Рівне:

Створення та просування сайтів

Звичайний студент незвичайного університету

Особливий погляд 11-травня, 2006, 15:169 prov 1 014
Сьогодні пропонуємо інтерв’ю з колишнім «калейдоскопівцем» Назаром Хороновським, який закінчує третій курс факультету режисури та хореографії за спеціальністю сучасна хореографія одного з найпрестижніших вузів країни — Київського національного університету культури та мистецтв.
— Коли з’явилось захоплення танцем?
— Інтерес до цього виду мистецтва виник у 6 класі, коли я вирішив записатися у гурток народної хореографії до директора РБК В.Гладиша — це був ансамбль «Закаблуки», де я провів три роки. Згодом зацікавився сучасними танцями. Танцював брейк-данс у радивилівському гурті «Laft B» і в ансамблі сучасного танцю «Калейдоскоп». Цей перехід від народного до сучасного танцю був спочатку трохи важким, але я мав велике бажання навчитись. Хочу подякувати Наталі Бортник за те, що дала мені ази класичного танцю. І в тому, що я вступив, теж велика її заслуга.
Отож, наближався 11 клас і треба було думати про професію. Скажу одразу, що менеджмент чи економіка мене не цікавили. Я твердо обрав хореографію.
— Як поставились до цього рішення батьки?
— Тато хотів, аби я обрав економічний внз чи банківську справу. А мама погодилася з моїм рішенням, коли приїхала в Київ і побувала в нашому навчальному закладі, подивилась на тих, хто там працює та навчається. Тепер батьки мене підтримують.
—Чи важко було вступити? Які були перші враження від університету?
— Дуже велике захоплення. Все було новим: враження, люди…
Я вступив з першого разу, на державну форму навчання. Із 70 абітурієнтів студентами стали 40. А в процесі навчання нас залишилося 27. Хтось зрозумів, що це не його, обрав щось інше. А взагалі, потрібна наполегливість, віра в себе, постійне самовдосконалення.
— Не розчарований зараз?
— Ні, навчання, навпаки, надихає на нові досягнення.
Кожен місяць ми виступаємо в Палаці «Україна». Наш університетський ансамбль «Максимум», яким керує старший викладач Ростислав Савченко, організований зі студентів усіх п’яти курсів (у складі — 40 чоловік). Ми беремо участь у різних шоу-програмах (наприклад, «Наша пісня», «Крок до зірок»), танцюємо на виступах зірок української естради. Недавно, наприклад, виступали зі співачкою Камалією. Знімались ми й у кліпах Поплавського, групи «Балаган Лімітед».
— Які вони, «зірки»? Напевне, «зоряна хвороба» дуже помітна?
— Навпаки. Прояви цієї хвороби можна зустріти хіба що в студентів-першокурсників. А «зірки» естради, особливо ті, хто вже багато років на сцені, люди прості і приязні. От наприклад, Камалія запросто спілкувалася з нами, жартувала. Тобто в стосунках балету й артистів панує рівність і повага.
— А як щодо наркотиків чи примхливої вдачі артистів?
— Про наркотики не чув. А от щодо примх, то був випадок, коли одному артисту не сподобалось оформлення сцени і він відмовився від концерту.
— Чи важко вчитись у цьому університеті?
— Ми вивчаємо багато дисциплін: сучасна хореографія включає в себе багато видів танцю: це джаз-модерн, латинські танці, хіп-хоп тощо. Всі ці дисципліни освоїти дуже важко, тож беремо з кожного виду основне. Взагалі, 80% навчання складає практика, постійна робота над собою. Тренування тривають щодня, навіть у суботу, з 10 ранку до 7 вечора. Між ними — теоретичні лекції, наприклад, з історії костюму тощо. Взагалі, я не можу ні дня прожити без тренувань. Якщо випадає вихідний, нудьгую без роботи. Але не в Радивилові. Коли я приїжджаю, зустрічаюсь з друзями-брейкерами і ми влаштовуємо собі тренування. Одна з моїх заповітних мрій — створити в Радивилові студію сучасної хореографії, яка б прагнула до професійного рівня.
— Викладачі строгі?
— От наш старший викладач — дуже. Як і всі, хто є практиком. А взагалі, кожен вимагає по-своєму.
— Що можете сказати про Почесного ректора М.Поплавського, чи часто доводиться зустрічатись?
— Так, щодня. У нас там є два кафе біля університету. То Михайло Поплавський завжди зайде, привітається зі студентами, запитає, як справи. Це дуже хороша, проста, працьовита людина.
— У рекламі кажуть, що ваш внз — університет успішних людей. Чи це справді так?
— Не можу судити про інші спеціальності, але про нашу скажу, що це справді так. Наш диплом цінується, і студенти-п’ятикурсники отримують хороші контракти після закінчення ВНЗ.
— Чи є вже плани щодо майбутньої роботи?
— Зараз для мене основне — закінчити навчання, залишилося два роки. І основне — не намагатись заробити одразу купу грошей… А моя мета — працювати у провідних балетах Києва. Хоча спеціалізація в мене широка — я можу бути і режисером, і балетмейстером, і викладачем. Можна також продовжити навчання в аспірантурі.
— До речі, яка стипендія у студентів університету?
— 136 гривень. Можна також заробити на виступах у зірок естради.
— Чи близькі бувають на виступах?
— На жаль, поки що ні. Але мені б дуже хотілось, аби вони приїхали. Це був би мій дарунок батькам.
— Твій рецепт успіху у столиці?
—Перше — це віра в себе. Друге — наполегливість. І третє — опинитись у потрібний час у потрібному місті.
Сестричка Назара Катя, якій зараз 11, також танцює в «Калейдоскопі», і, як каже Назар, він дуже хотів би, аби вона теж обрала танець своєю професією. Адже ця професія не дає людині нудьгувати, завжди попереду щось нове, цікаве.
Розмовляла Наталя Андріюк,
Радивилів.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору