Рівне:

Створення та просування сайтів

Хоч хвороба наступає, та опускати рук не слід

Здоровя 23-лип, 2008, 15:379 prov 1 499
Мав можливість познайомитись із виступом Кіри Мельничук, лікаря Дубенської поліклініки, яка уже понад 40 років працює ендокринологом. Не вельми втішну картину описувала вона. За даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, кількість хворих на цукровий діабет подвоюється кожні 15 років. Нині їх нараховується на Землі 170 мільйонів чоловік, в 2010 році буде 239, а в 2030 році і всі 300 мільйонів. У розвинених країнах діабетики складають 2-4 відсотки від населення. Щопівхвилини одному недужому ампутують нижню кінцівку. Якщо вести мову про Україну, то тут зареєстровано понад мільйон хворих, і щороку їх кількість зростає. От і в Дубні на обліку понад 2000 тисяч осіб, та ніхто не скаже, в скількох земляків цю недугу не діагностовано, хоч майже 200 чоловік щороку потерпають від неї. Тобто, кожен 15-й дубенчанин має діабет. І справа не лише в їх медичній неграмотності. Людина може і не знати, що хворіє, бо не всі вдаються до самоконтролю глюкотекстатами, що дозволяють визначити рівень глюкози в сечі, при потребі звернутись по допомогу. От і виходить, що в половини пацієнтів підступна недуга діагностується випадково. Добре, коли вона не задавнена, бо іноді люди потрапляють у реанімацію в стані коми, без свідомості. А окрім різкого втрачання ваги, пацієнти потерпають від спраги, підвищеної втомленості, погіршення зору, поліурії, тобто, збільшено – прискореного сечовипускання.
Лікування діабету дороге. Хворі отримують інсулін безкоштовно, але його в медзакладах, як правило, не вистачає. Імпортний препарат коштує 500 гривень за упаковку, вітчизняний дешевший, але гіршої якості.
Варто детальніше розповісти, як хворим дотримуватись дієти, скільки їсти солодощів, аби не нашкодити організмові. Лікарі вважають, що тут головне – не переїдати, та й організм „регулюватиме” те, що йому найнеобхідніше. По-перше, бажано таки обмежити в меню страви, що надто солодкі й мають багато вуглеводів. Нічого не станеться, коли упродовж дня хворий з’їсть кілька ягід полуниці. Користь буде і від споживання суниць Нагадаємо, що варто пити чай, використовуючи для заварки корені цієї рослини.
Ось перелік продуктів, які в розумних дозах не зашкодять діабетику. Упродовж тижня один банан, двічі-тричі на тиждень кілька ягід винограду, два яблука щодня. Бажано лише не споживати їх одночасно. Окремо скажемо про чорниці. Якнайкраще скористатись можливостями літа – щоденною нормою може бути склянка ягід. Здавна кулясті чорно-сині плоди з сизуватим нальотом цього кущика, що росте у хвойних і мішаних лісах Полісся, утворюючи суцільні хащі на значних площах, знані як цінна харчова та лікарська сировина. Насамперед, вони добрий антиоксидант (перешкоджають появі ракових клітин), а ще знижують рівень цукру в крові, позитивно впливають на обмін речовин, бо багаті вітамінами. Тому навіть листя чорниці ефективне при лікуванні початкових форм діабету. Їх збирають вручну при цвітінні, сушать у тіні або на горищі, використовують у чаях. Та й мед із чорниць, прозоро-ароматний, лікувальний.
Хворим слід пам’ятати деякі застороги. Приймати їжу 3-4 рази на день, на ніч не переїдати, хоч перед сном варто спожити яблуко, склянку кефіру, печиво. Вибираючи меню, дотримуватись певних обмежень, однак харчування повинне бути повноцінним. Бажано уникати екзотичних фруктів та овочів, ліпше споживати „свої”, звиклі змалку, відповідно до сезону.
Два слова про цукрозамінники. Без них не обійтись, бо вони потрібні організмові, дають відчуття солодкого. Корисні і фруктоза, і сорбіт (останній сприяє виділенню жовчі). Бувають ситуації, коли дуже хочеться солодкого. Можете дозволити собі цукерку чи грудочку цукру, позаяк корі мозку, печінці, судинам потрібна глюкоза. Це, як правило, трапляється при зниженні цукру в крові. Але ліпше споживати трошки меду (гречаного чи чорничного), не вдаватись до фруктози, бо вона малоефективна в підвищуванні рівня цукру в крові.
Діабет – не вирок. Це не лише хвороба, але й спосіб життя, вимагає особливого нагляду й самоконтролю. Якщо чітко дотримуватись рекомендацій медиків, своєчасно приймати інсулін, правильно харчуватись, регулярно перевіряти вміст цукру в крові, вести активний спосіб життя, то можна почуватися комфортно. Пані Мельничук наводила приклади, що хворі з таким діагнозом живуть довго. Скажімо, одну з пацієнток ендокринолог „веде” 30 років, вона нічим не відрізняється від здорових. Головне, не дати хворобі „розгулятись”, не допустити її ускладнень. Тоді цукровий діабет не такий страшний.

Валентин СУМЕНКО,
Дубно.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору