Рівне:

Створення та просування сайтів

У Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбудеться презентації книги та комплекту компакт-дисків

Рівненська область 19-бер, 2010, 11:069 Lobanovskiy 1 271
На історичній, геополітичній та етнокультурній мапах у всьому східнослов’янському просторі Рівненському Поліссю належить важлива та особлива роль. З давніх часів ця територія була активною зоною на стику германо-балто-слов’янських етнічних взаємовпливів, а на початку нашої ери північна Рівненщина виступає одним із стратегічних осередків у процесі етногенезу слов’ян. Очевидно, що все це значною мірою позначилося на розвитку культури та побуту місцевої спільноти та, крізь призму століть, достатньо добре збереглось до нашого часу у вигляді матеріальних та духовних пам’яток. Тому, навіть на початку третього тисячоліття, коли у світлі безповоротних поступів технічного прогрессу, дедалі більшого розвитку набувають процеси пошуку етнічної самоідентичності, поліський регіон викликає значний науковий інтерес для дослідників різних народознавчих галузей.
Від самих початків розвитку слов’янської етнографії Рівненське Полісся перебуває у полі зору істориків, археологів, мовознавців та фольклористів. Особливого значення проблема виявлення, фіксації та наукового осмислення традиційної народної культури поліщуків набула в останні десятиліття, після Чорнобильської катастрофи, адже цей регіон сповна зазнав її руйнівної сили. Про унікальність традиційної народної культури Рівненського Полісся для збереження колиски нашого етносу та значну роботу з дослідження цих постраждалих територій говориться багато. Багато чого й насправді робиться науковцями, дослідниками, відповідними державними інституціями, врешті-решт ентузіастами, котрі, не дивлячись на усі можливі й неможливі перестороги, їдуть у фольклорні експедиції на Полісся, накопичують польові матеріали, проводять серйозні аналітичні дослідження з багатьох питань, що стосуються вказаного регіону. Результатами таких досліджень врешті-решт є публікації, наукові статті та укладені збірники з питань матеріальної та духовної культури поліщуків. Разом з тим такі публікації й нині є поодинокими та не в повній мірі відображають унікальність традиційної культури мешканців Полісся.
Упродовж останніх дев’яти років певним внеском у заповнення цієї прогалини стала поява у Рівному збірників «Етнокультурна спадщина Рівненського Полісся» (Випуски 1-4) та згодом «Етнокультурна спадщина Полісся» (Випуск V-VІІ), де надруковано численні статті та матеріали про Західне та Середнє Полісся, авторами яких виступили науковці переважно із Рівного, Києва та Львова, а упорядкував вказані видання відомий дослідник поліського фольклору - художній керівник Етнокультурного центру «Веснянка» Рівненського міського Палацу дітей та молоді, відмінник освіти України, заслужений працівник культури України Віктор Ковальчук.
Логічним продовженням та наразі підсумковим етапом виходу серії цих книг є презентаційне видання «Етнокультура Рівненського Полісся», що складається із двох частин – книги та комплекту із чотирьох компакт-дисків.
У книзі розкриваються різноманітні особливості функціонування етнічної культури Рівненського Полісся, пов’язані зі сферами традиційної духовної і матеріальної культур. Окремі розділи присвячені календарній та родинній обрядовості, громадському побуту та звичаям, що супроводжували поліщуків усе їх життя. Вміщено матеріали про народне будівництво, промисли, народний одяг, традиції харчування, народну медицину та народний іконопис. Музичну частину представляють описи регіональних особливостей народної пісенної творчості, інструментальної музики та танцювальної культури. Описовий матеріал доповнюється численним ілюстраціями, коментарями, а також детально паспортизований.
Автори статей – науковці, етнографи, мистецтвознавці, етномузикологи, працівники музеїв та викладачі вищої школи з Рівнего, Києва, Львова та Луцька. Статті, вміщені у книзі, базуються на численних польових матеріалах, зібраних авторами особисто у процесі тривалих фольклористичних експедицій на Рівненському Поліссі. Ці джерельні матеріали знаходяться в архівах Рівненського обласного краєзнавчого музею, Етнокультурного центру «Веснянка» Рівненського міського Палацу дітей та молоді, кафедри музичного фольклору Інституту мистецтв Рівненського державного гуманітарного університету, Державного наукового центру захисту культурної спадщини від техногенних катастроф МНС України, а також у приватних зібраннях авторів.
Фольклорні матеріали, що пропонуються слухачеві на компакт- дисках , знайомлять із кращими зразками традиційної музичної культури поліщуків та надають можливість долучитись до живої народної традиції, що попри вплив сьогодення, зберігається й функціонує в умовах сучасного поліського села. На перших трьох компакт-дисках представлено традиційну музику у виконанні сільських музикантів з північних районів Рівненської області, а на четвертому компакт-диску музичний фольклор краю репрезентує етногурт «Сільська музика» Рівненського ПДМ , який займається реконструкцією традиційної культури та виконавської традиції регіону.
Записи треків здійснені у польових умовах під час проведених фольклорних експедицій Віктором Ковальчуком в 1998 – 2001 рр. та в студійних умовах під час приїзду сільських виконавців для участі у Міжнародному молодіжному фестивалі традиційної народної культури «Древлянські джерела» в м.Рівне (звукорежисер – Андрій Вавринчук).
Упорядник та автор проекту презентаційного видання «Етнокультура Рівненського Полісся» Віктор Ковальчук щиро дякує за сприяння в його появі депутату Верховної ради України Вікторові Матчуку, голові Рівненської обласної ради Олександрові Данильчуку, управлінню культури і туризму Рівненської облдержадміністрації, Рівненському обласному центру народної творчості, працівникам Рівненського обласного краєзнавчого музею, Етнокультурного центру «Веснянка» Рівненського міського Палацу дітей та молоді, викладачам Інституту мистецтв.
Рівненське Полісся ще й донині зберігає значну кількість архаїчних рис в матеріальній та духовній культурі й характеризується консервативністю та залишками дохристиянських вірувань, прадавніми звичаями, світоглядом й уявленнями українського народу.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору