Рівне:

Створення та просування сайтів

Наруга над тілом патріота та укранцями: вже вчетверте промосковитський піп не впустив у храм відспівати воїна

Головна / Війна з московитами / Актуально 02-сер, 2023, 13:119 swet 1 872
Небачена зухвалість: щоб про­вес­ти за­упо­кій­ну служ­бу, во­їна в зак­ри­тій тру­ні вез­ли за 14 км — у Свя­то-Пок­ровсь­кий храм міс­та Сар­ни.
Останній рік в Україні ознаменувався загостренням міжконфесійних відносин, сутичками вірян та гучними заявами представників УПЦ про «утиски». Не оминули такі події й Рівненську область. Такі дії, які сталися нещодавно в с. Тріскино і не тільки, - це наруга над захисниками воїнами, які на передовій, в найзапеклішій боротьбі з агресором відстоюють незалежність і територіальну цілісність України. Завдяки їх мужності ми почуваємося у безпеці, можемо займатися звичними справами, відвідувати храми. Не словом, а ділом вони показують свою патріотичну, проукраїнську позицію. Жертвують власним життям заради своєї країни, заради усіх нас. Кожен Герой гідний найвищих почестей та християнського пошанування.
 Жи­те­лі Тріс­кинь ка­жуть, що це не пер­ший ви­па­док від­мо­ви свя­щен­ни­ка рід­ним за­гиб­лих за­хис­ни­ків.  Староста Ремчицького старостинського округу №6, куди входять і Тріскині,Ле­онід До­лід за­пев­няє, що ре­агу­ва­ти­ме на си­ту­ацію та ра­ди­ти­меть­ся з гро­ма­дою що­до по­даль­ших рі­шень:
— Од­нознач­но ре­ак­ція на це бу­де. Лю­ди вже го­во­рять, що пот­рібно скли­ка­ти збо­ри, це пи­тан­ня ви­рі­шу­ва­ти. Ду­маю, що зав­тра я зі свя­щен­ни­ком зус­трі­нусь. Мож­ли­во, пра­виль­но бу­де про­вес­ти зус­тріч не ли­ше з ним, а й з при­хо­жа­на­ми ці­єї цер­кви. Ос­кіль­ки во­ни під­три­му­ють свя­щен­ни­ка в його рі­шен­нях.
 

«Я з представниками ПЦУ не співслужу»

Отець Ва­си­лій по­чав слу­жи­ти у Свя­то-Ми­ко­ла­ївсь­ко­му хра­мі УПЦ на­вес­ні 2022 ро­ку. У ко­мен­та­рі він на­по­ля­гає, що жод­них кон­флік­тів з ма­тір’ю за­гиб­ло­го во­їна не мав:
— Ма­ма за­гиб­ло­го вчо­ра бу­ла в ме­не в дво­рі. Хлоп­чинку цього (за­гиб­ло­го во­їна Іва­на Ко­зель­ця — прим. авт.) я осо­бис­то знав ще до то­го, як свя­щен­ни­ком став. І я не во­рог ні ро­ди­нам, ні лю­дям. Я ма­мі ска­зав, що він є хре­ще­ний у цій цер­кві, бу­ло б ду­же до­ціль­но, і так са­мо ж лю­ди хо­чуть, щоб ми від­спі­ву­ва­ли.
 Про­те слу­жи­ти ра­зом із пред­став­ни­ка­ми Пра­вос­лавної цер­кви Ук­ра­їни отець Ва­си­лій від­мо­вив­ся, бо «не має на це пра­ва». Да­лі — роз­мо­ва зі свя­щен­ни­ком:
— Я ска­зав, що я з пред­став­ни­ка­ми ПЦУ не спів­слу­жу. Я прос­то по­ки не маю на це пра­во та­ко­го. До­ки в нас не­має єд­нання, то ми не мо­же­мо ра­зом спів­слу­жи­ти.

— Але ж ви могли просто надати храм?

— Але ж ма­ма вже не на­по­ля­га­ла на цьому. Я зап­ро­по­ну­вав їй, що ми мо­же­мо від­спі­ва­ти. І в нас кон­флік­ту ні­яко­го не бу­ло. Я від­мо­вив, то­му що, ра­хую, і по де­яких дже­ре­лах, це є спла­но­ва­на ак­ція, щоб даль­ше роз­ви­ва­ти тут во­рож­не­чу.

— То у вас є повноваження чи право відмовляти у похованнях загиблих воїнів, на вашу думку?

— В нас є со­бор­ний ро­зум. І лю­ди, на­віть ті, хто сьогод­ні прий­шов (на под­вір’ї під час роз­мо­ви з от­цем зіб­ра­ли­ся лю­ди — прим. авт.), во­ни бу­ли про­ти. Я по­пе­ред­зво­ню­вав усіх лю­дей, які є пос­тій­ни­ми при­хо­жа­на­ми, які іс­по­вє­ду­ють­ся та при­ча­ща­ють­ся. Во­ни ка­жуть: «Ба­тюш­ка, ми не хо­че­мо, щоб у нас тут та­ке бу­ло».
До сло­ва, пред­став­ни­ки Сар­ненсь­ко­го РТЦК та СП з’ясу­ва­ли, що отець Ва­си­лій не пе­ре­бу­ває на вій­сько­во­му об­лі­ку. Тож йому вру­чи­ли по­віс­тку на вик­лик у вій­ськко­мат для уточ­нення об­лі­ко­вих да­них.
Місцеве населення обурене таким феноменом, який все частіше і частіше проявляється в Україні. До сьогодні нема відповідного механізму жорсткої реакції на такі випадки зухвалої і наглої поведінки деяких промосковських попів. Виходить там, де починається храм мп - закінчується український Закон?
 НЕПРИПУСТИМО заборонити вхід в храм вірянам, котрі прийшли попрощатись із загиблим звитяжцем і, до речі,  піп почав тут правити з 2022-го, а храм віряни своїми силами побудували на початку 90-х, як і характерно для процесу в незалежній Україні. У таких ситуаціях надзвичайно важлива позиція не лише органів місцевого самоврядування – як міського, так і обласного рівня, а й Києва. Українське суспільство сподівається, що депутати місцевих рад, які представляють різні політичні, сили покажуть на практиці одностайність, патріотичну позицію та ухвалять рішення, які дозволять в правовому полі припинити зухвалість московської церкви, яка подекуди, як неоднаразово довела СБУ - підтримує пропаганду окупанта.
В органів влади, як на вищому рівні, так і місцевого самоврядування є весь набір необхідних юридичних інструментів для впливу на цей процес. Наразі чимало громад аналізують ситуацію щодо прав власності на приміщення та земельні ділянки. Варто зазначити, що віряни можуть самостійно вирішувати – залишається їхня церква в юрисдикції УПЦ чи переходить до ПЦУ. Війна в Україні триває вже 9 років. Повномасштабне вторгнення – 525 днів. Проте наразі в нашій державі і сьогодні неодноразово викривалися СБУ випадки - прямої співпраці ієрархів мп з російським ворогом. А такий цинічний, та вже традиційний випадок, що стався в с. Тріскино, після півторарічної війни в Україні взагалі неприпустимий.
Щоб владнати дану ситуацію та конфлікт - має бути єдиний закон, а не сутички населення, які подекуди переростають в міжусобне протистояння.
Світлана Коток
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору