Рівне:

Створення та просування сайтів

Півмільйона відмили у хворих дітей

Кримінал 24-лют, 2009, 13:549 prov 1 390
Про необхідність приділяти посилену увагу дітям, особливо хворим, говорять чимало. Проте досить часто саме ті, які найбільше про це кричать, і “прихватизовують” кошти, що мали б бути використані на потреби дітей. Яскравий приклад – проведення будівельно-монтажних робіт в обласному дитячому санаторії “Новостав” для дітей з активною формою туберкульозу, під час яких “відмили” 682 тисячі 91 гривню.
Є проблема, і з нею потрібно боротися

Про те, що сьогодні проблема поширення туберкульозу почала набувати загрозливих масштабів, говорити не потрібно. Епідемічні показники туберкульозу в Україні в 10-12 разів перевищують аналогічні показники у розвинених країнах.
“На жаль, останнім часом збільшилася кількість хворих дітей, — розповідає Михайло Монастирський, головний лікар обласного дитячого протитуберкульозного санаторію “Новостав” для дітей з активною формою туберкульозу. — Хворі на туберкульоз діти потребують не лише належного лікування, але і створення для цього сприятливих умов. Однією з подібних умов є те, що лікувальний заклад повинен знаходитися у лісопарковій зоні, у сосновому лісі. А тому у селі Новостав Рівненського району рішенням облдержадміністрації були виділені приміщення. У 2004 році сюди і переїхав санаторій, однак приміщення потребували проведення реконструкційних робіт. Тому начальник управління охорони здоров»я звернувся до Віктора Матчука, голови Рівненської облдержадміністрації, з проханням виділити кошти на проведення цих робіт”. У 2007 році облдержадміністрація прийняла рішення про виділення двох мільйонів трьохсот тисяч гривень на проведення будівельно-монтажних робіт. Причому, один мільйон триста сорок тисяч гривень було виділено з обласного бюджету у 2008 році. Опісля відбувся тендер, і на територію санаторію прибули працівники приватного підприємства “Плеяда-Рівне”, які й розпочали роботу.
Оскільки лікування у санаторії проходять діти шкільного віку, то реконструкція приміщення, де мала розміститися школа, була першочерговою. За словами головного лікаря, з ним ніхто не радився, йому навіть не повідомили графік проведення і здачі робіт.
Було заплановано, що до середини вересня приміщення, де розміщуватиметься початкова школа, буде здане. У цьому санаторії проходять лікування діти віком від трьох до чотирнадцяти років, частина з них — школярі. Сам же процес лікування досить часто триває до трьох місяців, тож потрібно, щоб на території санаторію був навчальний заклад, щоб не переривався навчальний процес. Однак навчатися цим школярикам ніде. Адже приміщення школи не здали в експлуатацію до цього часу. А тому учням доводиться вчитися в тих самих кімнатах, у яких вони проживають.

Невідоме підприємство
виграло тендер

7 липня минулого року між Управлінням капітального будівництва (УКБ) Рівненської ОДА як замовником робіт в особі виконуючого обов»язки начальника Бобрікова В., та приватним підприємством “Плеяда-Рівне” як генеральним підрядником в особі директора Матвєєва В. було укладено договір про проведення будівельно-монтажних робіт за об»єктом “Реконструкція обласного дитячого протитуберкульозного санаторію “Новостав” для дітей з активною формою туберкульозу в селі Новостав Рівненської області. А перед цим провели тендер.
Для того, щоб виграти тендер, підприємство повинне відповідати ряду вимог, серед яких наявність кваліфікованих спеціалістів, відповідних дозволів на проведення будівельних робіт, досвід проведення таких. Однак тендер виграло ПП “Плеяда-Рівне”, — підприємство, яке у Рівному ніхто не знає, бо ж створене воно було незадовго до оголошення про проведення тендеру. Із запитанням, чому саме це підприємство отримало перемогу, я звернулася до Володимира Новака (на фото), заступника голови Рівненської облдержадміністрації. “Річ у тім, що проводилися відкриті торги, участь у яких могли взяти усі бажаючі, — розповів пан Новак. – Щодо того, що у тендері перемогло саме це підприємство, то це зумовлено лише тим, що саме воно запропонувало найкращі, найоптимальніші умови”. Однак відповісти на питання, якими ж були оті “найкращі умови” пан Новак, на жаль, не зміг.
Шкода, адже, якби він детальніше вивчив “послужний список” робіт, виконаних цим підприємством, то виявив би там чимало цікавого. Наприклад те, що тендер виграло підприємство, яке не мало навіть ліцензії на проведення будівельно-монтажних робіт! А не маючи цієї ліцензії, підприємство не має права брати участь у тендері! Однак ПП “Плеяда-Рівне” не лише взяло участь, але і виграло тендер! І це не говорячи уже про техніку, яка була лише “на папері”, про “спеціалістів”, які не мають відповідної освіти, про зазначені проведені роботи, яких підприємство не виконувало. Зокрема, й нібито проведені будівельно-монтажні роботи на території Волинської області, яких підприємство не виконувало. Про нього на Волині взагалі ніхто не чув. “Це підприємство представило усі необхідні документи, які відповідають кваліфікаційним вимогам, — запевнив Вадим Бобріков, виконуючий обов»язки начальника УКБ. – Є перелік техніки, зазначений штат спеціалістів. Також у ПП “Плеяда-Рівне” є усі необхідні ліцензії”. Тож про те, що можливості даного підприємства є далеко не такими, як було зазначено в документах, справді ніхто не знав, чи просто декому було просто вигідно “не знати” цього?
Більше того, згідно з укладеним договором, усі роботи мали бути завершені до 15 вересня минулого року, однак вони тривають ще і в цьому році. У цьому пан Новак звинуватив співробітників СБУ, які “тричі щось там міряли і перемірювали”. Однак коли я звернулася в УСБУ в Рівненській області, то там підтвердили те, що “есбеушники” були на об»єкті. Проте з»явилися вони там лише у другій половині жовтня і проведенню будівельних робіт не заважали. Тож звинувачувати їх у тому, що роботи не були завершені вчасно, щонайменше не продумано. “Загалом же усі роботи повинні бути завершені до 31 грудня, — сказав пан Новак. – Тобто до кінця року”. Однак 2008 рік закінчися, уже розпочався 2009, а вони усе ще тривають. Тож чи варто було довіряти виконання таких робіт саме цьому підприємству і чому це все-таки зробили?
Як стало відомо з достовірних джерел, зазначена фірма таким же чином виграла і ряд інших тендерів, які проводило УКБ Рівненської облдержадміністрації на проведення будівельно-монтажних робіт на об»єктах соціальної сфери області на загальну суму понад 10 мільйонів гривень.

А в результаті…
кримінал?

Згодом працівники контрольно-ревізійного управління в Рівненській області на виконання Плану ГоловКРУ України на III квартал 2008 року провели ревізію використання субвенцій, наданих з державного бюджету місцевим: на соціально-економічний розвиток регіонів та виконання інвестиційних проектів, спрямованих на соціально-економічний розвиток регіонів, здійснення заходів з попередження аварій і запобігання техногенним катастрофам у житлово-комунальному господарстві та інших аварійних об»єктах комунальної власності, у тому числі на ремонт і реконструкцію теплових мереж та котелень, за 2007 рік та I півріччя 2008 року, окремих питань фінансово-господарської діяльності в Управлінні капітального будівництва Рівненської обласної державної адміністрації. Проведеним контрольним заходом встановили ряд фінансових порушень, що призвели до певних втрат фінансових і матеріальних ресурсів. Тож уже з цього видно, що “носик” в УКБ, як кажуть у народі, “в пушку”.
Згодом працівники КРУ за дорученням УСБУ в Рівненській області провели ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності ПП “Плеяда-Рівне”. Згідно з результатами ревізії, з першого січня по перше листопада минулого року ПП “Плеяда-Рівне” виконало будівельно-монтажних робіт з реконструкції обласного дитячого протитуберкульозного санаторію “Новостав” в загальному на 1242,26 тисячі гривень. Проведеним контрольним заходом були виявлені фінансові порушення в розмірі 682,91 тисячі гривень. Серед порушень виявили невідповідність між фактично виконаними обсягами та тими обсягами, які включені в акти виконаних робіт, що становить 309,12 тисячі гривень. Також ревізія встановила завищення вартості будівельних матеріалів на 89,18 тисячі гривень, не підтверджене придбання матеріалів на 97,47 тисячі гривень. Окрім цього, працівники КРУ виявили й ряд інших фінансових порушень, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів загалом на 187,12 тисячі гривень. Ось так і “відмили” ті кошти, які мали би бути витрачені на реконструкцію приміщень для дітей, хворих на туберкульоз. Ці діти здебільшого з неблагополучних, подекуди і з неповних сімей. Частина з них є круглими сиротами. Хоча про них, дітей, у цьому випадку думали найменше, точніше, про них не думали зовсім.
Однак, з огляду на вищевикладене, виникає логічне запитання: а як були використані інші 10 мільйонів гривень, виділені на об»єкти соціальної сфери області? Думаю, що відповідь на нього дадуть компетентні органи. Сьогодні проти “майстрів прихватизації” уже порушили кримінальну справу. Триває слідство. Звичайно, останню крапку тут поставить суд, однак красти гроші, призначені для хворих дітей, — чи це не занадто? Чи в наш час заради власного збагачення не нехтують ніякими методами, а про мораль, Господні заповіді та людяність і совість забули взагалі?
Олеся КІШКА,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору