Рівне:

Створення та просування сайтів

В Україні почнеться перебудова ... житла

Україна і світ 05-травня, 2005, 14:419 prov 949
За словами керівника Уряду, державна політика у сфері зміни застарілого житлового фонду передбачає забезпечення мешканців українських міст сучасним, якісним житлом, поліпшення умов проживання населення та підвищення експлуатаційних якостей нового житла.
Учасники наради обговорили розроблений Урядом проект Закону України “Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) із заміною нежитлового та застарілого житлового фонду”. Законопроектом встановлюється механізм і порядок проведення заміни застарілого житлового фонду, обов’язки та права інвесторів, що проводять заміну або реконструкцію, і мешканців житлових будинків. Згідно з документом, основними джерелами фінансування заміни, реконструкції застарілого житлового фонду є кошти державного і місцевого бюджетів, інвесторів та інвестиційних фондів, які беруть участь у цих проектах.
Законопроектом передбачається надання громадянам безкоштовних рівноцінних квартир із збільшенням загальної їх площі не більше, ніж на 50%. Власники нових квартир матимуть право на телефонізацію, будуть безкоштовно забезпечені транспортом та вантажниками для перевезення майна у нову квартиру. Окрім того, власники житла матимуть право на отримання грошової компенсації за знесені гаражі.
На думку учасників наради, робота над програмою заміни старого житла не може обмежуватися лише цим законопроектом. Необхідно паралельно розробити підзаконні нормативні акти, місцеві програми забудови, інвентаризації житлового фонду, а також створити інвестиційні фонди заміни старого житла.
Іншим шляхом вирішення житлової проблеми є розвиток іпотечного кредитування. Під час наради Прем’єр-міністр України вкотре наголосила, що мають бути створені такі умови іпотечного кредитування, щоб кожен громадянин України мав можливість отримати довготерміновий (від 15 до 30 років) достатньо дешевий кредит під будівництво або придбання житла. На думку Юлії Тимошенко, протягом останнього часу відбуваються позитивні зрушення у розвитку іпотечної системи, але для започаткування функціонування дворівневої системи іпотечного кредитування залишаються неврегульованими ще багато питань.
Зокрема, як зауважила глава Уряду, необхідно створити стабільну грошову ресурсну базу, яка б дозволила ефективно функціонувати національній системі іпотечного кредитування. Окрім того, потрібно внести необхідні зміни до чинного законодавства з питань іпотеки та затвердити стандарти житлового іпотечного кредитування. Основними джерелами наповнення Державної іпотечної установи мають стати кредити міжнародних фінансових установ, іноземних та вітчизняних банків, кошти, отримані державою від дооцінки майна та приватизації.
“Акценти потрібно робити на тому, що реально відчує людина”, – підсумувала Прем’єр-міністр, доручивши робочим групам з питань іпотечних відносин та реконструкції житлового фонду протягом двох тижнів доопрацювати законопроекти, спрямовані на вдосконалення іпотечного і житлового законодавства, та розглянути їх на одному з найближчих засідань Уряду.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору