Рівне:

Створення та просування сайтів

З партизанського альбому художника

Актуально 13-травня, 2010, 11:129 prov 949
Картини та замальовки художника Григорія Пономаренка експонуються в Рівненському краєзнавчому музеї. У роки воєнного лихоліття він потрапив у партизанський загін, що діяв на території Рівненщини. Якраз у цей період у невеличкому кишеньковому альбомі художник робить замальовки, зображаючи партизанське життя. По суті, він фіксує ті моменти, які відтворювати зазвичай не дозволяли.
“Григорія Пономаренка війна застала, коли він був студентом Пензенського художнього училища. Тоді художник і пішов на фронт. Поранений, він потрапив до фашистського полону, опинився в славутському концтаборі “Грослазарет”. Однак втік і потрапив до партизанського загону, - розповідає Галина Данильчук, завідуюча відділом виставок. – Його малюнки воєнної доби сьогодні є унікальними. Це документи тогочасних подій”.
Портрети партизанів, їхній побут, зустрічі з місцевими жителями, прощання з загиблими – усе це зображав художник у невеликому альбомі. Таких малюнків періоду 1943-1944 років було декілька десятків. Коли Григорій Пономаренко залишав партизанський загін, альбом залишив комісарові Стехову. Той зберігав його. Повернув альбом автору у 50-их роках, коли Пономаренко переїхав до Чимкента. Були спроби видати його, однак задум так і залишився нереалізованим.
Нині в Рівненському краєзнавчому музеї зберігається понад 20 робіт художника.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору