Рівне:

Створення та просування сайтів

Збудуй дім із... соломи

Суспільство 28-січ, 2010, 09:479 prov 3 282
Чорнова штукатурка будинку (як ззовні, так і всередині) – глиняна, наступний шар – вапняний, потім може бути декоративна штукатурка lbud.com.ua. Глина – пористий матеріал, а вапно має здатність висушувати поверхню і регулювати вологість повітря. Тому солом’яному наповненню не загрожуватиме руйнування мікроорганізмами.

Проблема житла вирішується набагато простіше, якщо поглянути на неї з незвичної точки зору, відмовитися від стереотипів. Саме так зробили викладачі Національний університету водного господарства та природовикористування, розпочавши проектування експериментальних житлових котеджів із солом’яних блоків.
Обслуговуючий кооператив “Лани Полісся” – перша ластівка реального втілення інноваційних технологій у будівництві на Рівненщині і реальний спосіб будувати дешевше та ефективніше. Хоча сучасні споруди із соломи вже є і в Україні, і за кордоном. Чим же приваблює новаторів цей матеріал?
– Солом’яні блоки в якості будівельного матеріалу поєднують багато достоїнств: вони дешеві, міцні, екологічно чисті, мають хороші теплоізоляційні можливості, які після нанесення штукатурки підсилюються, – пояснив голова кооперативу Юрій Муляр. – Крім соломи при зведенні котеджів буде використано бетон (для влаштування полегшеного фундаменту) та дерево. Солом’яні тюки слугуватимуть для утеплення стін, підлоги та перекриття. Щоправда, внутрішні перегородки будуть зі звичайної цегли.
Втілення новації розпочалося ще у 2007 році. За цей час затвердили проект землеустрою, до розробки якого долучилися не тільки викладачі, а й студенти НУВГП. Орендували земельну ділянку на території Новоукраїнської сільської ради (с.Радиславка) Рівненського району для спорудження екологічного котеджного масиву. У цьому році члени кооперативу мають можливість виконати розробку містобудівної документації, проектів зовнішніх інженерних мереж, отримати дозволи на будівництво та спорудити два експериментальні котеджі із солом’яних блоків.
– Маємо декілька рішень для влаштування доріг, – продовжив пан Юрій. – З використанням геотексилю або ферментного препарату “Дорін”, відходів виробництва. Електропостачання буде від трансформаторної підстанції, водопостачання – від індивідуальних свердловин, а водовідвід облаштуємо за допомогою локальних очисних споруд. Один із напрямків будівництва – зведення будинків з великогабаритних пресованих тюків соломи, які складаються як конструктор. Головне – побудувати енергоефективні будинки і повністю відмовитися від газу, який постійно дорожчає. Завершити будівництво плануємо до 2015 року.
Зведення котеджного масиву, який складатиметься із 56 будинків, проходить у рамках проекту “Сприяння розвитку індивідуального будівництва з застосуванням природних матеріалів та відновлювальних джерел енергії”, це стало можливим завдяки ініціативі Рівненської обласної організації Всеукраїнської громадської організації “Українська Асоціація Маркетингу” за сприяння Канадського фонду підтримки місцевих ініціатив.
– За рахунок здешевлення витрат на будівельні матеріали та зменшення експлуатаційних витрат на енергоносії сім’ї з середнім рівнем достатку зможуть будувати дешеве, екологічне та комфортабельне житло, – переконаний директор РОО ВГО “Українська Асоціація Маркетингу” Олександр Гладунов. – Забезпечуючи інформаційну і консультативну підтримку подібних напрямків будівництва, ми проводимо круглі столи, тренінги, майстер-класи. У цьому році, зокрема, відбудеться тренінг та майстер-клас Євгена Широкова (Республіка Білорусь) – автора напрямку будівницта із солом’яних блоків, тренінг Оксани Денис (“Будинок “нуль” у Львові), заплановано видання книги та посібника “Як побудувати екодім” та інше. Юрій Муляр перевів наші новації у практичну площину. Ми й надалі запрошуватимемо до співпраці партнерів та інвесторів, усіх зацікавлених цим напрямком.
До речі, на Острожчині вже збудовано перший дім із соломи. Його власник – Володимир Левко представив фото новобудови і прокоментував свій вибір так:
– У мене давно була мрія мати свій будинок, а як наступний етап – власне підприємство зі зведення подібних споруд. Котедж вже побудували у селі Кам’янка Острозького району, він обійшовся вдвічі дешевше, ніж такий самий будинок із піноблоків. Загальна сума, витрачена на будинок, сарай, підведення електрики – приблизно 25 тисяч доларів. Цей дім не тільки економніший, але й тепліший, має кращий мікроклімат.
— Розпочинали будівництво із сараю, – пояснив власник “солом’яного дому”. — Будівельники не мали спеціального досвіду, тому практикувалися на ньому. Чорнова штукатурка будинку (як ззовні, так і всередині) – глиняна, наступний шар – вапняний. Глина – пористий матеріал, а вапно має здатність висушувати поверхню і регулювати вологість повітря. Тому солом’яному наповненню не загрожуватиме руйнування мікроорганізмами.
Будинки із соломи та глини – не новинка для українців. І наскільки ж легше дихається у старенькій прадідівській хаті, на відміну від сучасного житла з “євроремонтом”. Наші пращури знали, що роблять. Повернення до давно забутого – шанс дати нашим дітям здорове майбутнє і, як переконані автори проекту, втілити у життя мрію про теплий, зручний та сучасний дім.
Неля ЗАБОЛОТНА,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору