Рівне:

Створення та просування сайтів

Пральні виходять з моди

Суспільство 31-бер, 2005, 17:239 prov 1 321
Сучасність потроху витісняє пральню на другий план. Насамперед тому, що пральні машини дешевшають, а відповідно стають доступнішими для ширшого кола споживачів. Домогосподарки та бізнес-леді відчули переваги нової техніки. Адже більшість “пралок” оснащені найрізноманітнішими “прибамбасами”, які полегшують процес, або й зводять його до мінімуму. Все залежить від ціни машинки. Якщо дозволяє гаманець, можна придбати і машинку-автомат, що виконує усе самотужки – лише завантаж білизну. Хоча й менш оснащена машина може значно спростить побут.

Та все ж таки, купівля такої техніки доступна не для всіх. А для тих, у кого час – на вагу золота, вихід з ситуації знайти важко. Особливо сьогодні, коли кількість пралень, у порівнянні з радянськими часами, значно скоротилась. Хоча ще залишились “останні з могікан”. Так, у Рівному офіційно функціонує п’ять пралень. Деякі – у складі фірм, що спеціалізуються і на хімічному чищенні. Кожна пральня пропонує послуги з прання білизни, одягу тощо. Цікаво, що окрім офіційних, існують і “домашні”. Щоправда, вони пропонують лише прання білизни, адже з одягом та килимами набагато більше мороки. Зручність у тому, що ці неофіційні підприємці забирають білизну і доставляють її. Тарифи не надто “зашкалюють”. Вартість одного кілограма білизни, точніше її прання, коливається в межах трьох гривень. Незручність – ніколи не знаєш, у які руки потрапляє твоє добро.

Тому багато господарок надають перевагу офіційним закладам. Тим більше, що вартість послуг тут така ж, як і в “домопральнях”. Хоча таку послугу як доставка додому вам навряд чи запропонують. Але є перевага – завжди буде з кого “запитати” у разі, якщо ваша білизна нагадуватиме кольором британський стяг, або ж кількість ґудзиків різко зменшиться.

Та все ж, спеціалісти стверджують, що пральні перестають користуватися попитом. За радянських часів кількість клієнтів була чи не утричі більшою у порівнянні з сьогоденням. І це не дивно. Адже прання одного кілограма білизни коштувало 20 копійок. На радянську зарплатню (120 крб.) можна було напрати до 600 кілограм білизни, нинішньої ж вистачить усього на 100 кг.

Ось так і втрачає свої позиції популярна колись послуга прання білизни у пральні. Зважаючи ж на те, що німецька б/в техніка все впевненіше “наступає” на наш побутовий ринок – пральні незабаром можуть відійти у минуле.

Ольга ЛИХВА,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору