Рівне:

Створення та просування сайтів

Хто правий: батько чи держава? Чому позбавили допомоги батька-інваліда?

Особливий погляд 06-лип, 2006, 10:099 prov 5 107
Проблема, з якою стикнувся мешканець міста Сарни Валерій Корінь, нагадує замкнене коло. Його найменша донька Оленка навчається в школі-інтернаті №1 міста Сарни. Під час перебування дівчинки в школі батькові виплачували соціальну допомогу на дитину. Але нещодавно виплату грошей батькам учнів цієї школи припинили. Мотивуючи це тим, що школярі перебувають на повному державному утриманні. Валерій Корінь не згоден з таким трактуванням: бо яке ж це «повне державне утримання», коли свою дитину на канікули і вихідні він забирає додому, одягає і годує її?
Пан Валерій – інвалід першої групи із зору, простіше кажучи, чоловік майже нічого не бачить. Та, незважаючи на це, він самостійно виховує трьох своїх дітей, від яких відмовилася рідна ненька. 13-річна Оленка, 17-річний В’ячеслав та 19-річний Віктор вважають найріднішу людину прикладом мужності і доброти. Дружина пана Валерія залишила сім’ю близько 10 років тому. За весь цей час вона жодного разу не зателефонувала і не запитала про здоров’я своїх дітей, залишивши їх на утримання чоловіка.
Нещодавно батьківський дім залишив старший син Віктор. Закінчивши професійно-технічне училище, він у пошуках кращої долі подався до столиці і вдома буває дуже рідко. В’ячеслав же пішов навчатися до Сарненського педучилища на вчителя фізкультури. До того ж, він займається боксом і вже в своїй колекції має кілька відзнак за виступи. Найменша ж, Оленка, навчається в спеціалізованій школі-інтернаті №1 міста Сарни.
Батько із гордістю розповідає про здобутки дітей. А ще ж кілька років тому йому пропонували віддати трьох дітей до інтернату, мовляв, майже незрячий батько не справиться із вихованням. Та наперекір усім невдачам, Валерій Корінь вистояв, зумів виховати дітей порядними людьми, добився отримання житла для сім’ї.
Хоча квартира, в якій проживає сім’я, не вражає своєю пишністю і перебуває в довготривалій стадії ремонту. Оскільки грошей не завжди вистачає, то чоловік з кожної пенсії виділяє гроші на щось одне: то двері купить, то коробки для них.
Допомагають пану Валерію і не байдужі до його проблем люди. Дуже вдячний пан Корінь голові міської ради міста Сарни Леонтію Ніколайчуку, який нещодавно виділив кошти на облаштування стелі в двох кімнатах. Також слова подяки адресує Віктору Хомичу.
Замкнене коло
А нещодавно Валерій Корінь стикнувся із черговою проблемою. Цьогоріч перестали виплачувати соціальну допомогу на доньку Оленку. Сума досить незначна – 34 гривні. Але для сімї, де єдиним прибутком є батькова пенсія, погодьтеся, це таки гроші. Пояснили це тим, що дівчинка в школі-інтернаті знаходиться на повному державному забезпеченні.
— Але ж донька навчається в інтернаті п’ятий рік, і весь цей час я оформляв на дитину соціальну допомогу, — розповідає пан Валерій. — На якому ж державному утриманні знаходиться моя дитина, коли я щовихідних забираю її додому, годую та одягаю за власний кошт?
Валерій Корінь почав шукати відповіді у чиновників Сарненщини. Він вважає, що дітей, які виховуються в інтернаті, незаконно позбавили права на соціальну допомогу.
Головний спеціаліст міськвиконкому із спорту та соціальної роботи з дітьми, сім’ями, молоддю Віктор Хомич вважає, що причин припинення соціальних виплат дітям немає, якщо не змінювався статут школи. Тобто у статуті навчального закладу має бути пункт, у якому зазначається, чи перебувають школярі на повному державному утриманні, чи ні. Віктор Хомич говорить, що навіть якщо буде змінено статут школи-інтернату, то таким сім’ям, у яких батько-інвалід виховує трьох дітей, треба робити виключення і таки виплачувати допомогу.
Зовсім інше бачення цієї проблеми у спеціалістів відділу грошових виплат та компенсацій. Так, заступник начальника відділу грошових виплат та компенсацій Олена Шевня говорить, що, відмова у соціальних виплатах — не їхня забаганка, а наказ згори.
Директор спеціалізованої школи-інтернату Любов Візір, коментуючи ситуацію, зазначає, що справді у попередні роки навчальний заклад надавав довідки батькам школярів про те, що вони перебувають не на повному державному утриманні. На початку 2006 року ситуація змінилась, оскільки з управління праці і соціального захисту надійшов лист про зміну формулювання виданих довідок. І з цього року формулювання довідок звучить таким чином, що на період перебування дитини в навчальному закладі вона знаходиться на утриманні держави.
— Я розумію проблему батьків наших школярів, — зазначає пані Візір. — Адже здебільшого у нас навчаються діти із соціально незабезпечених сімей. Але це нововведення відбулося не на рівні нашої школи, а на рівні району й області.
– Відповідно до чинного законодавства, яким керується Міністерство освіти і науки України, є два трактування: повне забезпечення та забезпечення за рахунок держави, — пояснює головний спеціаліст управління освіти і науки ОДА Марія Ковальчук.
Ситуація, в яку потрапив Валерій Корінь, їй відома, бо він уже звертався до їхнього управління. Марія Ковальчук розповідає, що існує наказ №136 Міністерства освіти України від 13.05.2003 року «Про затвердження “Положення про спеціальну загальноосвітню школу-інтернат (школу, клас) України для дітей з вадами фізичного або розумового розвитку”. Пункт 7 наказу наголошує, що на повному державному забезпеченні перебувають діти-сироти і діти, які залишилися без піклування батьків. Діти ж, які мають вади у фізичному або розумовому розвитку і не можуть навчатися в масових навчально-виховних закладах, утримуються в дитячих закладах за рахунок держави. Тобто в дні перебування (навчання) вихованців у закладі, вони знаходяться на державному утриманні, а під час перебування в сім’ях (вихідні, святкові і канікулярні дні) – на утриманні батьків або осіб, які їх замінюють.
Тож, якщо директор школи-інтернату справді видала довідку про те, що Оленка та інші діти знаходяться на повному державному забезпеченні, то це є порушенням закону. Бо ж, як було вище сказано, на повному державному забезпеченні мають перебувати діти-сироти та діти, які залишилися без батьківського піклування. Або ж, якщо суд визнає батька чи матір, які виховують дитину, недієздатними, тоді також передбачене повне державне забезпечення дитини.
– Але якщо довідка містить у собі трактування «дитина знаходиться на утриманні за рахунок держави”, то, звичайно, претензій до керівництва школи у батьків не повинно бути, – підсумовує Марія Ковальчук.
Начальник відділу соціальних допомог у місті Сарни Людмила Крупська відповідає на питання, чому змінилося формулювання довідки:
– Десь у березні в обласному управлінні освіти відбувся семінар за участю директорів шкіл-інтернатів. Після цього зібрання і змінилося формулювання довідок. І таке трактування довідок, як неповне державне утримання, директорам заборонили видавати.
Ось у такому замкненому колі перебуває нині Валерій Корінь. Голова йде обертом від трактувань «повне державне утримання», «за рахунок держави». Держава має десятки відписок, відстоюючи і захищаючи свої 34 гривні. Хто ж захистить батька-інваліда, який, незважаючи на те, чи отримає ті 34 гривні, чи ні, все одно буде одягати і годувати свою Оленку.
Олександр ШЕРШЕНЬ,
Сарни.
Начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Валерій Сапожко:
— Я порадив би батькові Оленки зараз оформити одноразову допомогу, яку виплачуватимуть протягом 6 місяців. Для цього упродовж червня необхідно подати такі довідки: заява, довідка про склад сім’ї, доходи за попередні 6 місяців, довідка, що дитина під час літніх канікул перебуває на утриманні батька.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору