Рівне:

Створення та просування сайтів

Пташиний грип наблизився до наших кордонів

Україна і світ 13-жов, 2005, 12:309 prov 1 083
Вірус пташиного грипу бродить країнами Південно-Східної Азії, починаючи з 2003 року. Відтоді зареєстровано 112 випадків інфікування вірусом людей, з яких більше 60 померли.
Віднедавна географія пташиного грипу почала розширятися. Зокрема, влітку його виявили в Росії та Казахстані. А нещодавні випадки спалаху хвороби в Румунії та Туреччині змусили бити на сполох і українських медиків.
Як розповіла лікар-пульмонолог Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру Олександра Яцик, поки що не відомі випадки, коли б вірус пташиного грипу передавався від людини до людини. Але це не є підставою для заспокоєння. Адже є випадки зараження вірусом свиней. І в разі мутації пташиного грипу існує загроза його поширення серед людей. Всесвітня організація охорони здоров»я прогнозує в такому разі виникнення пандемії з мільйонними людськими жертвами. Що найгірще – на сьогодні у світі не існує вакцини проти пташиного грипу. А клініка хвороби така ж, як у звичайного грипу – висока температура, головний біль, болі в животі, м»язах, ломота в тілі. Тому в разі смерті хворого з»ясувати, настала вона в результаті пташиного чи звичайного грипу, буде не так і просто.
Щоб запобігти захворюванню серед людей, медики радять насамперед при перших же ознаках хвороби у птахів (в»ялість, набряк голови і шиї, синюшність сережок і гребеня, діарея) повідомляти ветслужбу, уникати контактів з птахами з уражених територій. Оскільки вірус пташиного грипу стійкий у зовнішньому середовищі і може жити у тушках мертвих тварин більше року, а також навіть при температурі мінус 70 градусів, після контакту з сирим м»ясом мити руки з милом. У їжу продукти птахівництва вживати лише після термічної обробки: яйця мають варитися не менше 10 хвилин, а м»ясо при проколюванні не повинне виділяти сік. І обов»язково – не забудьте зробити вакцинацію проти звичайного грипу.
Марина ДАНИЛЮК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору