Рівне:

Створення та просування сайтів

Як лікувати застуджене горло

Здоровя 22-травня, 2009, 09:059 prov 5 790
Починати лікувати застуджене горло треба... з дієти. Це безглузде на перший погляд твердження абсолютно справедливе.
Їжа, проходячи через глотку, термічно і хімічно діє на запалену слизову оболонку. Цією властивістю користувалися ще стародавні лікарі.
Наприклад, придворний лікар Людовика XV примушував свого повелителя, коли у нього боліло горло, з’їдати п’ять сирих яєць на день. Знахарі з Фландрії радили застудженим пити розтоплене сало каплуна. Ну а найсмачніше лікування придумали французи: витончені аристократи запивали теплий перепелиний бульйон підігрітим червоним вином.
Рекомендації сучасних лікарів залишають значно більше місця для польоту фантазії. Кожен зможе приготувати собі страву на свій смак, треба лише дотримуватися загальних правил: харчуватися слід маленькими порціями, перевагу віддавати подрібненим продуктам. Овочеві пюре, рідкі каші, супи і киселі вважаються ідеальною їжею для хворого горла. А ось гостре, солоне і смажене треба виключити з повсякденного раціону. Всі ці продукти подразнюють поверхню носоглотки і підсилюють її набряк.

Пиття
Величезне значення має не тільки дієта, але і режим пиття. Коли болить горло, потрібно випивати якомога більше рідини, що зволожує слизову оболонку, а також „змиває” залишки зруйнованих клітин і ті токсичні речовини, які виділяють мікроорганізми. Лікарі рекомендують пропускати через себе не менше 2-2,5 літра в добу.
Багато хто робить помилку, намагаючись заглушити біль гарячим питтям, температура якого наближається до точки кипіння. Це неправильно: пити краще теплу рідину, яку можна відсьорбнути з чашки без попереднього дмухання.
До того ж, потрібно звертати увагу на кислотність рідини, що п’єте. Річ у тому, що дуже кисле середовище сприяє розмноженню мікроорганізмів. Саме тому всі напої повинні бути лужними або мати нейтральний PH. Це може бути проста вода, чай, какао, відвари лікарських рослин або ягідні нектари.
А ось журавлинний морс, а також соки з цитрусових і ананаса, пити не рекомендується: вони створюють сприятливі умови для життєдіяльності “шкідливих” бактерій. Під час хвороби треба також відмовитися від газованих напоїв.

Полоскання горла
Величезне значення надається полосканням. Фахівці стверджують, що промивати застуджене горло потрібно як мінімум 5-6 разів на день. Теплі настої не тільки видаляють плівку з мікроорганізмів і токсинів, але й полегшують процес ковтання.
Якщо під рукою немає ніякої лікарської рослини, то у склянці теплої води можна розчинити третину чайної ложки звичайної солі. Ця суміш має лужну реакцію і дуже непогано очищає запалене горло. Добре допомагає і йодний розчин, який можна приготувати в домашніх умовах усього за декілька хвилин. Для цього потрібно у склянку теплої води додати 3-4 краплі йоду і соди на кінчику ножа. Проте таке полоскання протипоказане людям, які мають проблеми зі щитовидною залозою.

Інгаляції
Прекрасні результати дають інгаляції, які за своєю ефективністю не поступаються спеціальним фізіотерапевтичним процедурам. Треба сказати, що лікарі не рекомендують проводити інгаляцію окропом, оскільки гаряча пара викликає рефлекторне звуження глотки і кашель. Тому приготований розчин повинен постояти 2-3 хвилини і вихолонути до 85-90 С. Інгаляційні розчини, як і полоскання, повинні мати лужне середовище, що знищує мікроби.
Тому до відварів лікарських трав потрібно додавати трохи солі або соди. Зазвичай тривалість інгаляції не перевищує 5-7 хвилин, надалі вона стає неефективною через слабку насиченість пари протизапальними компонентами. Після процедури протягом години не можна їсти, пити, і тим більше палити - все це „змиває” з горла лікарські речовини і робить інгаляцію даремною.

Льодяники від горла
На прилавках наших аптек повно всіляких „льодяників від горла”. Незважаючи на посилену телевізійну рекламу цих ліків, люди довгий час не довіряли їм. А дарма. Всі лікарі стверджують, що їх користь не є перебільшеною.
По-перше, вони зволожують запалену слизову оболонку і тим самим полегшують процес ковтання. А по-друге, збільшують вироблення слини, до складу якої входять десятки бактерицидів. Але і це ще не все: всі без винятку льодяники містять різні антимікробні сполуки, які допомагають подолати запалення.
Зараз лікарі застосовують ці препарати як додаткову терапію і активно вводять їх у схеми планового лікування.

Цілющі
властивості цибулі
І, звичайно, не треба забувати про народну медицину. Наші предки лікували хворе горло за допомогою всіляких підручних засобів. Народна медицина донесла до нас масу рецептів, які й досі не втратили своєї актуальності. Наприклад, журнал „Вісник медицини” 1906 року радив своїм читачам боротися з „простудною недугою” за допомогою цибулевого соку.
Автори статті стверджували, що декілька ложок цієї гіркої рідини суттєво полегшують перебіг хвороби. Через багато десятиліть учені змогли пояснити цілющі властивості цибулі: виявляється, вона містить величезну кількість фітонцидів, які відомі своїми антибактеріальними властивостями. Ці природні антибіотики чудово зарекомендували себе і в сучасній практиці. Тому зараз лікарі, не боячись слави „шарлатанів”, використовують випробуваний засіб своїх дореволюційних колег: вони рекомендують пити по одній чайній ложці цибулевого соку 3-4 рази на день. Це підсилює дію інших препаратів і прискорює одужання.
Прекрасні результати дають картопляні обгортання. Картоплю “в мундирі”, тільки зняту з плити, треба розтовкти і покласти в поліетиленовий пакет. Це пюре слід використовувати як компрес не менше 30-40 хвилин. Така теплова процедура зніме біль як мінімум на 2-3 години, — повідомляє medinfo.com.ua.

Учені знайшли точний метод діагностики депресії
Депресія позначається не тільки на здоров’ї і самопочутті людини, вона ще і змінює роботу її мозку.
На основі нових даних учені з університету Тель-Авіва (Tel Aviv University - TAU) мають намір створити безпомилковий тест для виявлення цього психічного розладу.
Виявляється, депресія погіршує не тільки пам’ять, здібність до навчання і концентрацію уваги, вона ще й впливає і на зір людини.
Звичайно, справа зовсім не в очах, які є всього лише інструментом сприйняття навколишнього простору. Депресія примушує мозок по-іншому обробляти отриману інформацію.
Щоб переконатися в цьому, команда фахівців під керівництвом доктора Урі Полата (Uri Polat) обстежувала 32 пацієнтів з клінічною формою депресії (як контрольна група виступили 27 здорових людей).
Всіх учасників попросили пройти особливий комп’ютерний тест (зокрема розповісти, що вони бачать на картинці). Під час опитування з’ясувалося, що хворі “не бачать” деякі частини зображення: їм вони здаються або дуже тьмяними, або зовсім відсутніми.
Якщо раніше лікарі могли лише побічно судити про те, що у того або іншого пацієнта психічний розлад впливає на розпізнавання об’єктів (і когнітивні здібності в цілому), то зараз перед ними незаперечний доказ цього факту.
“Наше відкриття показує, що в майбутньому, вивчаючи сприйняття людини, ми зможемо діагностувати депресію, а також контролювати процес лікування антидепресантами”, - заявляє в прес-релізі TAU Полат.
Колишні тести могли давати неоднозначні або навіть помилкові результати. Тепер же вірогідність постановки неправильного діагнозу стає мізерною. Крім того, у лікарів з’явиться можливість оперативно контролювати одужання пацієнтів (раніше на отримання відповіді йшло до півтора місяця, тепер же висновки можна буде робити протягом декількох днів), — повідомляє Membrana.ru

Вітаміни зменшують користь від занять спортом
Що краще: шкідливі вільні радикали або діабет? Такий дивний вибір постав перед фахівцями з університету Єни (Friedrich-Schiller-Universität Jena), які виявили, що прийом антиоксидантів призводить до того, що фізичні вправи стають марними.
Хіба що стареньким бабусям у наш час невідомо, що вільні радикали старять організм. Боротися з ними найпростіше за допомогою антиоксидантів (найбільш поширеними вважаються вітаміни С і Е).
Проте існує думка, що вільні радикали все ж таки можуть бути корисні організму людини: вони нібито запобігають руйнуванню клітин після виконання фізичних вправ.
Щоб зрозуміти, що правда, а що брехня, група учених під керівництвом Майкла Рістова (Michael Ristow) попросила 40 добровольців займатися будь-якими вправами протягом 85 хвилин щодня п’ять днів у тиждень протягом місяця. При цьому половина з них повинна була приймати в день один грам вітаміну С і 400 міжнародних одиниць вітаміну Е.
На думку німецьких учених, таке навантаження відповідає середнім нормам фізичної активності, а кількість антиоксидантів приблизно така ж, як в середньостатистичній пігулці вітамінного комплексу.
У ході випробування у добровольців узяли невеликі зразки м’язової тканини. Аналіз показав: ті, хто приймали вітаміни, мали приблизно удвіччі більшу кількість вільних радикалів. У тих людей, які просто займалися, не було ніяких відхилень від норми.
Відомо також, що фізична активність знижує резистентність до інсуліну (цей стан є одним з попередників розвитку діабету другого типу). Перевіривши цей параметр, Рістов і його колеги виявили, що чутливість до інсуліну підвищена у тих добровольців, які не приймали вітаміни.
“Ці дані ще раз спростовують думку про те, що прийом антиоксидантів завжди приносить користь”, - говорить Малкольм Джексон (Malcolm Jackson), який не брав участі в дослідженні, з університету Ліверпуля (University of Liverpool).
Очевидно, що в цьому випадку антиоксиданти, навпаки, протистоять позитивному ефекту фізичних вправ.
Втім, далеко не у всіх вітамінних комплексах такий же високий вміст вітамінів, додає Рістов у прес-релізі університету.
Втім, і вживання свіжих фруктів та овочів, швидше за все, не дасть того ж ефекту (з тієї причини, що в них є додаткові захисні речовини), — повідомляє Membrana.ru

Як допомагають погані сни
Погані сни не тільки не шкідливі для емоційного стану людей, а навпаки, мають позитивну дію на психіку. До такого парадоксального висновку прийшли американські учені, чиї дослідження опублікував науковий сайт Health24.
Як пояснили дослідники, погані сни зазвичай викликає велика кількість накопичених за день емоцій, які під час сну приводяться до ладу.
Страшні, нез’ясовні і дивні сновидіння дозволяють людині пережити страхи і негативні відчуття під час сну і позбавитися від них ще вночі. Найчастіше неприємні сновидіння людина бачить вже під ранок під час фази так званого “швидкого сну”.
В той же час учені відокремлюють погані сни від кошмарів, які примушують людину прокидатися ночами, переживаючи панічне почуття страху. При цьому у багатьох людей не відразу виходить відокремити кошмари від реальності, й відчуття небезпеки залишається у них і після пробудження.
За даними учених, 85% людей бачать кошмари один раз на рік, — повідомляє ІТАР-ТАРС.

За матеріалами інтернет-видань
medinfo.com.ua., ІТАР-ТАРС, Membrana.ru
сторінку підготував Степан МОЛЧАН, Рівне.

Варто прочитати
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору