Рівне:

Створення та просування сайтів

Про актуальні кримінальні справи говорили на Рівненщині

Рівненська область 11-лип, 2010, 11:579 prov 1 207
Відбулася прес-конференція заступника прокурора області Юрія Мельника
з питань розслідування актуальних кримінальних справ слідчими органів прокуратури Рівненщини, а також поінформовано про стан організації роботи
з питань розгляду звернень та прийому громадян

Відбулася прес-конференція заступника прокурора області старшого радника юстиції Юрія Мельника. Представників засобів масової інформації було поінформовано про хід розслідування актуальних кримінальних справ слідчими органів прокуратури Рівненщини та про організацію роботи з розгляду листів та прийому громадян.
Як зазначив під час свого виступу Юрій Мельник, упродовж І півріччя поточного року слідчі органів прокуратури Рівненщини закінчили провадженням та скерували до судів 235 кримінальних справ. З них 103 – у сфері економіки, 31 – про злочини з ознаками корупції, 10 – за фактами хабарництва, 31 – щодо умисної невиплати заробітної плати тощо.
Так, для прикладу скеровано до суду кримінальну справу за обвинуваченням начальника відділення боротьби з незаконним обігом підакцизних товарів ГВПМ ДПІ м.Рівне у зловживанні службовим становищем. Встановлено, що під час проведення ним перевірки суб’єкта господарювання було виявлено алкогольну продукцію у кількості майже 20 тисяч пляшок із підробленими марками акцизного збору. Однак заходів щодо її вилучення із незаконного обігу податківець не вжив. В результаті таких дій зазначені алкогольні напої в подальшому були реалізовані.
Цьогоріч скеровано до судів 7 кримінальних справ про службові злочини, вчинені працівниками органів внутрішніх справ.
Так, на лаві підсудних опинилися начальник відділення кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в області та слідчий одного з територіальних відділів УМВС України в області, які одержали хабарі за вчинення дій, пов’язаних із використанням свого службового становища.
Особлива увага органами прокуратури області звертається на факти порушення конституційних прав громадян, зокрема, що стосується належної оплати праці.
Вже за І півріччя цього року органами прокуратури завершено розслідування та скеровано до суду 31 кримінальну справу, порушену щодо керівників підприємств, установ та організацій області за фактами умисної невиплати заробітної плати.
В результаті вжитих заходів, вдалось відновити порушені трудові права понад 1 тисячі працюючих мешканців області, яким керівники підприємств заборгували заробітну плату. На сьогодні громадянам реально виплачено заборгованості із зарплат на суму понад 3 мільйони гривень.
Залишається активною і робота щодо виявлення та розслідування злочинів, пов’язаних із наданням у власність та оренду земельних ділянок.
Завершено розслідування у кримінальній справі за обвинуваченням начальника управління архітектури, будівництва та земельних питань однієї із міських рад та головного спеціаліста зазначеного управління за фактом одержання ними хабара за оформлення та видачу договору оренди земельної ділянки.
Всього стосовно посадових осіб органів місцевого самоврядування та виконавчої влади до суду у поточному році скеровано 7 кримінальних справ за фактами зловживання своїм службовим становищем при вирішенні земельних питань.
Окрім того, стосовно посадових осіб сільських та селищних рад скеровано до суду 5 кримінальних справ за фактами привласнення та розтрати бюджетних коштів шляхом незаконного нарахування і виплати надбавок та премій до заробітної плати.
Загалом, у поточному році по закінчених органами прокуратури області кримінальних справах відшкодовано понад 7 мільйонів гривень заподіяних збитків.
Що стосується організації роботи органів прокуратури з питань розгляду звернень громадян, то з початку року їх надійшло 3575, з них вирішено – 2499.
Найчастіше громадяни звертаються до органів прокуратури з питаннями про захист їх конституційних прав, які порушуються службовими особами підприємств та організацій. Найбільше таких звернень надходить з питань оплати праці. Порушені у зверненнях питання грунтовно перевіряються, за результатами перевірок, з метою усунення виявлених порушень, вживаються заходи прокурорського реагування.
Переважну більшість звернень становлять звернення з питань законності дій органів слідства та дізнання – 946. Однак, кількість таких звернень в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зменшилась.
Водночас, майже вдвічі збільшилась кількість вирішених звернень з питань захисту інтересів громадян та держави при виконанні судових рішень – з 39 в 1 півріччі минулого року до 81 в цьому році, а також звернень з питань нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства – з 12 до 27 відповідно.
За результатами розгляду звернень порушено 18 кримінальних справ, внесено 101 документ реагування, до відповідальності притягнуто 27 службових осіб.

Прес-служба прокуратури області
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору