщі, воно послужить ще кілька десятиріч. Для цього нам, у першу чергу, потрібно правильно викидати сміття, тобто сортувати його, використовуючи для цього різнокольорові торбинки.

— Працівники КТП-1728 свого часу вже пробували навчити рівнян такій нехитрій арифметиці, однак в результаті усі їхні старання виявилися марними, — поділився гірким досвідом у цій нелегкій справі Юрій Прокопчук.

Словом, сподіватися на те, що навіть після чіткої й доступної інструкції, з якою, до речі, рівнян спробували ознайомити всього за одну лекцію, вони почнуть сортувати відходи і кидати їх у різнокольорових торбинках в контейнери для сміття, марно. Адже, за словами Юрія Торгуна, навіть у високорозвинутих країнах цьому вчаться упродовж кількох років.

Для цього мають бути розроблені відповідні законодавчі акти, зокрема, система штрафів за неправильне поводження зі сміттям. Поки що лише 12 відсотків усього сміття вдається збирати.

— На більше в нас не вистачає грошей… — лише розвів руками головний інженер КТП-1728.

Вчитися, вчитися і ще раз вчитися… вивозити сміття!

Та чи не найбільша біда, за словами головного санітарного лікаря Рівного Євгена Давидовського, який також не втримався від своїх зауважень в розмові на “пахучу” тему, криється в тому, що, на додаток до інших негараздів, ще й ніхто не дотримується технологічних норм вивозу сміття. Та й сам полігон, на який щодня вивозять гори сміття, рівняни ще й досі не навчилися використовувати, як належить. Адже згідно з технологічними і санітарними вимогами шар сміття повинен покриватися товстим шаром грунту.Проте в чиновників на всі складні запитання відповідь проста — в міській казні на це не вистачає коштів. 99 відсотків програми поводження з побутовими відходами впирається знову ж таки у ті злощасні кошти.

— Тож саме життя примушує нас будувати сміттєпереробні (а не сміттєспалювальні) заводи й утилізувати сміття так, як потрібно, — підсумував цю невеселу розмову Юрій Торгун.

Це, знову ж таки, аж ніяк не відкриття Америки хоча б тому, що матрос зі щогли каравели Колумба кричав не “Сміття!”, а “Земля!” Благородний задум побудувати завод із переробки сміття за кошти інвестора зародився в мізках міської влади вже давно. З’явилися й бажаючі інвестувати в це кошти (розглядалася можливість співпраці з німецькими інвесторами), однак проект цей, за словами Юрія Торгуна, донині залишався на папері. Інвесторів не задовольнили вимоги податкової та митниці. Втім, невдовзі справу все-таки вдасться зрушити з місця і будівництво такого необхідного в нашому місті заводу нарешті розпочнеться. Останнє слово за Рівненською районною радою, від якої очікують дозволу на виділення земельної ділянки розміром 2,7 га під забудову довгоочікуваного підприємства.

Наталія Левчун

Рівне
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору