Рівне:

Створення та просування сайтів

НЕ ДАВАЙТЕ НАМ ХАБАРІВ!

Актуально 21-лип, 2005, 10:539 prov 1 096
Нещодавно Рівненський прес-клуб у своїх стінах зібрав ректорів найбільших вищих навчальних закладів Рівного – Руслана Постоловського – ректора Рівненського державного гуманітарного університету, Василя Гурина – виконуючого обов’язки ректора Національного університету водного господарства та природокористування й ректора Міжнародного університету “РЕГІ” Анатолія Дем’янчука, щоб з’ясувати, чи є у нашій системі освіти хабарництво і які міри по боротьбі з ним проводить керівництво ВНЗів.
Пан Руслан Постоловський переконаний, що першопричиною хабарництва в системі освіти є ні що інше, як економічне становище, низька зарплата викладачів. Так, у гуманітарному університеті навіть найдосвідченіший викладач з усіма своїми знаннями та науковими ступенями отримує 800 гривень. Трохи інша ситуація у “РЕГІ” (приватному навчальному закладі). Тут у пропорційній залежності від навантаження – методичні розробки, робота зі студентами, наукові праці і таке інше – викладач може отримувати до 2 тисяч гривень. Самим же панам ректорам перепадає дещо більше – від 1000 “зелених”.
Керівники навчальних закладів погоджуються, що випадки хабарництва трапляються у їхніх університетах, проте вони намагаються боротися з ними. Так, за останній час із цих причин у РДГУ звільнили шестеро чоловік, у “воднику” двоє попалися на хабарництві, а в “РЕГІ” впродовж року втратили робочі місця п’ятеро викладачів – і не тільки за хабарництво, а й за не зовсім хороше відношення до студентів, стверджує Анатолій Дем’янчук.
Особливу пильність у вищих навчальних закладах посилюють на час вступних іспитів. Так говорять ректори рівненських ВНЗів. Щоб запобігти несправедливості і хабарництву, застосовують різні методи. В гуманітарному університеті вступні іспити проводяться у формі комп’ютерного тестування. Не погоджується з таким підходом Василь Гурина, мовляв, зараз є такі хакери, яким не проблема зламати будь-які паролі. Тому у “воднику” іспити проводяться у письмовій формі в окремому приміщенні, ізольованому від по сторонніх осіб. Абітурієнт з аудиторії може вийти лише в супроводі “швидкої”. Абсолютно проти жорстких методів та іспитів за зачиненими дверима Анатолій Дем’янчук. Він стверджує, що в “РЕГІ” відразу після іспиту будь-хто може взяти роботу вступника, подивитися, як вона виконана, навіть при бажанні зробити її ксерокопію.
Під час здачі сесії самі студенти зачасту стають провокаторами хабарництва, переконаний голова профспілки студентів РДГУ “Студентське братство” Юрій Шадий. Адже, зацікавлені у хороших оцінках і, відповідно, у високій стипендії і притому не бажаючи чи будучи не в змозі вивчити предмет, вони шукають інші підходи до викладачів. Зрозуміло, що про те, скільки і кому дав, студент розголошувати не стане. Оскільки відповідальність перед законом несе не тільки той, хто бере хабаря, а й той, хто його дає. От і маємо – у прокуратурі Рівненської області за останні п’ять років жодної справи щодо хабарництво в освіті. Виходить, всім добре, всі задоволені...
Марина ДАНИЛЮК,
Рівне.

Як що вірити словам ректорів, то в їхніх навчальних закладах майже все чесно і справедливо, вступна кампанія проходить прозоро і неупереджено, а випадки хабарництва спорадичні. Але вірити їм чомусь не хочеться.
Але повернемося до ректорів ВНЗів, що найближчі нам до тіла
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору