Рівне:

Створення та просування сайтів

Рак можна попередити

Актуально 21-чер, 2007, 20:479 prov 2 112
Основною причиною, чому діагноз рак для українців майже завжди звучить як вирок, на думку координатора з питань інформації Національної компанії захисту прав онкологічних хворих «Право на життя» Надії Бедричук, це виявлення хвороби на третій або четвертій стадіях, коли лікування важке і дороге. Річ у тім, що у нашій країні немає традиції профілактики захворювань, також не створені програми регулярного обстеження. Для прикладу, 50 відсотків європейських жінок щорічно проходять обстеження у лікарів гінеколога і мамолога, у Сполучених Штатах – 70 відсотків, а в Україні лише 1-2 відсотки. Тому й діагностують рак нашим співвітчизникам на пізніх стадіях, коли за лікування доводиться викладати іноді навіть до 45 тисяч євро. А оскільки таких грошей пересічному українцю не знайти, держава повністю забезпечити курс лікування не може, людина помирає у найкоротші терміни.

Потреба у хіміопрепаратах, що отримує Рівненський обласний онкодиспансер за державний кошт, задоволена лише на 50 відсотків, повідомив завідуючий поліклінічним відділенням Рівненського обласного онкодиспансеру Юрій Чишкевич. Цьогоріч ліків закуплено на 791 тисячу гривень, а апаратури — на 312 тисяч. Втім, зрозуміло, що це проблему повністю не вирішує. Про це говорять і дані опитування, які оприлюднила науковий керівник фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна. Відповідно до результатів опитування, на сьогодні онкохворі найбільше нарікають на забезпечення ліками за державний кошт. Половина хворих відзначила відсутність належної реабілітації, стільки ж — регулярних профілактичних оглядів і сучасного обладнання для діагностики.

Як зазначила Надія Бедричук, за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, більше 40 відсотків випадків раку можна попередити за допомогою профілактичних дій – здорового раціону харчування, фізичної активності та утримання від тютюнопаління. Разом із тим, на державному рівні мають бути запроваджені відповідні профілактичні програми.

Марина ДАНИЛЮК

Рівне
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору