Рівне:

Створення та просування сайтів

Не вірте, що каміння мовчазне, холодне, нерухоме

Суспільство 22-лют, 2007, 22:279 prov 4 884
Щоб оцінити прекрасне, потрібно, принаймні, хоч раз побачити його. Довгенько оглядав я експонати виставки-продажу «В світі каменя», розгорнуту в міському палаці «Україна». Бо подивитись там є на що: у трьох відділах — майже 3250 виробів за кількома номінаціями, зокрема, прикраси, картини, квіти, речі побуту, обереги, сувеніри. Належать вони приватному підприємцеві-колекціонеру з Черкас, а зробили майстри з Києва, Сімферополя, Санкт-Петербурга, Москви та інших міст. Приємно було дізнатись, що основою для багатьох був бурштин — поліський чудо-камінь. Дотепер виставка працювала в Кузнецовську, після обласного центру перебереться в Дубно, а далі її матимуть змогу оцінити в Луцьку.

Після вступних зауважень пройдемось уздовж столів у фойє, долучимось хоча б трішки до прекрасного. Зрозуміло, що зграйка дівчаток-школярок не в силі відірватись від підвісок, перстеників, брошок, ланцюжків, намиста. Одні гарні, другі — кращі, треті ще ліпші. Ви б могли сказати, що найкраще серед, скажімо, розмаїття біжутерії, де, окрім каменю, нікель, срібло, золото? Одних тільки кілець більше сотні! Хлопчаки довго «прицінюються» до ключів, брелочків, браслетів, розпитують про японо-китайські фігурки нецке. А тут їх чимало, ціна залежить від різновиду каменю, величини, оправи.

Прислухався, чим цікавляться дорослі. Ось «сидіння» для хворих на нирки, «піраміди», що знімають головний біль, мігрень, зацікавлює відвідувачів і «зодіакальне дерево». Дехто мав практичну мету: цікавили годинники, оправлені каменем, скриньки для дорогоцінних виробів, вази, тарілки, чаші, попільнички. Ніколи не скажеш, що вони з каменю. До того ж більшість випромінюють позитивну енергію. Ось підсвічник із змієвика (каменя оберігаючого). Якщо виріб у домі, сюди ніхто не ввійде зі злом. Носіть змієвик, коли хочете уникнути непотрібних емоцій і ситуацій.

Добре, що бажаючі можуть придбати короткі інформації про профілактичні і лікувальні можливості каменів. А тут їх налічив щонайменше 20 видів. Поруч із загальновідомими (бірюза, гранат, корал, малахіт), були й такі, про які дізнався уперше (авантюрин, амазоніт, жадеїт, кровалик). Розповідь про них зайняла б чимало часу й місця. Тому згадаю лише про один — котяче око, до якого належать соколине, тигрове та бичаче ока. Камені оберігають, пильнують свого власника, приносять удачу. Скажімо, тигровий сприяє у фінансових справах, соколиний оберігає від нещасних випадків, а бичачий — помічний у любові. Якщо власнику загрожує небезпека, згадані камені стають тяжкі та холодні. А взагалі вони несуть у дім тепло й затишок. То хіба можна стверджувати, що каміння холодне й мертве?

Вже на виставці можете переконатись у протилежному. Коли на одну з картин направити світло, то побачите водограй, прекрасні пейзажі. Важко розповісти про гру кольорів — таке треба бачити. До речі, про гру кольорів. Найдорожчий виріб, представлений тут, — картина, на якій 300 цих каменів, чимало деталей із пилу самоцвітів. Правда, і коштує вона відповідно — 1200 гривень.

…Камені. Що ми знаємо про них? Погодьтеся, не дуже багато. Будівельний матеріал? Так, упродовж багатьох віків безвідмовний при спорудженні житла господарських об’єктів, прокладанні доріг. А виявляється, мають мінерали й інше покликання: сприяють любові, бадьорості духу, тверезості розуму (авантюрин), щасливій долі (агат), закоханим (аквамарин), вічній молодості (амазоніт), миру й рівновазі (аметист), подружній вірності (бірюза), пристрасті (гранат), оберігають від злих чар (корал), допомагають знайти долю (малахіт)… А ще скажу, що кожен із нас має щасливий камінь-талісман. Скажімо, Стрілець (23 листопада — 21 грудня) — соколине око, котяче око, топаз, аметист, хризоліт, опал, агат, бірюза, нефрит, сердолік, жадеїт, обсидіан.

Що не кажіть, а така виставка збагачує духовно, підтверджує стару, як світ, істину: в природі поки що багато загадок. І треба намагатись їх пізнати. Хоча б через вироби, в основі яких камінь. Гадаю, що земляки, які побували в палаці «Україна», не жалкують за втраченим часом. Бо де ще дізнаєтесь, приміром, що нервові недуги можна вилікувати за допомогою алмаза, золота, піриту, смарагда, корала, опалу, рубіна, сапфіра, топаза? А ще є «помічні» — мефріт, обсидіан, родоніт, турмалін, хризоліт, халцедон, цитрін, героїт. Кажете, що мало знаєте про них? Я теж мало знав, як і про інші властивості звичного знайомого.

Ми знаємо, що камінь у землі лежить, а у воді потопає. Але не завжди буває так. Поблизу російського міста Переславль-Заліського мирно почивав 12-тонний валун на вершині невеликого горба добрих дві тисячі літ. Як ось християни вирішили прибрати цю ще язичницьку реліквію: вирили яму, скинули туди її, засипали землею. Через 15 літ Сінь-камінь… з’явивсь з-під землі, більше попереднього.


Василь ЯНОШІ,Дубно.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору