Рівне:

Створення та просування сайтів

ЩО ТАКЕ АВТОНОМНА МЕДИЦИНА?

Актуально 13-жов, 2005, 12:329 prov 995
Нинішня система охорони здоров»я України найбільше потерпає саме від дефіциту фінансових ресурсів. З метою вирішення цієї проблеми фахівці Європейського Союзу запропонували втілити у життя проект “Фінансування та управління у сфері охорони здоров»я в Україні”, який передбачає автономізацію медичних закладів та запровадження у них контрактних відносин. Про реалізацію проекту йшла мова на нещодавньому каскадному засіданні у Києві.
В Україні роль піонерів у реформуванні медичної галузі випала на долю двох райцентрів – Попільні на Житомирщині та Золочева на Харківщині. В цих районах відпрацьовується нова модель фінансування та управління медичними закладами. В першу чергу тут центральну районну лікарню перетворили на комунальне некомерційне підприємство – постачальник медичних послуг, та створили районний відділ охорони здоров»я – покупець медичних послуг. Ці дві новостворені організації уклали між собою контракт, який передбачає, які послуги і в якому об»ємі має надати лікарня населенню району за кошти районного відділу охорони здоров»я. Це забезпечило фінансову та організаційну незалежність медичних закладів. Щодо статусу самих медиків, то вони із найманих працівників, які отримували фіксовані посадові оклади, перейшли в статус приватних підприємців, які можуть працювати за двома моделями. Суть першої полягає в отриманні плати за надані медичні послуги від пацієнтів або страхових компаній. Суть другої моделі полягає в тому, що медики працюють на умовах договору з розпорядниками коштів, виконуючи державне замовлення на надання медпослуг населенню.
Для чого ж необхідна ця так звана автономізація районних лікарень? Український директор Проекту Європейського Союзу Володимир Рудий стверджує, що автономізація зумовлена неефективністю публічних медичних закладів із статусом бюджетних установ, відтоком кваліфікованих кадрів у приватний сектор, корупцією в бюджетних медичних закладах, недоступністю допомоги малозабезпеченим громадянам, відсутністю в бюджетних медичних закладах механізмів та мотивацій для підвищення якості та ефективності роботи.
Головний лікар Золочівської ЦРЛ Олексій Гавва зазначив, що завдяки автономізації лікарні вони отримали змогу перерозподілити використання коштів у бік більш дешевих і ефективних видів медичної допомоги. За рахунок більш ефективного використання коштів провели ремонтні роботи, телефонізували міські дільниці сімейних лікарів, придбали медичне обладнання.
– Оцінюючи наш невеликий досвід автономізації, мушу сказати, що комунальне підприємство має незаперечні переваги перед бюджетною установою через більш високий рівень самостійності у визначенні організаційної структури, штатного розкладу, впровадженні прогресивних форм оплати праці, – зазначив Олексій Гавва, – і як лікар, який пропрацював більше двадцяти років на керівних посадах, я сміливо можу говорити, що нізащо не захотів би тепер працювати у бюджетній установі.
Вікторія ЛЕВЧУК,
Київ.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору