Рівне:

Створення та просування сайтів

Скільки років Костополю?

Особливий погляд 25-травня, 2006, 16:119 prov 3 165
Тривалий час місцеві краєзнавці та історики вели безрезультатну суперечку про дату заснування міста Костополя. Оптимісти сміливо доводили, що райцентру вже виповнилося мало не тисячоліття, песимісти завзято стверджували, що йому ледь налічується 200. Але ні одні, ні другі, щоб підтвердити свою правоту, жодних документів не мали — всі так звані аргументи ґрунтувалися на гіпотезах та здогадках. Врешті, щоб покласти край цій тривалій словесній «баталії» та раз і назавжди встановити справедливість, працівники Костопільського краєзнавчого музею нещодавно вирішили звернутися до відомого науковця, голови Українського геральдичного товариства Андрія Гречила. Цей досвідчений фахівець чимало років пропрацював у львівських архівах, досить кваліфіковано орієнтується у подіях минулого, розгадав на своїм віку багато історичних таємниць. Він згодився допомогти костопільським краєзнавцям вирішити болючу проблему. Але спочатку й Андрію Гречилу не вдалося нічого конкретного з’ясувати. Тоді дослідник подав запит польським колегам із Варшавського архіву і справа увінчалася успіхом: незабаром прийшла позитивна відповідь.
Варшавські архівісти знайшли оригінал указу польського короля Станіслава-Августа Понятовського від 14 листопада 1783 року. У ньому аж на шести сторінках описано про заснування у мальовничому куточку серед лісів на березі річки Замчисько міста, яке нарекли Костопіль. Цей архівний документ цінний ще й тим, що в ньому міститься багато інших раніше не відомих відомостей і фактів. Цікаво, що в указі чітко визначені обов’язки мешканців новозаснованого міста: від простого люду до графів і князів. У документі також завбачливо вказано місцезнаходження базарів, а заодно й міських територій, де, навпаки, категорично заборонялася будь-яка торгівля.
Тепер на основі королівського указу достеменно можна доводити, що Костополю зозуля кує вже 223 рік. Проте райцентр набагато молодший від більшості населених пунктів, що входять до складу району. Наприклад, перші згадки про села Дюксин, Деражне, Малий Стидин, Звіздівку, Яполоть, Пісків датовані 1577 роком. А ось про Берестовець (село відоме далеко за межами області багатими покладами базальту) знайшлися відомості ще від 11 століття.
Ростислав ВАРЖЕЛЬ,
Костопіль.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору