Рівне:

Створення та просування сайтів

Рівнянка дивує Америку

Спорт 11-січ, 2007, 13:349 prov 1 306
Доказом цього стала перемога в одному з них, в іншому — дійшла до півфіналу. В головному своєму старті, «Junior Orange Bowl», рівнянка поступилася майбутній чемпіонці в 1/8 фіналу. (До речі, за більш ніж сорокарічну історію турніру «Junior Orange Bowl» тут здобували свої перші перемоги визнані у світі тенісисти: Джим Кур’є, Андре Агассі, Кім Клійстерс, Моніка Селеш, Анна Курнікова, Жюстін Енін-Арден.) Про це і не тільки розмовляли з батьком Софійки, а заодно власником тенісного клубу «Софія-стар» Володимиром Ковальцем.
— Розкажіть детальніше про турніри в Америці.
— По завершенні минулого року збулася заповітна мрія — взяти участь у серії турнірів в Америці «Orange Bowl». На цей неофіційний чемпіонат світу приїжджають по два юні спортсмени (брати участь може молодь з 12 років) з кожної країни. Соня у віковій групі 12 років була першою від України. За підсумками чотирьох турнірів, Софійка стала переможницею в одному турнірі, у другому дійшла до півфіналу. На «Junior Orange Bowl» увійшла у вісімку кращих. Цей результат говорить сам за себе. Ще в одному змаганні донька виграла два турніри у парному розряді. Першою партнеркою була англійка, а другою — білоруска. Це свідчить про формування непоганого парного гравця.
— Підведіть невеличкий підсумок минулого тенісного року.
— Він був визначальний для українського тенісу. Головна подія року — обрання нового президента федерації тенісу України. Ним став Вадим Шульман, який, природно, змінив структуру команди. На мою думку — в кращий бік. Головний наслідок — принципово змінився підхід до тенісу — він став більш професійним. Стали проводитися відбіркові турніри «Українські тури», де брали участь діти всіх вікових груп. Цього не було раніше.
— Чи задоволені виступом доньки?
— Так, я задоволений результатами Софійки. За підсумками чотирьох турів вона зайняла перше місце в категорії до 14 років. Хоча їй лише дванадцять років. На мою думку, вона переросла своїх ровесників і тому виступала серед старших суперниць. І змогла скласти гідну конкуренцію старшим тенісисткам і зіграла досить пристойно. Загальний результат виводився за одиночними та парними розрядами. Після сумування — у неї вийшло найбільше пунктів. Я згідний з тим, що Валя Іваненко та Марія Залевська — лідери українського тенісу до 14 років. Софійка ще слабка, але саме для підвищення свого рівня вона виступала у старшій віковій категорії.
— Що дає перемога в «Українському турі»?
— За підсумками року переможцям надається можливість десяти безкоштовних поїздок за кордон на міжнародні турніри. Крім того, надається контракт на тенісну форму, ракетки. Головне, що, вигравши «Тур», тенісист стає членом збірної України у своїй віковій групі в чемпіонатах Європи та світу і всіх командних змаганнях.
— Де виступатиме Софійка у 2007 році?
— Вже на початку року донька візьме участь у чемпіонаті України у Дніпропетровську. З 15 січня пройде міжнародний турнір третьої категорії у Шауляї. За ним турнір першої категорії у Франції. Далі відбуватиметься турнір у Швеції. Це тільки початок року. Крім того, Софійка є першим запасним гравцем збірної України у віковій категорії 14 років. (Офіційні турніри розпочинаються саме з 14-річного віку).
— Чому, на вашу думку, на дитячому рівні є результати українського тенісу, а у дорослому — ні?
— Це було раніше. Зараз є передумови, завдяки яким дівчата будуть виростати у справжніх професіоналів і здобуватимуть перемоги і на дорослому рівні. Якщо буде державна підтримка, фінансова допомога — обов’язково прийде результат. Турніри на рівні держави не дають змоги виростати майстерності тенісистів. Наприклад, в Америці вкладають великі гроші у теніс. Після таких турнірів, у яких брала участь Софійка, перспективних спортсменів вони беруть під своє «крильце». Тенісист не вкладає жодної копійки. Тренування, змагання, екіпіровка — все за їх рахунок. А коли спортсмен виростає і перемагає у престижних змаганнях, вони «відбивають» витрати. Гадаю, що скоро тенісний світ буде знати українських тенісистів. Олена Бондаренко вже доводить своє право бути в числі кращих.
Небагатослівною була учасниця «Junior Orange Bowl» Софійка Ковалець:
— Мені дуже сподобалося змагатися в Америці. До хорошої організації додалися дуже сильні суперники. Найважчим поєдинком для мене була зустріч із господаркою турніру. Гадаю, що я виступила добре. Проте, відчуваю, що можу краще грати. А для цього необхідно додати більшого старання у тренуванні. Буду намагатися це робити.
Зараз Софійка Ковалець доводить свої уміння на чемпіонаті України. Надіємося, що нинішній рік стане ще успішнішим для юної рівнянки. Можливо, своїми перемогами вона внесе своє прізвище у список кращих спортсменів Рівненщини.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору