Рівне:

Створення та просування сайтів

Молодь готують у Рівному

Спорт 16-сер, 2007, 15:559 prov 1 340
— Як з’явилася ідея створення такої школи?

— Ця потреба назріла давно. Ідея створення виникла у федерації футболу України. Проте втілили її в життя лише у Рівному та Донецьку. Чотири роки тому в області стикнулися з проблемою суддівства — вік арбітрів ставав критичним. Суддівський корпус області мав критичний середній вік — за сорок. Спонтанне рішення зробити школу молодого арбітра перетворилося у дійсність. Через газети, оголошення у вищих навчальних закладах ми зібрали першу групу з двадцяти чоловік. Фактично діти через рік стали арбітрами юнацької першості. Потім кожен рік додавалося 5-6 чоловік. Зараз у групі 32 учні. З них у списку для обслуговування більше половини.

— Серед учнів лише хлопці, чи є і дівчата?

— Серед нинішніх вихованців є три дівчини. Це Наталія Мамчур, Любов Марцинківська та Вікторія Калаур. Серед них найбільш перспективна Наталія. Вона вже зараз асистує у вищий лізі чемпіонату області, судить юнацькі команди на всеукраїнському рівні. Три вихованці є в списку 120 молодих талантів України. Це Андрій Приймачук, Павло Новосад та Ігор Саворона. Павло Кравцов минулого року став асистентом ПФЛ серед команд другої ліги.

— Хто допомагає вам у підтримці школи?

— Всі проблеми лягли на плечі Рівненської обласної федерації футболу. На перші шість місяців нас прийняла обласна ДЮСШ, після чого ми переїхали у ЗОШ № 26. Саме там проводимо заняття. Хочу подякувати колишньому директору школи Василю Харковцю, який відгукнувся на наше прохання про допомогу. Зараз пособляє нинішній директор Володимир Дзюбак. Незважаючи на це нам необхідні кошти для кращої підготовки молодих арбітрів. На жаль, федерація футболу України лише обіцяла посприяти у нашій справі. Обіцянки залишилися лише на папері.

— Чи виправдалися сподівання щодо молодих арбітрів, відкриття школи?

— Абсолютно. Як я вже говорив, середній вік арбітрів був понад сорок років. На сьогодні він — 24-25 років, що є найнижчим показником в Україні. Після занять молоді орбітри удосконалюють свою майстерність, обслуговуючи матчі чемпіонату області серед юнаків та дорослих. Наталія Мамчур судить поєдинки чемпіонату України серед жінок. З першого набору залишилося вісімнадцять осіб, які підвищують майстерність і бачать своє майбутнє в обслуговуванні футбольних поєдинків не лише на теренах нашої області. Разом із підвищенням рівня суддівства підвищиться якість футболу.

Голова Рівненської обласної федерації футболу Володимир Поліщук:

— Підсумовуючи перше коло нинішнього чемпіонату, можу сказати одне — не було особливих нарікань на суддівство. Суддівських корпус області значно омолодився. Більше ігор проводить молодь зі школи молодого арбітра. Звичайно, у них є помилки, але більшість представників команд ставляться до цього з розумінням. Не було жодної скарги на суддівство, де дії арбітрів вплинули на рахунок зустрічі. Все частіше представників області викликають на обслуговування Всеукраїнських змагань.

Програма «Молоді таланти»

Для участі у програмі ФФУ «Молоді таланти» Комітет арбітрів ФФУ сумісно з регіональними комітетами щорічно формує групу близько 120 молодих арбітрів. Програма передбачає участь арбітрів, які вже залучалися до цієї програми для удосконалення своєї майстерності, а також арбітри, які потрапили до відповідного списку вперше. Списки формуються на календарний рік на основі якісного проведення арбітражу, майбутнього потенціалу арбітрів та їх віку.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору