Рівне:

Створення та просування сайтів

ЯК ВАС СЬОГОДНІ ЗВАТИ?

Особливий погляд 27-кві, 2006, 10:309 prov 1 782
Існує думка, що ім’я, яким батьки нарікають свою дитину, великою мірою впливає на її долю. А цікаво, чи змінюються записи у книзі буття людини, котра, вирішивши, що її ім’я немилозвучне, немодне чи не підходить для неї, просто-напросто іде до РАГСу, а звідти замість Івана виходить Орест, замість Марії – Ангеліна?.. І чи не злітають з плеча цих вигадників їхні збиті з пантелику ангели-охоронці?ДЖЕРЕЛА НАТХНЕННЯ
Наші предки не були оригінальними щодо імен: по селах чи не в кожній хаті жили Ганни, Марії, Галі, Палажки, Андрії, Петри, Миколи. Але з часом уподобання змінюються, і на імена теж. Уже після Жовтневої революції модними серед радянських людей стали імена, синтезовані з різних комуністичних лозунгів, імен вождів. Звичайно, нині Даздрапермою (від Да здравствует Первое мая) чи Владленом (від Володимир Ленін) нікого не здивуєш. А от Ватерпежекосма (Валентина Терешкова – перша жінка-космонавт), Кукуцаполь (Кукурудза – цариця полів), Лагшмівара (Лагер Шмідта в Арктиці), Пофістал (Переможець фашизму – Йосип Сталін), Перкосрак (Перша космічна ракета) потішать багатьох.
Згодом хвиля популярності радянсько-ідеологічно-комуністичних імен спала. Втім, затишшя минуло на початку 90-х років минулого століття, коли на вітчизняному телепросторі почали з’являтися фільми іноземних кіновиробників. Найбільше відкриту українську душу вражали сльози та пристрасті, якими нас загодовували мексиканські мильні опери. Як результат, працівники РАГСів тоді реєстрували Маріанн, Марі-Елен, Луїсів Альберто і Хуанів Карлосів.
НЕ ГОДУЙТЕ КЕНОНА ФОТОПЛІВКОЮ
Зрозуміло, що два попередні випадки – своєрідна данина комусь чи чомусь. Та що змусило сім’ю Джексонів з американського міста Чикаго навіки заклеймувати своїх дочок іменами Менінгіт, Ларингіт, Апендицит, Перитоніт і Тонзиліт – невідомо. А в 19 столітті у Франції жила родина, члени якої замість прізвища мали набір цифр – 1792. Чотири ж сини в цій сім’ї носили імена місяців року. І в паспорті це виглядало наступним чином: Січень 1792, Лютий 1792, Березень 1792 і Квітень 1792.
А ось ще кілька неперевершених імен – Два кілограми рису, Срібний долар, Я люблю картоплю – так називають дітей у районі Кандхмал в індійському штаті Орісса. Цей куточок Індії утримує першість з найнезвичайніших імен, які вигадують батьки для своїх чад. Жителі місцевих племен називають дітей то Слоном, то Ведмедем, і це для них не є чимось дивним. По-особливому намагаються називати новонароджених і мешканці африканської країни Зімбабве. Не знаючи англійської мови, вони називають дітей не зовсім приємними іменами, як от: Меньюе, що в дослівному перекладі означає Гній, Ноуметер (Немає значення) або Ефрейд (Переляк). Також тут є свої Гітлери, Дарвіни і Кастро.
Намагання бути оригінальними іноді ледь не доходить до абсурду. Так, для прикладу, у Пенсільванії (США) у 1979 році було зареєстровано два незвичайних імені – Пепсі та Кола. А у 2000 році 49 американських дітей отримали ім’я Кенон (Canon – відома компанія-виробник фотоапаратів). 11 дітей любителів автомобілів удостоїлися імені Бентлі. Ще менше пощастило іншим п’ятьом малюкам – їх назвали Ксероксами – на честь виробника копіювальної техніки.
ЗІРКОВІ ВИГАДКИ
Можна лише позаздрити (чи поспівчувати) жителям одного з островів Мікронезії – вони щороку під Новий рік змінюють імена. Робиться це для того, щоб, мовляв, збити з пантелику нечисту силу. Ім’я обирає кожен сам собі, що призводить до різноманітних казусів. Так, одного року майже половина мешканців острова носила ім’я Майкл Джексон.
Цікаво, кого ж тоді намагаються збити з пантелику зірки сцени, які зазвичай демонструють перед публікою свої таланти під вигаданими іменами. Для прикладу, новоспечена “Шансом” зірка української естради Олександр Воєвудський віднедавна став Олександром Вудським, Інесса Данилова виступає перед своїми прихильниками як Ассія Ахат, Кароліну Куєк ми знаємо як Ані Лорак, EL Кравчук – це Андрій Остапенко, а знаменита Вєрка Сердючка – Андрій Данилко. На російській естраді взагалі навряд чи знайдеш хоч одного співака, який виступає під своїм іменем. Так, Жасмін – це Сара Семиндуєва, Лінда – Світлана Гейман, Маша Распутіна – Алла Агеєва, Валерія – Алла Перфілова, Ірина Аллегрова – Інесса Климчук, Анжеліка Варум – Марія Варум…
Найдовше ж у світі ім’я має індієць на прізвище Брахматра. Воно складається з 1478 букв. Щоб його прочитати, потрібно не менше десяти хвилин. Це ім’я складається з низки злитих в одне назв історичних місць, імен відомих дипломатів, теологів, учених і ще Бог знає чого. Про знаменитого художника Пабло Пікассо знають усі. Але далеко не всі знають його повні ім’я, та прізвище, до складу якого входить ні мало ні багато – 93 букви. Звучить це наступним чином: Пабло Дієго Хозе Франциско де Паула Хуан Непомукено Криспін Криспіано де ла Сантисима Тринідад Руіз і Пікассо.
ВАСИЛЬ ЧИ РОЛАНД?
Звернемося й до українських диво-імен. Так, за останні кілька років фіксувалися випадки, коли наші співвітчизники змінювали свої імена: Марина – на Ойллауйллія, Василь – на Роланд, Олена – на Євангеліє, Галина – на Електра, Анастасія – на Анаїд, Галина – на Християнка, Олександр – на Діомід, Едуард – на Ездр. Проте і не це найцікавіше. Останнім часом з’явилася мода давати новонародженим подвійні імена. Цією можливістю щорічно користуються більше тисячі молодих батьків. Причому подвійним іменем частіше називають дівчат. Найпопулярнішим по всій Україні подвійним іменем у 2003-2005 роках виявилося Анна-Марія. Проте є й вельми оригінальні рішення. Траплялися випадки, коли батьки реєстрували дитину Данилом-Стефаном, Мар’яном-Станіславом, Левом-Олесем, Данилом-Назаром, Анастасією-Софією, Яною-Наталією, Софією-Вікторією. А деякі імена важко або ж практично неможливо знайти навіть у спеціальній довідковій літературі. Наприклад, у Закарпатській області були використані угорські імена, такі як Ахілла-Бенці, Марча-Чабі, Йоні-Ійліан, Івет-Жімея. В Одеській області, де проживають люди багатьох національностей, дітей називали Веніамін-Гранд, Домініка-Марія, Пон-Фрей, Данило-Бенджамін, Ахмад-Фархад. І спробуй проживи з таким іменем!..
Підготувала Марина ДАНИЛЮК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору