Рівне:

Створення та просування сайтів

ВІДЛУННЯ ТРАГЕДІЇ через 20 років

Новини регіону 13-кві, 2006, 12:189 prov 1 059
Про проблеми, пов’язані з наслідками аварії на Чорнобильській АЕС, та про шляхи їх вирішення йшлося 11 квітня під час проведення Всеукраїнської науково-практичної конференції «Дзвони Чорнобиля», присвяченої 20-річчю трагедії.
Зі вступним словом виступив голова Рівненської облдержадміністрації Василь Червоній, зазначивши, що Рівненщина — одна з найбільш постраждалих від Чорнобильської катастрофи областей. 56% території нашого краю знаходиться в ураженій зоні, а це 341 населений пункт з населенням близлько 400 тисяч осіб, з яких 116 тисяч — діти. Тобто кожен третій житель Рівненщини є постраждалим від наслідків Чорнобильської трагедії. Як результат – погіршення стану здоров’я населення, послаблення імунітету, зниження тривалості життя, спад демогорафічних показників.
Проте, як зазначив заступник директора Інституту сільськогосподарської радіології Національного аграрного університету Микола Лазарєв, найбільшою проблемою, яка спричиняє практично і всі наступні, є наші поліські торф’яні грунти, які сприяють міграції радіонуклідів. Тому продукти в шести районах Рівненщини містять у собі небезпечну для життєдіяльності людини кількість радіонуклідів. І в основному в організм вони потрапляють шляхом вживання забрудненої сільськогосподарської м’ясо-молочної продукції та зібраних у лісі грибів та ягід. Втім, як стверджує Микола Лазарєв, це більшою мірою стосується приватного сектору сільськогосподарського виробництва. Ще й досі в Україні є 20 сіл (і всі вони на Рівненщині), де гранична активність цезію у молоці та м’ясі перевищує норму у 5-15 разів. У громадському ж секторі з 1991 року показники відповідають державним стандартам.
Тому часткове вирішення проблеми надходження радіонуклідів в організми людей, які проживають на забруднених територіях, на думку пана Лазарєва, полягає у застосуванні фероцину у вигляді соляних брикетів або разом із комбікормами для годівлі тварин. Знизити кількість потрапляння радіоактивних речовин можливо і шляхом контролювання та забезпечення харчування у дошкільних та шкільних закладах.
Втім, хоча Рівненщина на оздоровлення, компенсації та інші статті витрат, пов’язані з Чорнобильською трагедією, за 20 років отримала з державного бюджету півтора мільярда гривень, проте коло проблем усе ще залишається надзвичайно широким. І, як зазначив голова РОДА Василь Червоній, держава ще довгі роки буде зайнята мінімізацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
Марина ДАНИЛЮК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору