Рівне:

Створення та просування сайтів

Левенята залюбки граються з людьми

Суспільство 28-січ, 2010, 09:489 prov 1 438
У Рівненському зоопарку поповнення – там народилося одразу троє левенят. І хоча малюки з’явилися на світ ще в грудні, відвідувачі можуть побачити їх лише зараз, у віці півтора місяця. Раніше мама-левиця нікого не підпускала до своїх дитинчат. Нині ж малюки мешкають окремо від батьків, спритно бігають, харчуються м’ясом і навіть граються з відвідувачами.
– Народилися левенята в ніч на Андрія з 12 на 13 грудня. – розповідає завідувач сектору хижих тварин Рівненського зоопарку Андрій Прохимчук. – Зараз Саїд, Кора та Лора – такі імена отримали наймолодші мешканці звіринцю, вже самостійно харчуються. Вони із задоволенням ласують м’ясом, яйцями, козиним молоком. Також у раціоні є вітаміни. О 8 ранку у малюків виносять на пробіжку, а близько 10 години вони їдять. Далі відпочивають, а коли просинаються їх знову виносять до зали, де всі охочі мають можливість побачити левенят, погратися і навіть сфотографуватися з ними. Харчуються дикі кошенята в основному коли захочуть, адже вони — ще діти.
Вдень левенята вільно бігають між тераріумами зі зміями та через скло уважно розглядають своїх сусідів. І лише на відпочинок та ночівлю їх забирають у спеціально облаштовані клітки. Людей малюки спочатку боялися, а тепер почуваються вільно – граються і навіть йдуть на руки. Плямисті котики (а у ранньому віці всі леви мають симпатичні плямки, що пізніше зникають) живуть окремо від батьків (це для того, щоб запобігти паруванню тварин однієї крові). Зараз вони спокійно реагують на розлуку, освоїлися і почуваються цілком впевнено. Проте у перші дні, доки не навчилися самостійно їсти, були трішки стривожені. Дикі кошенята час від часу гуляють, полюбляють бавитися одне з одним і з довірою ставляться до працівників зоопарку. Хоча особливого догляду левенята не потребують, у такому віці ще вимагають постійного контролю: за малюками треба спостерігати, стежити за поведінкою, травленням, дивитися, чи немає ніяких відхилень.
Леви можуть давати потомство тричі на рік, одночасно в них народжується від одного до п’яти дитинчат. Та поява на світ цих маленьких істот у Рівненському зоопарку особлива, адже народилися вони у зимову пору, під час морозів. У природі леви живуть сім’ями і батьки не проявляють агресії до своїх малюків, а навпаки, турбуються про них, виховують і захищають. Два місяці малята харчуються молоком і стають повністю самостійними у віці трьох років. Життя левів у неволі відрізняється. Поняття самостійності левів стає досить відносним, – вони постійно знаходяться поруч з людьми, харчуються з рук протягом життя.
Поки що плямисті котики досить милі і не схожі на грізних „царів звірів”. Вони граються, як діти, бешкетують і насолоджуються життям. Проте малеча не залишиться у Рівненському звіринці, ймовірно левенят за обміном передадуть іншим зоопаркам країни. А поки що всі відвідувачі можуть весело провести час із дикими кошенятами, отримати незабутні враження та приємні емоції від спілкування з ними.
Вікторія РИЧКО,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору