Рівне:

Створення та просування сайтів

Що повинен зробити Президент для Рівненської області. Топ-10 проблем Рівненщини від першого заступника голови облради

Актуально 29-жов, 2009, 10:319 prov 1 073
Що повинен  зробити Президент  для Рівненської області. Топ-10 проблем  Рівненщини від першого  заступника голови облради


Рівненський прес-клуб запропонував керівникам області скласти ТОП-10 найбільших проблем краю, посприяти вирішенню яких міг би майбутній Президент України. Послухати про ці проблеми журналісти зібрались у Незалежному громадському прес-центрі ”Рівненський вибір 2010”.
– Рівненські проблеми нічим не відрізняються від проблем у інших регіонах, – переконаний перший заступник голови Рівненської обласної ради Валентин Королюк. Він приніс свою версію десятка найбільших проблем області (дивіться табличку – авт.). Однак одразу наголосив, у вирішенні всіх цих проблем не обійтися без внесення змін до Конституції.
Валентин Королюк вважає, що обласний бюджет потрібно розподіляти на місцях. Проте законопроект з такою ініціативою у Верховній Раді не пройшов. Він також запевняє, що області потрібна адміністративно-територіальна реформа.
Про важливість проблеми розвитку льонарства на Рівненщині говорить і запрошений до дискусії експерт, який пояснював, які повноваження має Президент, щоб вирішити найбільші проблеми області.
– Раніше рівняни працювали у сільському господарстві. Вони були задіяні у сфері льонарства, – каже завідувач кафедри філософії та конституційного права МЕГУ ім. Дем’янчука Андрій Матвійчук. – І Президент знає, що Рівне може розвиватися у сфері льонарства, однак поки що до розвитку цієї галузі ніхто не береться.
– Звісно, на часі залишаються теми житлово-комунальні, системи медичного страхування, забезпечення спрощеної системи ліцензування щодо видобутку бурштину та інших корисних копалин, розвитку транскордонного співробітництва... Але йдеться не про це! А про те, що потрібна громадська свідомість, – наголошує Валентин Королюк. – Державі потрібні люди, які не будуть інертними і байдужими. Якщо у вас є проблема, зверніться до депутатів обласної ради. А ті в свою чергу допоможуть вам звернутися з цими проблемами до обласної адміністрації. Тому що Рада – це представники громадськості, а адміністрація повинна виконувати усі ваші прохання і вимоги.
Рівненський прес-клуб пропонував керівництву Рівненської облдержадміністрації (РОДА) скласти свій ТОП-10 проблем області для майбутнього Президента України. Але у прес-службі РОДА повідомили Прес-клубу, що для них ця тема наразі не актуальна.

НАЙБІЛЬШІ НЕВИРІШЕНІ ПРОБЛЕМИ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ: ЩО МАЄ ЗРОБИТИ МАЙБУТНІЙ ПРЕЗИДЕНТ?
Рейтинг найбільш невирішених проблем області від першого заступника голови Рівненської обласної ради Валентина Королюка
1. Подолання дисбалансу в бюджетному процесі, а відтак – вирівнювання асиметричності в розвитку регіонів, фіскальна реформа. Це загальноєвропейська практика, коли більшість податків залишаються на місцях, даючи змогу громаді самій вирішувати, які проблеми є для неї першочерговими. Звідси випливає наступний пункт, який є з першим дуже взаємопов’язаний.
2. Адміністративно-територіальна реформа (принцип самоврядності регіонів, який не буде суперечити унітарному статусу держави). Перехід до реального самоврядування.
3. Визначення для поліських економічно депресивних територій статусу зон особливого інвестиційного сприяння (наприклад, з пільговим оподаткуванням інвестицій), таким чином вирішиться і проблема недостатньої зайнятості населення у цих районах.
4. Розробка механізму фінансування стратегічних обласних комунальних підприємств, зокрема – транспортної галузі (яскравий приклад відсутності такого механізму – доля МА ”Рівне”. Обласна рада має право фінансувати підприємство тільки через виділення коштів на поповнення статутного фонду).
5. Реформа житлово-комунального господарства.
6. Запровадження системи страхової медицини. Наразі декілька законопроектів перебувають на розгляді в Парламенті.
7. Наповнення програми з розвитку льонарства реальним змістом.
8. Забезпечення спрощеної системи ліцензування щодо видобутку корисних копалин, зокрема, бурштину, а відтак – розширення можливостей видобутку приватними суб’єктами. Таким чином забезпечиться більша цивілізованість та правове регулювання цього процесу.
9. Розробка державних програм щодо розвитку спорту (будівництво спортивних об’єктів за рахунок коштів державного бюджету або на умовах спільного фінансування). Таким чином на Рівненщині можуть бути побудовані необхідні спортивні споруди: Палац спорту, Льодовий палац, реконструйовано обласний стадіон та ін.
10. Розвиток транскордонного співробітництва, відтак – ”локальна інтеграція” в євроспільноту.
Анна Ільюк, Рівненський прес-клуб.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору