Рівне:

Створення та просування сайтів

Школярів долучатимуть до духовного

Особливий погляд 23-вер, 2010, 11:459 Lobanovskiy 1 063
Першу в Україні навчальну програму з основ християнської етики для учнів 1 -11 класів презентували в Національному університеті „Острозька академія”. Над нею працювали 19 авторів із 10 регіонів України.

Цьогоріч програма нарешті отримала гриф Міністерства освіти і науки України, тож тепер школярі матимуть можливість розвиватися не лише інтелектуально, але й духовно.
Упродовж багатьох років в українському суспільстві точилися суперечки про доцільність вивчення основ християнської етики в школах. Коли „Острозька академія” заявила, що стержнем її відродження та функціонування повинне стати не лише інтелектуальне, а й духовне виховання молоді, ця ідея масово захопила навчальні заклади чи не всієї України. Проте суттєвим гальмом у викладанні цього предмету стала повна відсутність матеріальної бази. Щоправда, розмови про укладення навчальної програми з християнської етики велися вже давно. Нині ж вона побачила світ і отримає більш широкий доступ до шкіл.
- Ця невелика книга – революційна у вивченні курсу християнської етики, - говорить один із співавторів програми, декан гуманітарного факультету Василь Жуковський. – Вона дозволить християнській моралі стати потужною виховною ідеологією, яка матиме на меті змінити наше суспільство. Учні, які прослухають такий курс, в майбутньому стануть міцними фундаторами для нашої держави. Людина починається з добра – треба лише його розвивати. А це просто неможливо робити, не маючи певного орієнтиру. Тепер він у нас з’явився.
Як зазначають автори програми, основою курсу повинна стати Біблія та інші християнські джерела, які не суперечать Святому Письму. Відтепер факультативний курс християнської етики виконуватиме світоглядну, історико-культурологічну та науково-пізнавальну функції.
Ректор Національного університету „Острозька академія” Ігор Пасічник вважає, що виховання молоді тримається лише на двох велетенських китах – християнських засадах та національній ідеї.
- Прикро, що жодна організація в Україні не займається вихованням молодого покоління. І тільки школа є тією структурою, через яку проходять усі, - зазначає Ігор Пасічник. - Тому сьогодні, коли маса негативних чинників тиснуть на молодь, важливо подумати про наповнення старих форм новим змістом.
Автори програми наголошують на її міжконфесійному характері. Школярів не спонукатимуть відвідувати певну церкву, а в рамках курсу християнської етики вивчатимуть прийнятні для всіх моральні норми і розвиватимуть дітей духовно.
Вікторія РИЧКО,
Острог.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору