Рівне:

Створення та просування сайтів

Демократичні традиції в Україні

Актуально 19-сер, 2010, 11:429 Lobanovskiy 1 837
Саме під такою назвою в рамках однойменного Всеукраїнського проекту в приміщені Рівненського обласного краєзнавчого музею відкрилася виставка, експонати якої, а всього їх майже сто, ілюструють увесь шлях розвитку української демократії.

Демократичні традиції в Україні

Демократичні процеси в сучасній Україні спираються на давню історичну традицію. Відчуття багатої спадщини, а також відповідальність за її збереження та доцільне використання позитивного досвіду спонукали уряд України ініціювати проведення цієї виставки.
На стендах залу розміщені матеріали, що засвідчують різноманітність українських демократичних тенденцій, властивих різним історичним періодам – від найдавніших часів і аж до здобуття незалежності. Цю частину виставки підготував Секретаріат Кабінету Міністрів України у співпраці з провідними науковцями. Інші ж експонати – матеріали фондів РОКМ. Вони висвітлюють події, демократичні перетворення, що відбувалися на Рівненщині наприкінці 80-их років, та розповідають про рівнян–борців за незалежність України.
Відвідувачам виставки буде цікаво ознайомитися із особистими речима, документами та світлинами учасників демократичного руху в області: Миколи Поровського – першого голови обласної організації НРУ за перебудову, Василя Червонія – голови Рівненської крайової організації НРУ за перебудову, Олекси Новака – заступника голови Рівненської крайової організації НРУ, Івана Дем’янюка – редактора газети”Рада”.
Оригінальними експонатами виставки є перший український прапор, піднятий над Рівненською міською радою у червні 1990 року, козацький та національний стяги, зроблені руками рівнянок до відзначення Дня полеглих героїв на Козацьких могилах у 1989 році, вишиті сорочки Поровського та Дем’янюка, в яких вони виступали на мітингах, перші номери видань”Рада” та”Шлях до волі”, друкованих органів НРУ за перебудову, мандати учасників Установчої конференції Народного Руху України 1989 року, а також зразок запрошення на конференцію в Рівному.”Всі ці експонати наочно демонструють історію здобуття демократії та незалежності на території нашої області у 1979 – 1991 роках, – розповідає Надія Радіонова, науковий співробітник відділу історії РОКМ, – але наступного року ми спробуємо зібрати значно більшу колекцію, звертаючись за допомогою до особистих архівів рівнян.”
Виставка діятиме до кінця року, тож всі охочі зможуть її відвідати, тим більше, що вона є безкоштовною. Директор РОКМ Олександр Булига переконаний, що дуже важливо, аби у музей завітали і школярі, щоб побачили, як розвивалась демократія на Україні і на Рівненщині, всі її етапи та форми. Це потрібно вже тому, що через 10-15 років ці діти так чи інакше керуватимуть нашою державою, а отже їм вже варто вчитися, оскільки лише в такому випадку вони зможуть відстоювати демократію.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору