Рівне:

Створення та просування сайтів

У Рівному "горіла" багатоповерхівка

Останні новини 15-сер, 2008, 09:289 prov 1 013
О 11:00 14 серпня до оперативно-диспетчерської служби ГУ МНС в Рівненській області надійшло повідомлення, що в обласному центрі по вулиці Київській 46, у 14-ти поверховому житловому будинку виникла пожежа.
Зважаючи на серйозну загрозу такої пожежі на місце виклику негайно виїхали п’ять відділень вогнеборців, оперативний штаб пожежогасіння та пожежна автодрабина. За декілька хвилин рятувальники були на місці виклику. З вікон квартири десятого поверху йшов густий чорний дим та виривалися язики полум’я. Налякані мешканці будинку відразу повідомили вогнеборців про те, що в приміщенні знаходиться людина. Не гаючи часу бійці МНС в апаратах захисту органів дихання по задимленим сходовим маршам кинулися на порятунок. За деякий час в одній із кімнат рятувальники помітили непритомного чоловіка, якого терміново винесли на свіже повітря та передали до рук медиків.
Одночасно інше відділення вогнеборців зробивши бойове розгортання приступило до ліквідації осередку займання. Проте через те, що пожежна автодрабина, яка є на озброєнні у рівненських рятувальників, дістає лише до дев’ятого поверху, рукавні лінії довелося тягнути до осередку пожежі по сходовим маршам, що у свою чергу значно ускладнило роботу по порятунку людей та ліквідації пожежі…
За лічені хвилини за допомогою водяних стволів пожежа була повністю ліквідована. Вогонь не встиг поширитися на інші приміщення та ніхто з мешканців багатоквартирного будинку на постраждав.
За таким сценарієм рівненські рятувальники провели пожежно – тактичні навчання, що мали за мету вдосконалити професійні навики вогнеборців по ліквідації умовної пожежі в будівлях підвищеної поверховості. Даний напрямок таких навчань є вкрай важливим для працівників пожежно-рятувальної служби Рівненщини, адже в області 22 будинки підвищеної поверховості - 16 по місту Рівне та 4 в місті обласного підпорядкування Кузнецовськ, 20 з яких – житлові. В 11 будинках системи протипожежного захисту знаходяться в несправному стані. Тому питання організації протипожежного захисту багатоповерхівок Рівного завжди було одним з найважливіших в діяльності Головного управління МНС України в області. З моменту початку будівництва аж до прийняття в експлуатацію будинки підвищеної поверховості знаходились під пильним наглядом вогнеборців. Адже, на відміну від інших житлових споруд, будинки 10-ти і вище поверхів були обладнані системами протипожежного захисту. Однак, незважаючи на заходи, які приймаються Головним управлінням та місцевими підрозділами МНС України, стан згаданих будинків постійно погіршується. У цих будинках не проводиться ремонт систем протидимного захисту, розукомплектовані щити управління, не приведений у справний стан внутрішній протипожежний водопровід, аварійне (евакуаційне) освітлення зазначених будинків не працює, пожежні крани розукомплектовані, не всі двері виходів у сходові клітини будинків підвищеної поверховості обладнанні механізмами для самозакривання дверей. Громадяни не знають порядку дій на випадок пожежі, захаращують шляхи евакуації різним обладнанням, будують спалимі комори.
Несправність систем протипожежного захисту та значний перелік порушень правил пожежної безпеки безперечно суттєво ускладнє дії вогнеборців при гасінні можливих пожеж в даних будинках. Поглиблює проблему і те, що в пожежно-рятувальних підрозділах міста Рівного на сьогоднішній день не має автодрабини або пожежного автопідіймача, що використовуються для рятування та подачі вогнегасячих речовин вище 10-го поверху. Тож ризик, що значна кількість людей при виникненні пожежі може опинитись у вогняній та димовій пастці, дуже високий. Слід додати, що за останніх п’ять років у рівненських „хмарочосах” виникло 11 пожеж, — повідомила прес-служба ГУ МНС.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору