Рівне:

Створення та просування сайтів

Скільки зароблять посередники на дітях Чорнобиля?

Актуально 05-кві, 2007, 17:429 prov 1 359
Особливий погляд
Минулого місяця майже всі рівненські мас-медіа озвучили інформацію про благодійника із США, який передав 20 тисяч гривень на потреби дев’ятьом соціально незахищеним мешканцям області. Подія ніби й не масштабна, але цікава тим, що меценат вирішив гроші передати адресатам особисто в руки. Тобто обійтися без посередників. Оскільки благодійник родом із України, то, напевне, йому дуже добре відомо, який відсоток від суми отримали б люди, якби він залучив до справи посередницькі структури. Саме участь посередників у розподілі чорнобильських коштів наразі непокоїть працівників управління у справах захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Рівненської обласної державної адміністрації.

Суть проблеми полягає в тому, що Кабмін у Держбюджеті 2007 року функції розпорядника коштів за програмою харчування й оздоровлення чорнобильців передав Міністерству праці і соціальної політики. Варто зауважити, що минулі роки розпорядником коштів на харчування і оздоровлення постраждалої категорії громадян було Міністерство з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС. Фахівці цього міністерства два роки тому вирішили відійти від централізованого розподілу коштів на харчування й оздоровлення постраждалої категорії населення і передати ці функції органам самоврядування. Такий підхід повністю виправдав себе. Оскільки кошти, які надходили в область, відразу розподілялись між райдержадміністраціями. Ті, в свою чергу, проводили тендери, заключали необхідні договори з виконавцями і здійснювали контроль за цільовим використанням цих коштів. До участі в тендері долучались багато організацій, що створювало здорову конкуренцію і, відповідно, покращувалась якість наданих послуг. Але все добре швидко закінчується…



Поки Зодчий «нагодує»…



— На сьогодні в області дуже складна ситуація із організацією харчування й оздоровлення дітей, постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС, — зазначає начальник управління у справах захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Рівненської ОДА Оксана Заліпська. — Наприкінці грудня минулого року Міністерство праці провело тендер із порушенням чинного законодавства. Адже згідно із Законом України «Про Державний бюджет на 2006 рік”, головним розпорядником коштів за КПКВ 3201040 “Компенсація сім’ям з дітьми та видатки на безплатне харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» визначено МНС України. Тому Мінпраці без внесення змін до вищезазначеного закону не мало законних підстав вчиняти будь-які розпорядчі дії замість головного розпорядника цих коштів у рамках 2006 року. Такі дії Мінпраці отримало право здійснювати з моменту набрання чинності Закону України “Про Державний бюджет на 2007 piк”. А тендер Мінпраці України провело 25 грудня 2006 року. Отже, він не є легітимним.



У результаті цього тендеру право на організацію харчування постраждалих дітей у Сарненському та Зарічненському районах і місті Кузнецовську отримало київське ПП «Зодчий». Як зауважує Оксана Заліпська, раніше ця підприємницька структура взагалі харчуванням дітей не займалась, а була відома як виконавець будівельних робіт.



— Як же посередник, ПП “Зодчий Київ”, не маючи на території Рівненщини своєї матеріально-технічної бази, кадрового потенціалу, кваліфікованих спеціалістів, розраховувало потягнути „непрофільний” бізнес — забезпечувати продуктами харчування та приготування їжі десяткам тисяч учнів?! — наголошує Оксана Заліпська. — Ніяк. Адже посередник цим напрямком не займеться. Головне – це вміння виграти тендер i отримати доступ до коштів. 3 86 млн. грн., які з Держбюджету виділяються на безплатне харчування постраждалих дітей Рівненщини, 35 мільйонів гривень тепер, передусім, отримуватиме ПП “Зодчий Київ”, а вже потім вирішуватиме, що i скільки виділити тим, хто безпосередньо харчуватиме дітей. А годувати школярів Рівненщини будуть тi ж структури, що й раніше, але грошi до них надходитимуть не напряму, а через посередницьку структуру ПП “Зодчий Київ”. І якщо в угоді між Мінпраці і Березнівським комбінатом громадського харчування середня ціна харчування одного учня в день – 7 гривень 41 копійка, то в угоді між ПП «Зодчий» і Зарічненською райспоживспілкою середня ціна уже – 6,67. Тобто на одній дитині посередник у день «зароблятиме» 74 копійки. А якщо врахувати, що у Сарненському та Зарічненському районах ПП “Зодчий Київ” так “харчуватиме” щодня 23527 учнів, то лише ці райони недоотримають 17410 грн. щоденно, або 3 млн. 177 тис. грн. за час дії угоди. I це лише у двох районах Рівненської області! Тоді як ПП “Зодчий Київ” стало переможцем у 18 районах України. Неважко підрахувати, який “навар” за “виконану роботу” отримає вказана приватна фірма.



…чорнобильці питимуть забруднене молоко



На останній сесії Рівненської обласної ради депутати прийняли звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-Miнicтpa України, Генеральної прокуратури України, Антимонопольного Комітету України щодо допущених порушень чинного законодавства Мінпраці України при проведені централізованого тендеру з визначення для області організаторів безплатного харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.



« …Просимо Вас доручити відповідним структурам вжити заходи щодо усунення посередників з процесу фінансування “чорнобильських” програм. Вносимо пропозицію доручити проводити тендерний відбір організаторів безплатного харчування дітей на територіях радіоактивного забруднення та санаторно-оздоровчих закладів органам виконавчої влади в регіонах. Пропонуємо контроль та методичне керівництво за виконанням соціально значимих «чорнобильських» програм покласти на МНС України» — йдеться у зверненні.



Складається враження, що кошти, які виділяються на чорнобильські програми, когось таки сильно непокоять. І неспокій цей проявляється постійним розпорошенням цих коштів по різних міністерствах. А основна мета призначення цих грошей – захист населення від наслідків аварії на ЧАЕС чомусь стає другорядною. Адже замість того, щоб перейняти позитивний досвід організації харчування й оздоровлення у МНС, Мінпраці зайнялося позаплановими ревізіями і перевірками цільового використання коштів у минулих роках. Вдвічі прикро, що при закладенні в цьогорічний бюджет більшої суми коштів на чорнобильські видатки різниця осяде в кишенях посередників.



— Допоки чорнобильськими проблемами займатимуться різні міністерства, доти триватиме ситуація із неефективним використанням коштів, — переконана Оксана Заліпська. — Адже після аварії на ЧАЕС пройшов вже 21 рік, а ми за результатами подолання наслідків катастрофи повертаємось до рівня 1994 року. Нещодавно прозвучала інформація, що в сусідній Білорусі залишилось 11 населених пунктів, у яких люди споживають радіоактивно забруднене молоко. А в одній лише Рівненській області таких населених пунктів – 341.



І, можливо, вже досить перекладати чорнобильські гроші з однієї кишені в іншу, а зайнятися справді ліквідацією наслідків аварії?

Вікторія ЛЕВЧУК

Рівне
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору