Рівне:

Створення та просування сайтів

За одне і те ж обладнання платили двічі. Бюджетними коштами

Кримінал 21-лип, 2005, 11:059 prov 1 002
Управління боротьби з організованою злочинністю УМВС України в Рівненській області нині працює над рядом резонансних злочинів, пов’язаних зі зловживанням службовим становищем посадовцями нашої області. У громадськості нерідко складається враження, що справи ці викликані зміною влади і є мало що не замовними.
На цю та інші теми наш кореспондент спілкувалася з виконувачем обов’язки начальника УБОЗ УМВС України в Рівненській області полковником міліції Миколою Мазурком
Миколо Васильовичу, наскільки вплинула на характер боротьби з незаконними проявами у сфері державної служби зміна влади в Україні?
Вплинула і дуже суттєво. І вплив цей позитивний, оскільки з’явилася політична воля до викорінення негативних тенденцій у вищих ешелонах влади, а відтак зросли наші можливості. Однак говорити про якийсь винятковий чи, тим більше, замовний характер теперішніх наших розслідувань підстав немає.
– Які злочини найбільш характерні саме для категорії державних посадових осіб?
– Найбільш поширене шахрайство з фінансовими ресурсами. Здебільшого ініціаторами виступають керівники суб’єктів підприємницької діяльності. Але оскільки самотужки здійснювати оборудки їм важко, особливо коли йдеться про бюджетні кошти, то вони вступають у змову з представниками органів влади. Щоправда, нерідко трапляється, що виявляють ініціативу у таких справах і посадові особи з державних структур. Вимальовується певний план і формується злочинне угруповання, до складу якого входять, здавалося б, цілком респектабельні особи.
Нещодавно ми розслідували і вже передали до суду кілька кримінальних справ за фактами фінансового шахрайства у Здолбунівському районі. Тут взимку 2002-2003 років голови кількох сільськогосподарських підприємств вступили у змову з посадовцями райдержадміністрації, щоб списати борги перед бюджетом та цільовими державними фондами. Для цього вони виготовили і використали фіктивні документи про буцімто завдані стихією збитки. Подали їх у Торгово-промислову палату України для отримання висновку “Про форс-мажорні обставини”, який представили у податкову інспекцію для списання податкового боргу у розмірі майже 200 тисяч гривень. Зрозуміло, що така “діяльність” супроводжувалась значною кількістю порушень Закону. Тому членам цього альянсу інкриміновано 12 злочинів за чотирма статтями Кримінального кодексу України.
– Чи завжди є достатньо підстав вважати злочинну діяльність посадових осіб організованою?
– Здебільшого так. Адже специфіка більшості злочинів, пов’язаних із використанням службового становища чи зловживанням ним вимагає залучення до їх скоєння групи осіб. Ступінь організованості таких груп буває різний, але, як правило, базується вона на факторі службової підлеглості, тож факт попередньої змови на лице. Хоч, звісно, не виключено, що посадовець може брати і вимагати хабарі й індивідуально.
– Миколо Васильовичу, в області досить широко резонувала справа про порушення під час купівлі медичного обладнання для Рівненського онкологічного диспансеру. У чому її суть?
– Якщо говорити у найзагальніших рисах, – а по-іншому поки що й не доводиться, бо розслідування іще не завершене, – то суть справи в тому, що за одне і те ж обладнання було заплачено бюджетними грошима два рази. Спершу за весь комплект заплатили у 1998 році, хоча насправді до онкологічного диспансеру надійшла лише його частина, а інша зберігалася у Києві. У 2002 році за неї було перераховано бюджетні кошти вдруге. Є вагомі підстави підозрювати, що в такий спосіб певні особи заволоділи державними коштами в особливо великих розмірах. До цього були безпосередньо причетні тодішні керівники обласного управління охорони здоров’я та обласного онкодиспансеру.
– Здається, це не єдиний випадок службових зловживань, виявлених останнім часом у сфері охорони здоров’я нашої області?
– Так. У пресі вже повідомлялося про розкрадання бюджетних коштів, виділених для забезпечення ліками потерпілих від аварії на ЧАЕС, які були виявлені в обласному диспансері радіаційного захисту населення. За підозрою у скоєнні цих злочинів затримано ряд посадових осіб цього закладу.
– Виходить, що державні службовці розпоряджаються державними коштами досить свавільно.
– А деякі ще й не гребують брати хабарі. Скажімо, один з державних виконавців Рівненського міського відділу Державної виконавчої служби замість того, щоб виконувати рішення суду про стягнення боргу на користь банку, сприяв боржникові в реалізації арештованого майна. За це він отримав від нього 300 доларів США та одну тисячу гривень хабара. Тепер суд вирішуватиме вже його долю.
– Щоб у наших читачів не склалося враження, що поле діяльності УБОЗу звузилося до сфери державної служби, зупиніться будь ласка ще й на інших її напрямах.
– Безперечно, боротьба з проявами організованої злочинності у цій сфері – лише одна, хоч і дуже важлива, складова нашої роботи. Тож хотілося б, щоби саме з цього приводу у громадськості складалося адекватне враження, що понад усе для нас – законність.
А щодо інших напрямів нашої роботи, то наведу конкретні приклади. Нещодавно ми закінчили розслідування кримінальної справи щодо злочинної групи рівнян, котрі займалися рекетом. Погрожуючи розправами, вони вимагали у підприємців, які торгують на ринках Рівного, гроші та товари. У зловмисників були вилучені наручники, бейсбольна біта та газовий пістолет, перероблений для стрільби бойовими патронами, які вони використовували для залякування потерпілих.
Днями ми затримали громадянина, який зізнався у причетності до скоєння ряду резонансних злочинів в Україні. Зокрема, він був учасником виконання замовного вбивства у Києві.
– Спасибі за розмову та успішного розслідування усіх справ.
Розмовляла
Марина МАРТИНЕНКО,
Рівне.

До уваги громадян
В УБОЗі діє телефон довіри. Телефонуйте за номерами: 29-25-93, 62-11-99.
Правоохоронці обов’язково зреагують на ваше повідомлення про порушення закону.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору