Рівне:

Створення та просування сайтів

ХМІЛЬ НЕ ВОДА — БАБІ БіДА

Таке життя 03-сер, 2006, 12:019 prov 841
Життя Галини Івашок (імена змінені iз етичних міркувань) склалося так, що в шістнадцять років вона, вважайте, залишилася сиротою. Якщо не брати до уваги скромну допомогу i щире співчуття тітки. Батько помер від інфаркту. А невдовзі матір, яка працювала продавцем, опинилася за гратами за розтрату, скоріше всього, «організовану» її колегами-подругами. А в радянську добу до цього ставилися досить суворо.
Отож, пробивала собі шлях у майбутнє самотужки. Закінчила медучилище, залишивши приміське село, вийшла заміж, одержала квартиру, народила сина Максима. Одне слово, все було, як у людей.
Але розмірений ритм життя Галининої ciм’ї вибухово порушило повернення матері. Вона, нагулявшись просторами Сибіру та зробивши кілька «ходок» у в’язницю, врешті на старість згадала про єдину дочку i рідні краї. Мандрівниця-матір звалилася на спокійну родину, немов сніг на голову. Хоча двадцать років Галина майже нічого не знала про неї. Був одного разу покаянний лист із колоннії, а далі знову — безвість i тиша.
Аж ось кілька рокiв тому з’явилася пропаща. Спочатку оселилася. у селі, де ще якось трималася старенька хата. Роботою на присадибній ділянці себе не обтяжувала, хоча на вигляд була кремезною i міцною: «хвороби замучили», хатину також не ремонтувалa і навіть не підправляла — грошей немає. Зате пляшку вина або горілки завжди мала в запасі, доки сякі-такі rpoші водилися в кишені. А вийшли — взялася в дочки вимагати: «Ти мені ковбаси i консервів не вези, а гроші давай, доки я пенсію оформлю».
Чоловік Галини, Федір, терпів-терпів, а потім байдуже махнув рукою: робіть, мовляв, що хочете, а мені власне здоров’я дорожче. А тут, крім усього, ще й з ремонтом хати пригода трапилася. Тільки придбали рубероїд дах перекрити, а теща відразу ж половину продала i закотила гульню на два тижні. Звичайно, багато не вживає — здоров’я таки підірване, а гранчак хильне — i вже майже без розуму. Все cпiвaє i плаче та згадує, як на півночі шикувала, чи почне чоловіків своїх рахувати, водночас широко i барвисто характеризуючи їх. Одне літо сяк-так перебула у селі, а восени мало хату не спалила. Сама добряче вчаділа, i коли б не сусіди — біди не минути. Вони ж i наполягли: «Забирайте її до себе, бо лихо станеться» Ми ж вашу матір стерегти не будемо».
Мати й сама зраділа такому повороту долі i пocпiшилa заявити дочці: “Забирай! У тебе квартира гарна, лікарі поруч, а пиячити я покину, їй-бо, i доживатиму віку при тобі”. А що робити? Змушена була забирати у Piвне — мати ж!
І справді, два місяці було тихо, затишно, приємно, хоча в двокімнатній квартирі чотирьом i тіснувато. Бабусю поселили в одній кімнаті з її 17-річним онуком Максимом. А потім одержала першу в Україні пенсію — і покотилася торба з горба: хоч потроху вживала алкоголь, але регулярно — щодня. Як нині кажуть: пocтiйнo знаходилася під кайфом...
Першим збунтувався Максим, якого piднa бабуся iз похмілля називала тільки «лобурякою». Адже неодноразово, коли хлопець повертався із занять у коледжі, стара вже була веселенька, надто активна i відразу ж починала чіплятися, до всього прискіпуватися. Були випадки, що квартиру не замкне чи ключі загубить, водопровідний кран не закрутить — сусідам знизу вже не раз доводилося платити за ремонт помешкання. І всюди пляшки напівпорожні з високоградусними напоями. Видно, надіп’є, сховає, а потім забуде «тайник».
I юнак змушений в одній кімнаті з бабусею спати, дихати перегаром. Але йому незабаром в армію, тому також махнув рукою, хоча йому як нікому набридло слухати щоденне п’яне патякання, частівки й уривки жалісливих в’язничних «балад» та сльозливих «романсів», брутальні матюки.
Проте «фокуси» старої на цьому не вичерпуються. Нещодавно батько з сином вирішили coбi завести собаку породистого. Придбали цуценя, iз соски випоювали, а коли стало на ноги — зникло. Приперта до стіни випивоха заявила, що винесла собача «подихати» свіжим повітрям, а воно, капосне, втекло. I при цьому забожилася. Наспpaвдi ж вона цуценя продала, а виручені гpoшi пропила. І кому тепер поскаржишся?!
Галина у cвoїx нaмipax про те, що далі робити з матір’ю, зайшла у глухий кут, стоїть на роздоріжжі. Жити разом — нестерпно, вилікувати від алкоголізму — уже неможливо, вигнати з дому — осудять люди i Бог. Та й саму до смерті мучитиме совість за такий антигуманний крок. Адже вона хоч i п’яниця, але людина, яка дала їй життя, привела на цей світ.
А поки що подружжя i «лобуряка» надсилу терплять п’яні вибрики матері, тещі i бaбyci в одній особі. Вона, розбещена, змарнувала власне життя i заливає багнюкою три долі близьких людей...
Ростислав ВАРЖЕЛЬ,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору