Рівне:

Створення та просування сайтів

У НАС — ЛЕЖАВ, У НИХ — СТОЯТИМЕ

Суспільство 10-сер, 2006, 12:469 prov 920
Пам’ятник із бронзи Володимиру Леніну, який останнім часом став топ-новиною багатьох засобів масової інформації України і який упродовж півтора десятка літ пролежав біля адмінприміщення житлово-комунального підприємства «Млинівське» продали з аукціону в останню середу липня. На цю незвичну подію у райцентр прибули знімальні групи деяких телеканалів, а також представники друкованих ЗМІ.
Місяць тому Млинівська селищна рада оголосила про продаж з аукціону об’єкта комунальної власності — пам’ятника Володимиру Леніну. Його вартість 42400 грн. плюс ПДВ 8480 грн. склали стартову ціну 50880 грн. Участь в аукціоні взяли приватний колекціонер Олег Мороз із Дніпродзержинська, а також ТзОВ «Агро-Захід» із Рівного, яке представляв директор Андрій Малєєв. Не обійшлося і без господарів — комерційний інтерес до пам’ятника Іллічу виявив млинівський підприємець Микола Косенчук. Слід зазначити, що інтереси Олега Мороза на аукціоні представляв Геннадій Луцишин, а у групі підтримки, так би мовити, перебував і син пана Олега — Максим.
Директор консалтингової фірми «Нива-Експерт» із Рівного Ярослав Васюк не вперше проводив аукціони у Млинові. Щоправда, якщо раніше торги за його участі велися за земельні ділянки під забудову, то цього разу на продаж виставлявся пам’ятник Леніну.
Один крок на аукціоні становив 10 відсотків від попередньої ціни. На жаль, ні телевізійникам, ні членам аукціонної комісії не вдалося зафіксувати пристрастей і боротьби, бо вже після першого кроку два учасники зійшли з дистанції. Ліцитатор навіть взяв перерву для консультації із членами комісії, а після цього було поставлено останню крапку у торгах: переможцем аукціону оголошено Геннадія Луцишина із Дніпродзержинська, котрому пам’ятник Леніну із бронзи вагою 2 тонни 600 кілограмів обійшовся у 55 тисяч 968 гривень.
Власне, з цього приводу цікаві міркування учасників аукціону. Скажімо, рівненчанин Андрій Малєєв зазначив, що він — не колекціонер і для нього пам’ятник представляє певну фігуру, тож боротися за нього до останньої копійки не мав наміру.
А ось син колекціонера із Дніпродзержинська Максим здивувався, що все так швидко закінчилося. Власне, у нього є підстави бути задоволеним, адже були готові викласти за цей об’єкт комунальної власності 100 тисяч гривень і навіть більше. Як з’ясувалося, відтепер Ілліч впишеться у композиційну структуру приватної колекції Олега Мороза і «складе компанію» Феліксу Дзержинському і Леоніду Брежнєву. Два останні діячі XX століття уже «прописані» в ансамблі скульптур колекціонера із Дніпродзержинська. Причому, Ілліч млинівського походження, за словами пана Максима, стоятиме там віки.
У біографії Олега Мороза є і такий факт: він подарував президенту Назарбаєву макет Леоніда Брежнєва. Щоправда, тепер його повернули назад у Дніпродзержинськ. Річ у тім, що у місто прибула знімальна група Леоніда Парфьонова для зйомок фільму до 100-річчя з дня народження колишнього Генерального секретаря ЦК КПРС і згаданий макет стане одним із елементів сюжету кіномитців.
До честі колекціонера і таке: за його підтримки торік відкрито пам’ятник Нурсултану Назарбаєву з нагоди ювілею вищого професійного училища №22, де колись навчався президент Казахстану. Меценат вклав у цю акцію близько 20 тисяч євро.
У селищного голови Сергія Вороб’я від аукціону залишилося двояке враження: сподівався, що вдасться виручити за пам’ятника бодай 60 тисяч гривень, які витратять на будівництво пам’ятника Тарасові Шевченку у райцентрі. Але і сума, яку вдалося виручити, значно більша, ніж виторг за Леніна, якби пам’ятник здали на брухт.
А про ділову хватку дніпродзержинців свідчить і те, що до поїздки на аукціонні торги замовили автотранспорт, яким доставлять пам’ятник у своє місто. Тобто молоді люди були впевнені, що стануть переможцями аукціону за будь-яких ситуативних розкладів. За кілька годин після вдалих торгів бронзового Ілліча завантажили на автомобіль, який взяв курс на Дніпродзержинськ. Власники новопридбаної скульптури поспішали, щоб до приїзду кіногрупи Леоніда Парфьонова встигнути встановити пам’ятник у приватній колекції Олега Мороза.
А у млинівській «ленініаді» на цьому поставлено крапку...
Віталій ТАРАСЮК,
Млинів.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору