Рівне:

Створення та просування сайтів

Хто зупинить димову пандемію

Особливий погляд 04-чер, 2008, 17:569 prov 1 346
Особливо прикро, що цигарка міцно „прописалась” у жіночому середовищі: палять дівчатка-школярки, солідні бізнес-леді, матері, навіть старенькі бабусі. А розплата за фальшиве задоволення настає. І боротьба із тютюновою епідемією не повинна закінчуватись прийняттям закону, коли безпосередні винуватці всенародної біди виходять сухими із води.
...Автобусна зупинка „П’ята школа” в Дубні завжди велелюдна. Сюди „стікаються” мешканці прилеглих „спальних” районів, учні та студенти двох середніх шкіл, професійно-технічного та медичного коледжів, працівники та пацієнти кількох медзакладів. Ось свідком якої розмови двох дівчат став нещодавно на зупинці.
Стрілися колишні однокласниці, а тепер студентки професійно-технічного коледжу. Не звертаючи уваги на присутніх, майбутня будівельниця запропонувала:
— Запалимо, Валюшо?
— Я не балуюсь, Аліно, тютюновим димом, і тобі не раджу!
Простягнута рука зупинилась на півдорозі:
— Ти що, подруго? У нас уся група палить. Гаразд, займуся впритул тобою – відставати від моди не годиться!
Дівчатка розпрощались. Валентина сіла в „свою” маршрутку, Аліна купила в кіоску нову пачку „Мальборо”, попрямувала до корпусів альма-матер. Отже, половина на половину. Я вирішив з’ясувати, чому пачки в глянцевих обгортках стали невід’ємним атрибутом не лише дамської, але й студентської сумочки, чому більше юнок губить власне здоров’я та ще й гордиться, що ковтає отруйний дим.

Довідка: За свідченням головного терапевта столиці професора Віктора Зборомирського, на Україні негативна пристрасть охопила 19 мільйонів чоловік, зокрема 40 відсотків працездатних. Число курців серед жінок за останні п’ять років потроїлось. А хвороби, викликані тютюнопалінням, помаленьку обертаються національною катастрофою. Транснаціональні корпорації на п’яти фабриках (Прилуки, Кременчук, Київ, Харків, Черкаси) торік випустили понад 95 мільярдів цигарок.

Коли дим виситькоромислом над головою
Говорить десятикласниця Дарина:
— Питаєте, чому палю? Приємно відчувати себе дорослою. Сидиш у барі з хлопцем, грає улюблена мелодія, перед тобою склянка з пивом, у руці — „Кент”. Дивляться на тебе клієнти, як на світську даму. Добре, коли батьки не вказують, з ким дружити, яку музику слухати, чию моду сповідувати, яку зачіску робити. Одна бабуся зі мною „воює”, мовляв, можна стати успішною в житті і без паління. Я не кидаю цигарку, тому що погано почуватимусь без неї. Не хочу бути дратівливою, потерпати від безсоння, постійної сухості в роті.
Слово молодшій медичній сестрі лікарні матері й дитини Валерії:
— Мене паління збадьорює. Напрацюєшся впродовж чергування – ледь ноги волочиш. У стінах медзакладу не до перекурів. Чоловік підсміюється, коли в нього „стріляю” цигарку. Тому навіть дешеві купую, аби не побиратись. Коли заведу дитину – кину палити. Потерпаю, що без цигарки погладшаю. Кажуть, ніби нікотин не гарантує стрункості фігури, вся справа в заміні власного обіду звичним димом, пиріжками, шоколадками. Гормони задоволення можна отримувати й іншим способом, наприклад, заняттям у спортсекції, та де взяти час?
Послухаємо безробітну Раїсу, колишню фасувальницю м’ясокомбінату:
— Мене до цигарки спонукала безвихідь. Підприємство закрили, перебивалась випадковими заробітками на ринку. Натягаєшся ящиків, запалиш в обідню перерву – відразу полегшає. Розумію, не вельми приємно, коли руки, волосся, одяг смердять тютюном, та звикла до цього. Хотіла б бути самодостатньою, та не знаю, чи вдасться, і як перебороти шкідливу звичку.
Небагатослівний роздум Юлії, нещодавно звільнилась із в’язниці:
— Не смішіть мене. Ви бачили циганку без „чортового зілля”? У сім’ї палять дід і баба, батьки, сестри і брати. Ото вперше спробувала десятилітньою. А потім була „п’ятирічка” на в’язничних нарах. На такому „курорті” тютюн на першому плані. Кажете, що шкодить здоров’ю? А мене холера не взяла.
Схвильований монолог студентки профтехколеджу Тетяни:
— Палю, аби не стратити здатності тверезо мислити. Нікотин стимулює роботу мозку і спричиняє легку ейфорію, допомагає набути жіночості. Біда тільки, що десь узявся кашель, частенько допікає. Видать,є зв’язок між здоров’ям та палінням, до того ж не в кращий бік. Треба задуматись над проблемою.
Довідка: За свідченням головного терапевта столиці професора Віктора Зборомирського, на Україні негативна пристрасть охопила 19 мільйонів чоловік, зокрема 40 відсотків працездатних. Число курців серед жінок за останні п’ять років потроїлось. А хвороби, викликані тютюнопалінням, помаленьку обертаються національною катастрофою. Транснаціональні корпорації на п’яти фабриках (Прилуки, Кременчук, Київ, Харків, Черкаси) торік випустили понад 95 мільярдів цигарок.
На жаль, немає ефективних важелів, аби позбавити потужну тютюнову індустрію міцного потенціалу впливу на людей. Злочину сприяє належна реклама: біг-борди кричать, що споживання цигарок – шлях до успіху, поліпшує фізичний і психологічний стан особи. Та ні слова тут про неміч і страшні хвороби. По-друге, людина не захищена від шкідливого диму насамперед у громадських місцях. Ви чули хоча б про один штраф, накладений за паління, наприклад, у під’їзді (від 17 до 85 гривень)? Сприяє палінню і цінова доступність. У Норвегії, до слова, пачка цигарок коштує 10 доларів. А маркетингові акції? Купуєш цигарки – маєш отримати якийсь приз, мобілку, путівку на престижний курорт, навіть легковик. І знову ж, чомусь не йдеться про інший виграш: букет хвороб і передумови піти з життя набагато раніше свого біологічного терміну.

Довідка: Держкомстат Укарїни офіційно визнав, що в нас „балується” тютюнцем чверть населення у віці від 12 років, кожен третій українець має „стаж” понад 20 років. Щодо жінок, вони переважно дітородного віку. Починаючи з 1950 року, тютюн вбив понад 62 мільйони осіб – це більше, ніж полягло в роки Другої світової війни. Лише „чужий” („вторинний”) дим призводить до 2,8 відсотка випадків раку легень. А всього ж „пасивне” паління є причиною появи 5 відсотків ракових недуг. Особливо небезпечне воно для дітей.

А вони уникли добровільного рабства
Сухі статистичні рядки – страшна річ. За даними Міністерства охорони здоров’я, у нашій країні щороку з’являється півмільйона нових курців (здебільшого дітей та підлітків) і вмирає через паління до 120 тисяч осіб. Правда, немає даних, скільки здолали згубну пристрасть, позбавились залежності від нікотину. Це не так просто. Згадайте глибокодумне твердження великого гумориста Марка Твена: „Кинути палити? Запросто! Особисто я це робив 72 рази”. Можливо, посприяють окремим читачам наважитись до серйозних кроків короткі відповіді землячок на питання „Чому ви не палите?” ось ці бліц-інтерв’ю.
Говорить випускниця університету пані Антоніна:
— В студентські роки біда ця не обминула і мене. Та я швидко переконалась, що палити – собі шкодити. Подумалось: є ж справи важливіші! Прикро, та в школі навіть у середніх класах серед дівчаток чимало „курячок”. Намагаюсь їх переконати у неправильності обраного шляху. У цивілізованому світі палити не модно. Американці в 1966 році почали антитютюнову національну кампанію (тоді палило 42,6 відсотка населення), нині ж цей показник складає 16, а в 2010 році буде всього 12 відсотків. У Британії палять відповідно 28 і 26 відсотків чоловіків та жінок. Допомагаю семикласникам задуматись над фактом: чи допомагають українцям щороку споживані 75 мільярдів цигарок стати елітою, людьми вищої культури і більш розвиненого інтелектуалу.
Слово комп’ютернику приватної фірми пані Наталії:
— У нашій сім’ї ніхто не палить. Та працюю в чоловічому колективі, де дим стоїть коромислом. І мене намагаються залучити в ряди споживачів диму. Та я пам’ятаю рядки з брошури (мама працює лікарем), що він викликає майже 100 недугів або загострює їх. Мені ще народжувати, а жінки-курці мають проблеми з зачаттям дитини, втрачають часто зуби.
Другокурсниця Мирогощанського аграрного коледжу Марина:
— Не хочу завдавати прикрощі ні собі, ні близьким. Тому й не пробувала, як дехто, ковтати отруйний дим. Бо відомо, що при „споживанні” цигарок отримуєш міліграм нікотину. А скільки отрути осідає в легенях, якщо „смоктати” десятиліттями? Курцям радила б дотримуватись правила „Стоп”. Тут буква „С” каже про стриманість, „т” закликає тричі вдихнути і видихнути, „о” вчить відвернутись і зацікавитись чимось цікавим і корисним, нарешті „п” означає пити воду маленькими ковтками. Отак і знімається стрес-голод, бажання розкрити чергову пачку.
Молода мати Оксана у післяпологовій відпусктці:
— Працюю фельдшером у приміському селі. Добре відаю: в перший рік життя малюки, чиї батьки палять, удвічі частіше хворіють бронхітом, запаленням легень. Я такого донечці не бажала, тому переконала чоловіка позбутися поганої звички. Скажу й таке: жінки-курці стоять перед загрозою викиднів, а то й перед безпліддям.
Довідка: Держкомстат Укарїни офіційно визнав, що в нас „балується” тютюнцем чверть населення у віці від 12 років, кожен третій українець має „стаж” понад 20 років. Щодо жінок, вони переважно дітородного віку. Починаючи з 1950 року, тютюн вбив понад 62 мільйони осіб – це більше, ніж полягло в роки Другої світової війни. Лише „чужий” („вторинний”) дим призводить до 2,8 відсотка випадків раку легень. А всього ж „пасивне” паління є причиною появи 5 відсотків ракових недуг. Особливо небезпечне воно для дітей.
По-різному намагаються боротися із тютютновою пандемією. В Австралії, Польщі, Угорщині, Данії, Шотландії, заборонили рекламу цигарок, в Англії до цього йдуть. Російські ВНЗ (Москва, Пенза, Санкт-Петербург) студентів-курців „б’ють” стипендією, а то й відраховують; у Північній Кореї навіть абітурієнтам, у яких виявлено нікотин, відмовляють у навчанні. Україна поки що уповає на замінники цигарок: спецпластирі, таблетки, ліки з групи антидепресантів, аерозолі, гомеопатичні препарати, народні методи (корінь аїру, гілки цикорію, розчин соди, випуски пропагандистської літератури). Як бачимо, віддача цього низька.

Коментар спеціаліста
Попросив знайому лікарку пані Галину К. висловитись на цю тему. На її думку, тут недопрацьовують насамперед педагоги та батьки. У школах боротьба із соціальним злом зведена до компанійщини. Не може бути авторитетним слово вчителя, котрий сам палить, і про це відають його вихованці. Колись паління було чоловічим привілеєм, через цигарку жінки добивались емансипації і стали її заручниками. Ішемічна хвороба, недуги органів дихання, рак молочної алози, немічне хворобливе новонароджене дитя – ось далеко не повний перелік „благ” паління.
Естетичний бік справи. Французи небезпідставно твердять, що цілувати жінку, просякнуту тютюновим димом, рівнозначно поцілунку попільнички. А коли ще й жовті, а то й випавші зуби, тьмяне волосся, посіріла шкіра – де вже тут говорити про красу. Нагадаємо, що в 1604 році англійський король Яків І вважав тютюнопаління „звичкою, на яку гидко дивитись: вона нестерпна для нюху, шкідлива для мозку, небезпечна для легенів”. Іншими словами, це шкідливе, неблагочестиве, неприйнятне заняття для цивілізованої людини.
Влада не може бути байдужою, коли зла пандемія чорним покривалом охопила регіони держави, щороку збирає страшні жнива. І тут не обійдешся єдиним Міжнародним днем боротьби з тютюнопалінням, про який не всі навть і чули, як і прийнятий закон, що за рік майже нічого не дав.
Василь ЯНОШІ,
Дубно.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору