Рівне:

Створення та просування сайтів

Півмільйона в поштовій скриньці, або пошта щастя

Актуально 13-сер, 2008, 16:079 prov 1 161
Одного дня Юлія (ім’я змінене з етичних міркувань), перевіряючи пошту, знайшла пухленький рожевий конверт від невідомого для неї видавництва.
– Спочатку було здивування, адже я нічого не замовляла і нікуди не писала. Коли розпакувала конверт – на мене посипалися кольорові папірці. Перечитавши все, зрозуміла наступне: мені „поталанило” пройти відбіркові етапи заочного конкурсу, під час якого „відсіяли” 99 % мешканців нашого регіону. Я ж потрапила до 1% щасливчиків, котрі будуть брати участь у розіграші 1003 призів, де головний – 350 000 гривень. Якщо я покваплюся і відповім через сім днів з моменту отримання листа, то до того ж можу виграти 25 000 грн. або й навіть автомобіль „Toyota” (грошовий еквівалент 120 тис.). Все, що вимагається від мене, – обрати один із конвертів: „Так” або”Ні” .
Але з цього тільки все починалося. Конверт із стверджувальною відповіддю означав, що окрім своєї згоди на участь у конкурсі, Юлія автоматично замовляє книжку „Домашній лікар”, яка коштує „всього-на-всього” 119,9 гривень. Книжка ця має 560 сторінок. У буклеті, що був у конверті, повідомлялося, що вона містить 2343 поради від 537 кращих лікарів США.
Якщо вам справді за 120 гривень потрібні поради типу „Чому не треба купувати кольоровий туалетний папір?”, „Як зупинити біль зусиллям волі?”, „Як правильно доглядати за бакенбардами?” – ця книжка для вас. Цікаво, що на книжкових розкладках подібна книжка обійшлася б втричі дешевше. Проте, коли говориться про півмільйона, то хіба 120 гривень здаються грішми?!
Гіркий досвід Юлії, яка все ж „повелася” на цю аферу, говорить, що передплатою однієї книжки все не закінчується. „Переписка” із компанією-„благодійником” у неї тривала три роки. Приз, зрозуміло, вона не отримала, а от грошей потратила добряче, „збільшуючи свої шанси на виграш”. Крім того, коли дівчина зробила замовлення один раз, до неї почали приходити нові і нові пропозиції „розбагатіти” вже від інших фірм.
Чи можна притягнути шахраїв до відповідальності? Юрист Володимир Коновальчук прокоментував:
– Можна, але це дуже важко. Вас же ніхто не примушував купувати щось, крім того, в листі ніде не зазначено дату проведення розіграшу, тому сам розіграш або вже відбувся, або може відбутися, приміром, десь у 2038 році. Якщо вам і пощастить притягнути компанію до відповідальності, вона приведе свою людину, яка скаже, що справді виграла приз. Адреса фірми також ніде не вказується, а є лише абонентська скринька. А це зв’язок односторонній.
Єдиний спосіб уникнути „розводу” – викидати подібні пропозиції в смітник.

Микола КИРИЛЬЧУК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору