Рівне:

Створення та просування сайтів

На Львівщині відомі номінанти на цьогорічну Обласну премію у галузі культури, літератури, мистецтва, журналістики та архітектури

Львівська область 13-лис, 2009, 12:029 Lobanovskiy 1 138
Цього року вже традиційно Львівською обласною державною адміністрацією спільно з обласною радою проводиться Обласна премія в галузі культури, літератури, мистецтва, журналістики та архітектури. Ця премія є найбільш престижною творчою відзнакою у Львівській області за вагомий внесок в українську культуру.
Про це повідомляє управління культури Львівської ОДА.


Рішенням Львівської обласної ради від 22 вересня 2009 року № 1019 «Про обласну премію в галузі культури, літератури, мистецтва, журналістики та архітектури» затверджено новий склад журі та нову редакцію Положення означеної премії.

На здобуття цьогорічної премії обласними організаціями національних творчих спілок, товариствами, культурно-мистецькими закладами, іншими інституціями представлено творчі роботи 33-х окремих авторів, 4-и творчі колективи, 2-а музичні дуети та 1-а робота написана у співавторстві. Загальний список складає 40 подання.

Список претендентів на присудження Обласної премії 2009 року в галузі культури, літератури, мистецтва, журналістики та архітектури за номінаціями

1. Мистецтвознавство і культурологія – імені Святослава Гординського:

Врочинська Ганна Володимирівна – за вагомий вклад у розвиток українського мистецтвознавства, плідну та ініціативну працю у галузі музейництва, а також за опубліковані праці в галузі мистецтвознавства та музейництва у 2007-2009 роках (Львівська обласна організація Національної спілки художників України)

Гелитович Марія Йосипівна – за участь у підготовці низки резонансних видавничих та виставкових проектів 2007-2009 років /у яких виступала автором чи співавтором/, що популяризують давнє українське сакральне мистецтво, представлених у зібраннях Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького (Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького, Інститут народознавства Національної Академії Наук України)

Думанська Оксана Іванівна – за книгу «Іван Тиктор: талан і талант». – Українська академія друкарства, 2007. (Львівська обласна організація Національної спілки письменників України)

Кияновська Любов Олександрівна – за монографію «Мирослав Скорик: людина і митець». – Львів, 2008. 588 с. (Львівська організація Національної спілки композиторів України)

Косів Роксолана Романівна – за монографію «Українські хоругви». – Київ. Поліграфічна фірма «Оранта». 2009. 372 с. (Львівська національна академія мистецтв)

Лещук Тихон Йосифович – за вагомий внесок у дослідження м. Белза, Белзчини та Равщини, популяризацію історії та культурної спадщини цих прикордонних територій від найдавніших часів до сьогодення та низку друкованих видань (Асоціація сприяння відбудови княжого міста Белза як перлини історії України та Європи, Державний історико-культурний заповідник м Белз, Бібліотека музею Осипа Лещука в Стаях)

2. Музейна справа і збереження культурної спадщини – імені Іларіона і Віри Свенціцьких

Біла Оксана Ярославівна – за вагомий особистий внесок у дослідження та популяризацію творчості Івана Труша та організацію ретроспективної виставки творів митця з нагоди 140-річчя від дня народження (Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького)

Брикайло Йосиф Володимирович – за створення музею європейського зразка – народного історико-краєзнавчого музею Добротвора і навколишніх сіл, який працює на громадських засадах, за представлення в музейній експозиції майже трьох тисяч збережених і відреставрованих оригінальних пам’яток історії та культури Надбужанщини (ЛМГО «Асоціація музеїв та галерей»)

Любів Богуслав Іванович – за формування експозицій історичного українського військового однострою, його реконструкцію та презентацію тематичних виставок у 2007-2009 роках (Львівське регіональне відділення спілки дизайнерів України, Львівська галерея мистецтв)

колектив Історико-краєзнавчого музею м. Винники у складі Н. Білас, Н. Тимець та Л. Караваєвої – за створення нової експозиції (Історико-краєзнавчий музей м. Винники)

авторський колектив у складі Перейми Людмили Йосифівни та Огоновської Яніни Михайлівни – за висвітлення і популяризацію збережених та відреставрованих пам’яток історії та культури у громадських музеях Львівщини (двотомний довідник «Громадські музеї Львівщини. – Львів. «Проман. 2007) (Львівський історичний музей)

Скоп Петро – за реставрацію унікальної ікони першої половини ХУ ст. «Богородиця з Ісусом на престолі» (Львівський музей історії релігії)

колектив Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України у складі Осьмак Галини Степанівни, Білецької-Зварич Мирослави Василівни, Отковича Тараса Мирославовича та Козак Олени Тарасівни – за реставрацію іконостаса ХУІІ ст. із церкви Св. Трійці в м.Жовква, яка входить до Жовківського заповідника, групу історичних портретів для Львівського історичного музею та групу ікон для Краєзнавчого музею «Дрогобиччина» (Львівська філія Національного науково-дослідного реставраційного центру України)

3. Поезія – імені Маркіяна Шашкевича:

Вовк Ірина Валентинівна – за збірку поезій «Семивідлуння». – Львів. Каменяр. 2008. – 95 с. , «Вибрана лірика». – Львів. «Апріорі». 2008 та музичну книжечку для дітей «В лапку джміль бере смичок» з переспівами світової музичної класики. – Львів. «Ліга-Прес». 2008 (Львівський музей історії релігії, Видавництво «Каменяр», ТзОВ «Ліга-прес», Щомісячний літературно-мистецький та громадсько-політичний часопис “Дзвін”, Товариство «Просвіта» Франківського району м.Львова)

Проць Любов Іванівна – за книгу поезій «Група крові» – Дрогобич. Видавництво «Коло». 2009. – 366 с. (Львівська обласна організація Національної спілки письменників України)

4. Проза – імені Богдана Лепкого

Стефак Василь Федорович – за роман «По той бік ночі». – Львів. «Сполом». 2008. – 518 с. (Львівська обласна організація Національної спілки письменників України)

5. Літературознавство, сучасна літературна критика та переклади – імені Михайла Возняка:

Гарасим Ярослав Іванович – за книгу «Нариси до історії української фольклористики» та серію наукових статей, надрукованих в журналі «Дзвін» та інших періодичних виданнях (Літературно-мистецький та громадсько-політичний часопис «Дзвін»)

Нахлік Євген Казимирович та Нахлік Оксана Мирославівна – за книжку «Пантелеймон Куліш між Параскою Глібовою і Горпиною Ніколаєвою: Біографічно-культурологічне дослідження; З додатком невідомого листування» (Монографічна розвідка Є.К.Нахліка; Упорядкування, текстологічне підготування листів та коментарів Є.К.Нахліка й О.М.Нахлік; НАН України. Львів. Відділення Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка. – Львів, 2009. – 319 с., іл.. – Серія «Літературознавчі студії». Вип. 13) (Львівське відділення Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України)

Сеник Любомир Тадейович – за книги «De rebus publicis» (статті та есе). – Львів. Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка. 2007. – 225 с. (Львівська обласна організація Національної спілки письменників України)

Якимович Богдан Зіновійович – за дослідження «Іван Франко – видавець: книгознавчі та джерелознавчі аспекти». – Львів. Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка. 2006. 691 с. (Львівське обласне відділення Товариства зв’язків з українцями за межами України «Україна-Світ»)

6. Драматургія, театральне мистецтво – імені Бориса Романицького:

Огородний Орест Володимирович – за постановку вистави на сучасну тематику «Криза /прем’єри сезону 2008-2009 рр./ (Львівське сім обласне відділення Національної спілки театральних діячів України)

7. Журналістика та публіцистика – імені В’ячеслава Чорновола:

Дмитровський Зенон Євгенович – за серію книг з теорії і практики журналістики (Львівська обласна організація Національної спілки журналістів України)

Залізняк Богдан Васильович – за книгу інтерв’ю «Діалоги тривають». Львів. «Каменяр». 2008. 471 с. (Львівська обласна організація Національної спілки письменників України)

Пастух Роман Іванович– за книгу «Родинний архів Степана Бандери”. – м. Дрогобич. В-во Святослава Сурми. 2008. – 152 с. 84 іл. (Фізична особа – підприємець – видавець Сурма)

8. Музичне мистецтво – імені Станіслава Людкевича:

дует «Бандурна розмова» у складі лауреатів міжнародних та всеукраїнських конкурсів Тараса Лазуркевича та Олега Созанського – за оригінальну популяризацію професійного бандурного мистецтва і національного музичного інструмента – бандури у відео-програмі «Струноспів» /2007/ та одноіменному мистецькому проекті, реалізованому на сході України у 2008-2009 роках (Львівське обласне відділення Національної спілки кобзарів України)

Коструба Лілія Олександрівна – за концертні програми останніх років та вагомий внесок у популяризацію творчості галицьких композиторів, зокрема, і Станіслава Людкевича (Львівська обласна філармонія, Музично-меморіальний музей С.Крушельницької у Львові, Львівський літературно-меморіальний музей Івана Франка)

Розумовський Олег Миколайович – за цикл музичних творів, створених протягом 2007-2008 років, які увійшли у компакт-диск «Літо Галичини» (Львівське обласне відділення творчої спілки «Асоціація діячів естрадного мистецтва України», Асоціація діячів естрадного мистецтва України)

фортепіанний дует у складі лауреатів міжнародних конкурсів Оксани Рапіти та Мирослава Драгана – за концертні програми 2006-2009 років з творів українських та зарубіжних композиторів (Львівська організація Національної спілки композиторів України)

Юзюк Іван Семенович – за редакцію та постановку опери Станіслава Людкевича «Довбуш» у виконанні колективу оперної студії Львівської національної музичної академії ім. М.Лисенка (Львівська національна музична академія ім. М.Лисенка)

9. Образотворче мистецтво – імені Івана Труша:

Крислач Іван Михайлович – за творчі роботи в галузі станкової графіки, екслібрису, ілюстрування книги, монументального та станкового живопису, виконані протягом 2007-2009 років (Львівська обласна організація Національної спілки художників України)

Роюк-Багринівська Оксана Зиновіївна – за серію живописно-графічних робіт «Земні знаки», представлену на персональній виставці у Львівському палаці мистецтв /2008 рік/ (Львівський державний коледж декоративного і ужиткового мистецтва ім. І.Труша)

Пікулицький Богдан Романович – за мистецький доробок останніх років (Львівська національна академія мистецтв)

10. Декоративно-ужиткове мистецтво – імені Зеновія Флінти:

Іванишин Володимир – за скульптурну композицію «Різдво Христове» (Львівська національна академія мистецтв)

Кордіяка Михайло Миколайович – за творчі роботи в галузі художньої кераміки, виконані протягом 2007-2009 років (Львівська обласна організація Національної спілки художників України, Львівська галерея мистецтв, Інститут народознавства НАН України)

11. Народна творчість – імені Анатоля Вахнянина:

Гайовшин Ольга Василівна – за роботи у галузі народного ткацтва, виконаних протягом останніх трьох років (Львівське обласне відділення Національної спілки майстрів народного мистецтва України)

12. Дизайн – імені Олени Кульчицької:

Добровольський Микола Харитонович – за цикл циркових номерів, побудованих в українському колориті та створених протягом 2008-2009 років (Львівське обласне відділення творчої спілка «Асоціація діячів естрадного мистецтва України»)

Куць Ярослав Йосипович – за дизайн нових українських комп’ютерно-друкарських шрифтів, розробку на їх основі «Кобзаря» Т.Г.Шевченка /2007/ та інших оригінальних видань (Львівське регіональне відділення спілки дизайнерів України, Українська академія друкарства)

Лужецький Ростислав Степанович – за творчий доробок у галузі графічного дизайну (книжкового), виконаний протягом 2007-2009 років (Видавництво «Факт»)

творча група Львівської національної академії мистецтв у складі Р. Струдницького М.Зятика, Т.Умінської та МСтахорської – за дизайн-проект інтер’єрів Львівського літературно-меморіального музею Івана Франка (Львівська національна академія мистецтв, Львівський літературно-меморіальний музей І.Франка)

13. Архітектура – імені Івана Левинського:

Грабчук Всеволод Іванович – за архітектурний проект офісного будинку із вбудованими стоянками на розі вулиць Коородза – Грюндвальської у м. Львові (Львівська обласна організація Національної спілки архітекторів України)
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору