Рівне:

Створення та просування сайтів

Ярослав Мудрий став Найвеличнішим Українцем

Україна 17-травня, 2008, 12:079 prov 1 501
Українці обрали Ярослава Мудрого На телеканалі Інтер завершився проект Великі Українці. Його переможцем досить несподівано став князь Ярослав Мудрий.
У ніч з п’ятниці на суботу на телеканалі Інтер завершилася фінальна передача проекту Великі українці. У студії розгорнулася палка дискусія між "адвокатами" кожного з кандидатів на звання Великого українця №1.
За Ярослава Мудрого проголосували понад 648 тисяч українців, або 40% голосів. Друге місце зайняв хірург Микола Амосов, постать якого підтримали 322 тисячі громадян України. На третьому місці розмістився лідер ОУН Степан Бандера, який отримав підтримку 261 тисячі українців.
Четверте місце дісталося поетові Тарасу Шевченку (150 тисяч голосів), на п’ятому опинився гетьман Богдан Хмельницький (64 тисячі голосів), шосте місце зайняв футболіст і тренер Валерій Лобановський (його підтримала 51 тисяча українців), сьоме місце у політичного діяча В’ячеслава Чорновола, якого підтримали 42 тисячі глядачів телеканалу Інтер.
Замикають десятку Великих Українців філософ Григорій Сковорода, поетеса Леся Українка і письменник Іван Франко.
Упродовж усієї програми участь у голосуванні взяли близько 2,5 мільйонів жителів України, що, за словами ведучого проекту Савіка Шустера, є європейським рекордом.

_________________________

Ярослав Мудрий (ок. 978 - 1054) - великий князь Київський.

З 987 року по 1010 рік Ростовський князь, Новгородський князь з 1010 року по 1034 рік, великий князь Київський з 1016 року (з перервою в 1018-1019) по 1054 рік, але до Києва переїздить тільки після смерті брата Мстислава Володимировича (1036 рік).

У 1036 році він отримав перемогу над печенігами і цим звільнив Русь від їх набігів. На згадку про перемогу над печенігами князь заклав знаменитий собор Святої Софії в Києві, для розпису храму були викликані художники з Константинополя.

Князювання Ярослава Мудрого тривало 37 років. Останні роки життя Ярослав провів у Вишгороді. За Ярослава Мудрого Київ часто порівнювали за красою з Константинополем. За Ярослава виникли перші на Русі монастирі, бібліотеки і школи.

Помер Ярослав Мудрий 20 лютого 1054 року у Вишгороді на руках сина Всеволода, переживши на чотири роки свою дружину і на два роки старшого сина Володимира. Похований Ярослав у Софійському соборі в Києві. Саркофаг Ярослава і нині стоїть у соборі св. Софії.

Зріст князя становив 172-175 см. Відомо, що він був кульгавим: за однією з версій - від народження, за іншою - в результаті поранення у битві. Права нога князя Ярослава була довшою, ніж ліва через пошкодження тазостегнового і колінного суглобів. Можливо, це було наслідком спадкової хвороби Пертеса.

Корреспондент.net
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору