Рівне:

Створення та просування сайтів

Подорож Бурштиновим шляхом

Суспільство 01-лип, 2010, 10:569 prov 1 459
Помандрувати найдовшою в Європі вузькоколійною залізницею, побачити мальовничі куточки Полісся, повчитися у народних майстрів та послухади давніх пісень можна було під час етно-фестивалю “Бурштиновий шлях”, що завершився на Рівненщині. Організатори обіцяють, така забава відбуватиметься в останній тиждень червня 16 років поспіль. Саме стільки зупинок налічується на шляху “поліського трамвая”. Тож місце проведення етно-фестивалю переміщатиметься зі станції на станцію.
“По-суті, “Бурштиновий шлях” є продовженням проекту “Поліський трамвай”, який втілювали Володимирецький і Зарічненський райони, вигравши грант на всеукраїнському конкурсі програм і проектів місцевого самоврядування. Цьогоріч фестиваль відбувався на першій станції – у селі Антонівка, - коментує Ярослава Гаврилова, заступник начальника управління культури і туризму Рівненської облдержадміністрації. – Програма була доволі насиченою. Автентичний спів, народні майстри, які на виставках представлили унікальні роботи, ярмарки, акції... Також, для приїжджих, що мешкали в наметовому містечку та в агросадибах, пропонували майстер-класи, на яких вчили ліпити вареники, плести спеціальні коробки-кошики, з якими місцеві мешканці ходять по ягоди. Організовували екскурсії до лісу та до озер, ну й звісно ж, мандрівку “поліським трамвайчиком”. До речі, було відкрито єдиний в Україні музей історії вузькоколійки і поліського краю. Експонати тут доволі незвичні. Серед них, зокрема, ліхтарі, цвяхи. В музеї відтепер здебільшого зберігаються документи. Невдовзі тут планують облаштувати майданчик, де розміщуватимуть великогабаритні об’єкти, скажімо, раритетні вагони”.
За більш ніж столітню історію “поліського трамвая” експонатів назбирається немало, переконують організатори. На сьогодні вузькоколійка, що з’єднує Антонівку й Зарічне, – унікальна. Вона найдовша у Європі, яка діє в регулярному пасажирському режимі. Мініатюрний, майже іграшковий потяг (місцеві називають ще називають його “кукушкою”, “поїздком”) долає 106 кілометрів Полісся за 4 години. Однак серед тих, хто приїхав на фестивель, знайшлися й екстремали, які за добу пройшли цю відстань пішки.
“Родзинкою “Бурштинового шляху” стала акція, під час якої усі охочі мали за 24 години пройти 100 кілометрів уздовж вузькоколійки, - розповідає пані Гаврилова. – Бажання взяти у цьому участь виявили 15 спортсменів, однак до фінішу дійшли троє”.
Тетяна КУШНІРУК,
Володимирецький район.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору