Рівне:

Створення та просування сайтів

У Чернівцях запроваджено новий туристичний маршрут

Чернівецька область 16-гру, 2009, 09:209 prov 1 548
Розвитку транскордонного культурологічного туризму було присвячено презентацію міжнародного туристичного маршруту «Спільна культурна спадщина: Україна – Румунія» в рамках однойменного проекту ТАСІS, що реалізується Чернівецькою міською радою за підтримки Європейської Комісії. Метою маршруту є надання якісних туристичних послуг, що вміло поєднуються з елементами автентичної буковинської культури.

На презентацію проекту були запрошені представники організацій-партнерів проекту: культурного центру «Буковина», міських рад м. Сучава та Кимпулунг Молдовенеск (Румунія), туристичних компаній, Інституту туризму, приватних готелів, засобів масової інформації Сучавського повіту. З українського боку в ній взяли участь перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Микола Попадюк, Генеральний Консул Румунії в Чернівцях Тетяна Попа, Віце-Консул Румунії в Чернівцях Елеонора Молдован, начальник управління культури і туризму Чернівецької ОДА Петро Брижак, члени робочої групи проекту, представники туристичного сектору Чернівецької області. Під час засідання круглого столу було обговорено перспективи та внесено низку пропозицій щодо функціонування маршруту.

Презентація відбувалась в п’ятницю 11 грудня. А вже в суботу румунські гості та експерти проекту рушили маршрутом по Чернівецькій області. Вони відвідали чудові пам’ятки духовної спадщини – Галицький монастир та монастир Святої Анни, побували в музеях-майстернях народної творчості, зустрілися з самими майстрами, скуштували смачних страв буковинської народної кухні, провели цікаві Андріївські вечорниці в готельно-ресторанному комплексі «Стіжок» в с. Берегомет Вижницького району, взяли участь у фестивалі фольклору «Заграй мені, кобзарю», організованому Буковинським мистецьким центром збереження та популяризації традиційної румунської культури в Чернівцях. Така наочна та практична презентація залишила в гостей незабутні враження та впевненість в хороших перспективах таких маршрутів.

В рамках проекту розроблено три напрямки маршруту. Маршрут 1 «Буковина в культурному розмаїтті» об’єднує Народні Доми Буковини як центри культурної діяльності різних етнічних груп, які тут проживають. Кожен з них має свою історію, і практично при кожному працюють аматорські фольклорні колективи, які відроджують та плекають культурні традиції свого народу. Оскільки маршрут охоплює і осередки фольклору, яких в нашому краї вдосталь, для туристів відкриється справжня, автентична краса Буковини – в різнобарв’ї строїв та багатоголоссі хорів, строкатості танців та з неповторним духом взаємоповаги та толерантності.

Найкращі фольклорні дійства, традиції та обряди можна побачити на різноманітні свята й під час фестивалів: це відомі «Буковинські зустрічі» в Чернівцях та Кимпулунг Молдовенеск, Різдвяний ярмарок, що відкривається 19 грудня на Соборній площі нашого міста, фестиваль «За стародавніми звичаями» в Сучаві, який стартуватиме 27 грудня, і багато інших яскравих подій. Детальніше з ними можна ознайомитись на офіційному порталі міської ради www.chernivtsy.eu, проект «Спільна культурна спадщина».

Маршрут 2 «Буковина в культурному розмаїтті» представляє перлини архітектури та сакрального мистецтва і називається «Церкви. Собори. Монастирі Буковини». Він включає унікальний духовний спадок буковинців, у якому, безперечно, перше місце належить Резиденції Буковинських митрополитів, нині – будівлі Чернівецького національного університету, яка вражає величчю, багатством і різноманітністю стилів, але водночас їх органічним поєднанням. Також туристам буде цікаво оглянути Вірменську церкву, Кафедральний Собор Святого Духа, Синагогу Беньяміна на вулиці Л.Кобилиці, Миколаївську церкву. В області маршрут доповнюють монастир Святої Праведної Анни біля Вашківців, Хрещатицький монастир у Заставнівському районі, Галицький монастир біля с. Непоротове, Банченський та Білокриницький монастирі.

Звичайно ж, особливої привабливості маршруту надають відомі мальовані монастирі Сучавського повіту: Гумор, Молдовіца, Воронец, Сучевіца, Путна, Драгомірна. Прекрасні зовнішні розписи цих монастирів славляться на увесь світ, і більшість із них увійшли до Списку світової культурної спадщини ЮНЕСКО.

Маршрут «Шляхами буковинських народних ремесел» об’єднує музейні скарби краю та майстерні народних митців Буковини. Увазі туристів пропонуються експонати чернівецьких музеїв: народної архітектури та побуту, краєзнавчого, художнього, авіації та космонавтики, історії та культури євреїв Буковини, буковинської діаспори, а також унікальні музеї народного мистецтва: музей гончарства в селі Коболчин та музей Вижницького коледжу прикладного мистецтва ім.. В.Шкрібляка. Увінчує цей перелік найбільша історична пам’ятка Чернівецької області – Хотинська фортеця.

Багатими є і колекції музеїв Південної Буковини: «Мистецтво дерева» в Кимпулунг Молдовенеск, народних звичаїв у Гура Гуморулуй, етнографічний у Ватра Дорней, буковинського села в Сучаві. Крім музеїв, туристи зможуть відвідати майстерні народних митців, придбати знамениту чорну кераміку в селі Марджіня біля Радауц, спробувати зробити гончарні вироби в Коболчині, відвідати майстерні знаних у краї митців Володимира Ворончака, Фрозини Гулей, Миколи Шкрібляка.

Для народних майстрів та професійних художників декоративно-ужиткового мистецтва є добра нагода порадувати краян і гостей Буковини своїми витворами на фестивалі народних ремесел «Буковинські джерела», що проходить у Дні Чернівців, Гуцульському фестивалі в Путилі та Вижниці, Петрівському ярмарку в Чернівцях, фестивалі гумору та туризму «Захарецький гарчик» у селі Підзахаричі, Святі виходу на полонину в Путилі, фестивалі «За стародавніми звичаями» в Сучаві , святі писанки в Чоканешть Сучавського повіту, святі молока в Кимпулунг Молдовенеск тощо. Зрештою, всіх народних дійств та мистецьких заходів Буковини не перелічити, де споконвічні ремесла краю втішають нашу душу та милують зір.

Під час презентації маршруту очевидною була велика зацікавленість як українських, так і румунських туроператорів, і в кінці поїздки вони приступили до розробки конкретних туристичних пропозицій по маршруту. Тому є підстави сподіватись, що зовсім незабаром наші та румунські туристичні фірми представлять увазі туристів 2-3-денні маршрути вихідного дня місцями культурної спадщини Буковини, а наш край стане улюбленим місцем відпочинку та культурного й духовного збагачення для гостей з багатьох країн Європи та світу.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору