Рівне:

Створення та просування сайтів

Метелики, заради яких варто жити

Суспільство 14-лип, 2005, 17:319 prov 1 373
Рівнянин Олексій Борисенко тричі у своєму житті зустрічався зі смертю. Перший раз чотирнадцятилітнім підлітком потрапив під високу електричну напругу. Другий раз, коли працював в Одеському дорожньо-будівельному управлінні, отримав сильний удар струмом.
– Мене Бог беріг, щоб я виконав свою місію в житті, – вважає Олексій Борисенко, – адже коли я втретє подивився в очі смерті під час важкої хвороби, я подумав, що, можливо, доля дає мені останній шанс.
Після перенесеного важкого інсульту Олексію Борисенку лікарі суворо заборонили хвилюватися. Але треба сказати, що усе своє життя Олексій Борисенко був досить активною бадьорою людиною, двадцять років пропрацював електриком, ще двадцять – інженером, конструктором, художником. Постійно спілкувався з людьми, життя було динамічним і цікавим. Настанови лікарів прозвучали як вирок – повний спокій. Одного разу, перегортаючи від нудьги шкільний атлас, пан Олексій наштовхнувся на малюнки метеликів. Досвідчене око художника помітило дивний візерунок на крилах комахи.
– Мене тоді ніби освітило, адже через мініатюрні розміри ця краса недоступна для сотень людей. Саме тоді я і зробив свого першого метелика, ще не задумуючись, що саме ці створіння зможуть мене повернути до життя після важкої хвороби.
Зробивши свій перший рукотворний шедевр, Олексій Борисенко вже не міг зупинитися: у його будинку один за одним з’являлися все нові види метеликів. До речі, вони були не просто витвором уяви художника, а точними оригіналами комах, які живуть у природі. Спочатку майстер виготовляв метеликів, що зустрічаються в наших краях – адміралів, махаонів, бражників ( нічних метеликів). Потім, вивчивши метеликів інших країн і континентів, узявся за виготовлення чужоземних комах.
Сьогодні квартира Олексія Борисенка нагадує оригінальний музей, де всюди милують око різнобарвні витвори майстра.
- Спочатку я дещо навіть сердилася на чоловіка, адже він постійно був зайнятий своїми метеликами, – говорить дружина художника Ірина, – але потім, коли побачила, як він буквально оживає біля своїх творінь, я перестала бурчати на нього. А тепер мої подружки просять, щоб Олексій зробив для них того чи іншого метелика. В минулому році донька їздила в Єгипет, то брала із собою в якості подарунка метелика. До речі, там набагато більше цінують рукотворні речі, ніж у нас.
– Перш, ніж зробити свого першого метелика, я роздумував над цим цілий місяць, – говорить Олексій Борисенко, – знаєте чому? Я боявся зіпсувати бездоганне творіння природи.
Але перший скляний гігант-махаон перевершив усі очікування, і з’явилося бажання діяти ще і ще.
Матеріал для виготовлення метеликів Олексій Борисенко застосовує дуже різний: і скло, і картон, і тканину. Хоча в основному в хід іде аракал – різнобарвна клейка стрічка. Місцем для майстерні, де народжуються метелики, пан Олексій обрав балкон. Майстер вважає, що саме тут, на восьмому поверсі, його творіння почувають себе якнайкраще.
– Мене дуже часто вважають диваком, – говорить Олексій Борисенко, – але я впевнений, що моя місія на землі: донести людям ту красу, з якою вони зіштовхуються майже щодня, але не помічають її.
Цікаво те, що стан Олексія Борисенка після тяжкого інсульту нормалізувався за кілька місяців.
– Мене врятували метелики, – жартує майстер.
Пропонували Олексію Борисенку виділити в музеї кімнату для його творінь, але він не поспішає з цим.
– Мені чомусь здається, що як тільки метелики підуть з мого будинку, я теж піду у світ інший, – із сумною посмішкою говорить Олексій Борисенко.
Вікторія ЛЕВЧУК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору