Рівне:

Створення та просування сайтів

Оберігач старовини

Суспільство 27-кві, 2006, 10:239 prov 1 215
Уродженець села Ульбарів Здолбунівського району, Герой України Борис Возницький відомий у світі як невтомний оберігач пам’яток мистецтва, архітектури та історії. Його життєву місію Президент Віктор Ющенко, вручаючи найвищу відзнаку України, назвав найяскравішим проявом благородства та благодійництва. Нагороджений Борис Возницький і найвищою польською відзнакою – орденом Командора. Бо все життя рятує від знищення світові духовні скарби. За деякими підрахунками, лише художніх картин і скульптур наш земляк зберіг для нащадків на суму, що перевищує 8 мільярдів доларів! Чи не подвиг?
Утім, академік, директор Львівської картинної галереї із майже 45-річним стажем, вихідець із роду, де змалку шанували національні надбання, просвітянські традиції, однополчанин свого батька, а потім член “ОУНівського юнацтва”, студент Львівського училища прикладного мистецтва, Ленінградської академії мистецтв, перший радянський професійний мистецтвознавець рятував від більшовицьких руйнівників святі реліквії і святині досить просто – він забирав те, що варвари намітили нищити, у Львів як музейні колекції. Правдами й неправдами рятував. Серед порятованих щедеврів – скульптура українського Мікеланджело — Георгія Пінзеля! Тисячі збережених ікон, гобеленів, картин, книг, сотні церков і замків – це та інше є його найбільшим життєвим надбанням. Як почесний доктор Краківської педагогічної академії, почесний доктор Варшавської академії мистецтв, академік академії мистецтв України, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв при ЮНЕСКО 80-річний Борис Возницький і досі продовжує свою благородну благодійницьку місію.
Йому, справжньому Герою України, доземно вклонитися в день його народження Вербної неділі прийшли та приїхали до Львова звідусюди. Серед гостей ювіляра були й історики та науковці з Рівненщини. Саме ж віншування розпочалося в палаці Потоцьких, який нещодавно передано Львівській галереї мистецтв. Перед привітаннями відбувся круглий стіл на тему “Українське музейне життя: події та постаті”, на якому найвищу оцінку праці Бориса Возницького дали професори Я. Ісаєвич та В. Овсійчук. Земляки ж ювіляра – музейні працівники з Рівного, Дубна та Острога ( до речі, академік є почесним громадянином Дубна) вручили йому цінні подарунки та живі квіти. До них долучилися й музейники з Києва, Дніпропетровська, Донецька, Вінниці, Івано-Франківська, Тернополя та інших міст України.
А потім у Національному академічному театрі опери та балету пройшла урочиста Академія, на якій знову звучали щирі та теплі слова привітання Герою України від титулованих і простих гостей, науковців, акторів, співаків... Натомість ювіляр не менш щиро дякував за увагу та повагу, особливо з боку земляків, згадував прожиті літа, навчання в Рівному… Борис Возницький пообіцяв приїхати в травні в наш обласний центр і стати учасником традиційного фольклорно-етнографічного свята “Музейні гостини”.
Юрій БЕРЕЗА,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору