Рівне:

Створення та просування сайтів

Козацький відпочинок

Таке життя 22-лип, 2010, 10:199 prov 1 294
Вже другий рік поспіль Дитяче козацьке товариство Рівненщини проводить наметові табори для дітей віком від 10 до17 років. Таборування в даному випадку використовується як один із методів виховання підростаючого покоління, оскільки, відпочиваючи, діти навчаються тим чи іншим навикам, вмінням, отрмують знання в залежності від спрямованості табора.
Як зазначає Віктор Пражмовський, керівник проекту “Рівненський намет-2010”, останні два роки проводяться здебільшого відпочинково-оздоровчі табори, хоча раніше були і мандрівні, тобто походи, і стаціонарні, зокрема туристичного спрямування, тобто діти вчилися азам туризму, як себе поводити в поході і т.д., проте порівняно недавно розпочалася робота й в напрямку спортивних таборів з метою вивчення козацького бойового мистецтва СПАС. Важко визначити ініціатора проведення цих таборів, це радше метод роботи з дітьми, який використовується в якісь роки більше, в якісь – менше. Цьогоріч козацьке товариство вже провело один табір під Берестечком, який зібрав понад сто дітлахів з усієї області. Наразі проходить ще один – поблизу с. Новостав Рівненського району (18-28 липня 2010 року), а також своєї черги очікує останній табір (9-19 серпня 2010 року), тривалістю по 10 днів кожен. Вони, до речі, відбудуться за фінансової підтримки міжнародного фонду Відродження. Завдяки цьому фінансуванню з’явилася можливість допомогти відпочити та оздоровитись дітям із малозабезпечених сімей, багатодітних та неповних, тобто тим, хто не має можливості відочивати у стаціонарнихі таборах. Державна підтримку надає Рівненське міське управління у справах сім’ї, молоді та спорту, а також Рівненський обласний відділ у справах сім’ї та молоді. Вони надають списки дітей із малозабезпечених сімей та забезпечують їхнє прибуття до місця таборування. Крім того, обласне управління МНС допомагає організаторам з польовою кухнею, адже ніде парвди діти, прохарчувати сто дітей в таборі на казанках трохи складнувато.
Щодо основної програми, за якої відбуваються табори, то вона полягає у вивченні основ туризму, починаючи від постановки наметів, збору дрів, розпалювання вогнища, а також орієнтування на місцевості без мап на компасів; проводимуться заняття народними ремеслами: виготовлення та стрільба з луків, різьба по дереву для хлопців, а також вишивання, плетіння та в’язання для дівчат. Крім того, розповідає Віктор Пражмовський, під час таборування діти матимуть змогу постріляти по мішенях із страйкбольної зброї, яка є повною імітацією справжньої. Також на таборах організовуються народні ігри, вечірня ватра, розучування пісень, лекції з історії краю та народних традицій, заняття з надання першої медичної допомоги, тренінги з основ лідерства, лекції з прав дитини та про здоровий спосіб життя, чемпіонати табору з пластунського футболу та гри “Вибити отамана”, святкування свята Спас. Загалом велика частина таборування присвячена іграм та змаганням – діти будуть бавитися, навіть якшо вони самі того не підозрюватимуть. В обов’язковому порядку на кожному таборі проводиться теренова гра і, звісно ж, заняття з основ козацького бойового мистецтва СПАС та бойового гопака.
Протягом двох десятиденних таборів з дітьми працюватимуть кращі наставники Дитячого козацького товариства Рівненщини, інструктори козацького бойового мистецтва “Спас” та Бойового гопака. Орагізатори таборування вкотре наголошують: “Крім відпочинку діти матимуть можливість ознайомитися з основами туризму, методами надання першої медичної допомоги, їм проведуть заняття з історії нашого краю, національних традицій та багато іншого. Звичайно, що багато часу буде приділятися традиційним дитячим іграм котрі складали основу козацької системи виховання.” На їхню думку такий відпочинок є чиненайкращим для сучасних дітей. А тому зволікати не варто, адже не завжди тепер є моживість відпочити на свіжому повітрі із такою насиченою програмою, і хуткіш долучатися до таборування.
Ольга БОЙКО,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору