Рівне:

Створення та просування сайтів

Українська зебра в об’єктиві Олександра Купчинського

Суспільство 14-кві, 2005, 15:209 prov 1 369
З кожної мандрівки екзотичними країнами Олександр привозить нові ідеї, нові фотороботи: пейзажі далеких країн, жанрові замальовки, портрети тамтешніх мешканців. Серія “арабських” фото – цілком реальні старовинні кораблі у майже нереальному контексті: на тлі сучасних хмарочосів, звалищ старих покришок. Виявляється, в Арабських еміратах престижно реставрувати старовинні судна й плавати на них.

Окремо – китайські враження. Знімок, на якому зображено місток над прірвою, має символічну назву “Життя”. “Тінь, що розмовляє” – ритмічна балачка переплетених тіней дерев на коротко стриженій траві. “Дю-Дю” – водоспад, могутній та грізний, а вода в ньому – життєдайна, найчистіша в світі. Це – одна з найпрекрасніших провінцій у Китаї. Гірські пейзажі, на такій захмарній висоті ростуть сосни і… найкращі сорти зеленого чаю.

Від води переходимо до пустелі. “Грайливість” – природа грає і виграє. Природа малює дюни, кожної години – різні. “Таємничість” – дерево приховує таємницю, воно заховало красу, і не хоче нею ділитися.

Зелено-синій ліс у горах Китаю. Рожеві вершини. Ілюзія. Ця робота медитативна, сповнена філософського змісту. “Я вдома дивлюсь на неї, довго дивлюсь, думаю про доньку, про маму, про роботу”.

“Незриме життя” – це справжнє “ню”, створене пісками пустелі і маленькою рослинкою на вершині пагорба. Зазвичай, чоловіки бачать в цьому пейзажі оголене жіноче тіло.

І “Зебра” – робота символічна. Це – життя українця: смужка чорна, смужка біла, червоно-бордове – позаду.



Друзі і колеги про Олександра Купчинського:

Олександр Харват, фотохудожник, мандрівник: “Олександр – енергійна людина, не любить сірої буденності і тому вітає тільки активний спосіб життя”.

Світлана Хом’як, представник Рівненського обласного управління культури: “Кожна робота фотомайстра наповнена справжнім весняним оптимізмом. Він дає нам додаткову нагоду кожному з нас прислухатися до голосу власної душі, збагатити власний світ внутрішній світ новими відкриттями, новими почуттями”.

Леонід Латті, “патріарх” рівненських фотомайстрів: “Фотографів багато, бізнесменів багато, мандрівників багато. Олександре, ти в своїй особі поєднав усі три іпостасі. Це – класно. А найголовніше, у твоїх світлинах я бачу доброту, енергію, життєлюбство. И все те, що робить життя більш наповненим Твої роботи яскраві, соковиті, не нудні. Твої риси характеру – доброта, відкритість, енергія проявились у цій виставці”.

Володимир Нікітенко, головний редактор журналу “DFOTO” (на фото): “Велике задоволення познайомитися з Олександром особисто: чудова людина. Мені дуже імпонує, що наші долі дещо схожі: і він, і я водночас активно займалися фотографією, потім була перерва, нині обидва повернулися до активної творчості. Для мене кожна робота Олександра – як маленька поетична строфа, зрима строфа, в якій присутні і ніжна лірика, і тонка іронія”.

Любов АНТОНЮК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору