Рівне:

Створення та просування сайтів

Замість ліків - отрута

Кримінал 05-кві, 2007, 17:369 prov 1 077
Проблема
В Україні хочуть легалізувати надважкий синтетичний наркотик — метадон. Саме про це йдеться в наказі Міністерства охорони здоров’я, виданого наприкінці минулого року. Використання цього наркотика розробники наказу назвали „замісною терапією”, а сам наркотик — медичним препаратом. Про це в Рівненському прес-клубі розповіли керівники громадських організацій, котрі опікуються наркозалежними.

Від залежності до наркотиків, за неофіційними даними, страждає близько півтора-двох мільйонів українців. Частину з них згаданим вище наказом держава бере на себе зобов’язання пожиттєво постачати метадоном. Грам таких «ліків» коштує 150-200 доларів США. Разом з тим, якщо героїнова «ломка» триває кілька днів, то метадонова – кілька тижнів, адже метадонова залежність набагато сильніша за героїнову. Про це розповіла виконавчий директор громадської організації „Фенікс” Ірина Король.



— Ми вимагаємо обговорення серед громадськості такого кроку. Адже, зрештою, постачання наркоманів метадоном ляже на плечі пересічних громадян. Чи готові ми оплачувати наркотики? — запитує вона.



— За кордоном метадонові програми застосовують лише до дуже вузького кола невиправних наркоманів з багаторічним стажем, котрі не змогли позбутися залежності, неодноразово пройшовши через різноманітні реабілітаційні програми, розповідає віце-президент ГО «Рух батьків проти аморальності», батько колишнього наркозалежного, генерал СБУ Валерій Кравченко. — У нас же віковим порогом для рекомендації метадону визначено 21 рік. То про який шанс вилікуватися від залежності йде мова? — переймається генерал. — Вже в 2007 році на метадон в Україні хочуть посадити три тисячі людей. Це при тому, що в Польщі цим наркотиком охоплено близько 800 осіб, стільки ж – у Швеції, в Литві – всього 10.



Окрім примарності результатів такого „лікування”, гості прес-клубу не вірять у безкоштовну роздачу наркотичних пайків від держави і сумніваються, що нинішня міліція зможе поставити надійний заслін незаконному обігу метадону. У разі запровадження такої програми замісної терапії наркотизація країни безпрецедентно зросте, вважають вони, – як за рахунок легального, так і нелегального обігу метадону.



ПОРАДИ ДЛЯ РОДИЧІВ НАРКОЗАЛЕЖНИХ



• Всяке лікування наркозалежних починається з терапії їхніх рідних та близьких. Їм слід визнати, що власними силами вирішити проблему не вдасться. Тож варто звернутися до тих людей чи організацій, котрі мають подібний досвід.



• Рідним варто дати хворому відповідальність за своє життя. Слід перестати давати залежному гроші, купувати йому одяг, прати. Коли батьки створюють вигляд благополуччя, наркозалежний просто не помічає своєї хвороби і не має причини позбавлятися її. Лише коли він скотиться у прірву, то зможе, відштовхнувшись від дна, піднятися на поверхню.



• На відміну від швидкого лжелікування, на реабілітацію потрібно щонайменше рік – за коротший термін перевиховати наркозалежного просто неможливо. Позитивний результат може бути досягнутий лише шляхом комплексного підходу, коли до роботи психотерапевтів та душпасторів над порятунком наркозалежного включаються і батьки, і колишні наркомани, які є найкращими лікарями для наркоманів.

Антоніна ТОРБІЧ

Рівне
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору