Рівне:

Створення та просування сайтів

Скульптор із бензопилою мріє зробити Березне комфортним

Головна 04-лют, 2011, 15:319 Lobanovskiy 6 471
Березнівчани і гості міста, для яких паркова зона лісового коледжу стала відпочинковою, завважили тут з літа нових поселенців. Під трьома березами вигнув спину в бойовій стійці гігантський кіт, який став улюбленим партнером для фото сесій. А біля лебединого озера прилаштувався з вудкою рибалка: схоже, для дідуся в брилі і зима не заважає кльову.

Скульптор із бензопилою мріє зробити Березне комфортним


Скульптор із бензопилою мріє зробити Березне комфортним


Скульптор із бензопилою мріє зробити Березне комфортним


Скульптор із бензопилою мріє зробити Березне комфортним


Скульптор із бензопилою мріє зробити Березне комфортним



Ці та інші дерев’яні скульптури фахівця ландшафтного дизайну Сергія Стеблюка вносять казковий колорит у звичайний пейзаж, спонукають до душевного комфорту.
Любов до роботи з деревом зародилася у Сергія з дитинства. Очевидно вплинув на це і батько-лісівник, який на зональних і всеукраїнських змаганнях бензопильників показав довершений майстер-клас. До речі, на всеукраїнській спартакіаді лісівників, що відбулася минулої осені в Березному, і син за допомогою бензопили продемонстрував гостям, як із звичайної колоди можна видобути, відсікти зайве, казкового персонажа. І якщо з дитинства Сергій займався простими поробками, то після закінчення художньо-педагогічного факультету РДГУ, навчився читати матеріал, творчо вловлювати обриси майбутньої скульптури. Особливо завдячує молодий майстер предметам з основ композиції пластики, роботи в матеріалі. Садово-паркова скульптура «На ярмарок», як випускна робота, сьогодні прикрашає територію Інституту мистецтв у Рівному.
- Визначальним для творчості став для мене Львів, де закінчив магістратуру в Національній академії мистецтв, - розповідає Сергій Стеблюк. – Саме цій творчій лабораторії і самому місту одержав чудову нагоду аналітично оцінювати що є і що може бути для подальшого розвитку.
У колекції скульптора по дереву є вже понад 50 робіт. Окремі з них знайшли поціновувачів в Україні, а дві - навіть поїхали за кордон. Як творчу удачу можна назвати роботи «ведмідь з рибиною», «виючий вовк», а зараз на виході – казкова композиція з лісовими мешканцями, що облюбували місце біля великого пенька. Найбільше часу, за словами митця, в нього займає творчий пошук, що змушує багаторазово підходити до шматка дерева, розпізнаючи майбутній витвір, а найкращий творчий прийом – імпровізація. Щодо технологічної сторони процесу, то вся справа у філігранній техніці, яку ще у студентські роки удосконалював різьбою по дереву. В наборі інструментів - три бензопили із змінними ланцюгами, майже сотня стамесок, шліфувальна машина.
В планах майстра – населити передусім дерев’яними скульптурами дендропарк при коледжі, що має статус державного. З цією метою створена творча майстерня, діє студентський гурток з майбутніх ландшафтних дизайнерів.
– А заповітна моя мрія – зробити напис Березне комфортним, доповнити міський ландшафт різноманітними архітектурними формами в людних місцях, – каже скульптор. – А для цього треба підготувати земляків до цінування прекрасного. В програмі такої підготовки, з ініціативи митця, в райцентрі вже відбулася регіональна виставка народної творчості з промовистою назвою «Спектр», яка має стати щорічною.

Петро Желінський,
Березне.
Фото автора.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору