Рівне:

Створення та просування сайтів

Свято справжньої української рок-музики

Суспільство 22-лип, 2010, 10:099 prov 1 464
Цього року вже втринадцяте на Рівненщині пройшов найстаріший на теренах країни рок-фестиваль “Тарас Бульба”, вкотре перетворивши Дубно на осередок рок-культури та місце “паломництва” представників неформальної молоді всієї країни.
Саме там впродовж трьох днів відбувався фестиваль “Тарас Бульба”, саме там на три дні розкинулось наметове містечко з майже пів тисячами наметів, саме там виступало більше двох десятків гуртів практично з кожного куточка України, саме туди з’їхалась “енна” кількість молоді та понад пів сотні журналістів, щоб виствілювати події фестивалю, який був зініційований у далекому 1991 році і є однолітком незалежної України
“Тарас Бульба” - культурно-мистецький проект, спрямований на розвиток та популяризацію вітчизняної молодіжної культури та естетики. Фестиваль обіймає три жанрові категорії: рок-, поп- та етнічна музика та сприяє піднесенню української національної ідеї серед молодих творчих сил, зростанню професійного рівня українських виконавців, продюсуванню та допомозі талановитій молоді, пропаганді вітчизняних виробників та товарів.
XIII фестиваль “Тарас Бульба” проходив 16-18 липня, зібравши в районному центрі неформальну молодь не лише з усіх куточків України, а й з-за кордону. Зручно всістися перед початком концерту було практично неможливо, оскільки всі місця в тіні: на траві, сходах, асфальті займалися ще за 3-4 години. Проживали ж гості міста у наметовому містечку на стадіоні “Спартак”, а також на берегах річки Іква. Вдень представники різних молодіжних субкультур снували вуличками Дубно, шукаючи захисту від спеки, співаючи пісень і обов’язково вітаючись один з одним. Всі вони тут одна велика сім’я, всі знайомі між собою, бо ж ніщо так не об’єднує зараз молодь, як рок-фестиваль. А о шостій вечора все це братство збиралося в центрі міста, аби послухати музику, а точніше повідриватися на концерті та оцінити гурти-учасники. В цей час головна площа Дубно ставала серцем рок-культури країни.
Переможців фестивалю обрали із 26 колективів, які продемонстрували виконання на живо сучасних українських пісень. За словами членів журі, однією з умов цього творчого змагання є участь лише тих колективів, які тільки прокладають свій шлях до визнання.
Гран-прі ХІІІ Всеукраїнського фестивалю рок-музики “Тарас Бульба” отримав гурт Порцеляна (м.Козятин, Вінницька обл.), який грає досить таки важкий блюз із чудовими гітарними партіями та в’язкою ритм-секцій. Перше - третє місця розділили кияни “ЗЛАМ”, “Галяк” та “Органік”, а дипломантами стали “Чумацький шлях”, місто Хмельницький та “Сонця коло”, знову ж таки зі столиці.
Особливістю цього фестивалю є те, що учасники виконували пісні українською мовою на живо, всі гурти продемонстрували широкий стилістичний спектр, показали, існує вітчизняна молодіжна виконавча естетика. По друге, сюди, згідно проекту, приїжджають лише маловідомі колективи.
За словами ж місцевого населення, вони вже звикли до фестивалю, адже проводиться він не вперше, тим паче жителі Дубно цілком покладаються на правоохоронців, у яких вже є налагоджена структура охорони порядку, до якої залучений загін “Беркут” та три загони, організовані громадою міста. Також в центрі Дубно патрулювала пожежна машина та карета швидкої допомоги. Міліціонери та дубенчани вважають, що фестиваль варто проводити і надалі, оскільки він згуртовує молодь, дає поштовх для розвитку української рок-музики та виводить її з андеграунду.
Ольга БОЙКО,
Дубно.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору