Рівне:

Створення та просування сайтів

Реорганізовувати “Рівнеоблводоканал” не поспішають

Новини регіону 31-бер, 2005, 17:179 prov 1 670
Приводом для їх розгляду, за словами першого заступника голови Рівненської облдержадміністрації Олега Ковальчука, стали численні звернення мешканців сіл Гощанського району, розташованих у, так званій, депресивній воронці біля Горбаківського водозабору. Селяни, як зазначив пан Олег, вимагають призупинити дію рішення облради щодо реорганізації підприємства “Рівнеоблводоканал”. Вони сподіваються, що вже найближчим часом буде знайдено шлях вирішення проблеми забезпечення мешканців сіл у “депресивній воронці” якісною питною водою.

Прихильників та противників ідеї виявилося багато. Під час обговорення наводилося чимало аргументів як з одної, так і з іншої сторони. На думку депутата облради, заступника міського голови Рівного Світлани Богатирчук-Кривко, саме питання зниження рівня води в районі водозабору виникло років двадцять тому. Нині ж більшості людей байдуже, як називатиметься підприємство, що надаватиме їм послуги з водопостачання й кому воно належатиме, лише б гарантувалася їх якість. А ось як саме це забезпечити – конкретної відповіді не прозвучало.

На думку першого заступника міського голови Рівного Олександра Кравчука, яку він висловив на сесії, розділення існуючої структури може взагалі призвести до небажаних наслідків. Якщо, за його словами, Горбаківський водозабір належатиме Гощанському району, то, де взяти для нього лабораторію, де перевірятиметься якість води, яка подається на місто?

Натомість новопризначений керівник “Рівнеоблводоканалу” Володимир Хомко, який останнім часом працював на відповідальній посаді в столиці, переконаний, що досвід виходу із ситуації в Україні вже є. Як приклад, навів практику роботи “Київоблводоканалу”, де суперечок між обласною та міською територіальними громадами не виникає. Пан Володимир пообіцяв, незабаром, детально розповісти про методику роботи цього підприємства.

Поволі розмова перейшла в правове русло. На думку Олега Ковальчука, саме з точки зору юристів виконати попереднє рішення облради неможливо, бо таких понять, як “безоплатна концесія”, а саме таким шляхом планувалося експлуатувати міським водопостачальним підприємством основні засоби водоканалу, взагалі не існує.

Зійшлися на необхідності створення нової форми управління водопровідно-каналізаційною структурою. Якою вона буде – стане відомо після першого травня. А до цього дня вирішено призупинити реорганізацію “Рівнеоблводоканалу”. Нині, як стало зрозумілим з почутого на сесії, проводиться аудит діяльності підприємства “Рівневода”. Досі невідомо, в якій формі воно існуватиме та які функції виконуватимуть його теперішні керівники. А, крім того, не зрозуміло: як і коли, а, головне, з ким укладати угоди на водопостачання та водовідведення. Все залежатиме від того, що запропонують розробники нової структури.

У Рівненському міськвиконкомі сподіваються перші напрацювання отримати вже до кінця цього тижня. А як бути відносно розрахунків, кому платити? У будь-якому разі фахівці радять з оплатою не зволікати та переказувати гроші на існуючі рахунки. Як зазначалося на сесії, нове підприємство має працювати рентабельно. А це, як відомо, із заборгованістю ніяк несумісно. Які санкції вживатимуть до тих, хто не платить, після першого травня – побачимо.

Тетяна НАГІРНА,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору